Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La Şeitin scandalurile se ţin lanţ: juristul Primăriei lansează un val de acuzaţii la adresa unui consilier local (FOTO şi VIDEO)

Vă informam în toamna anului trecut că Şeitinul este teatrul unui scandal cu plângeri penale şi acuzaţii de agresiune la adresa viceprimarului, în timp ce consilierul local social-democrat Neculai „Culi” era acuzat de consilierul Dumitru Ţigănescu, de la USR, că ar ar fi încercat să-i cumpere votul înainte de alegerea viceprimarului. De asemenea, la începutul lunii trecute scriam că scandalurile din Consiliul Local lasă Şeitinul fără buget. Din păcate bugetul nu a fost adoptat până în momentul de faţă, astfel încât sunt puse în pericol salariile angajaţilor din Primărie, salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, indemmizaţiile persoanelor cu handicap, ale primarului, viceprimarului, există riscul să nu se mai poată plăti facturile pentru iluminatul public, pentru energia electrică şi gazul consumate de Primărie, şcoli şi grădiniţă şi să nu se mai poată deconta naveta cadrelor didactice.

La Şeitin scandalurile se ţin lanţ: juristul Primăriei lansează un val de acuzaţii la adresa unui consilier local (FOTO şi VIDEO)
Comentează 7

Aceasta este atmosfera în comună în momentul în care Mihai Gavril Popa, consilier juridic în cadrul Primăriei Şeitin, ne-a vizitat la redacţie pentru a lansa un şir de acuzaţii la adresa consilierului local Neculai „Culi” Rotaru, căruia de-a lungul timpului i-a făcut plângeri penale pentru că ar fi „acoperit cu dale” un drum agricol, fără acordul consiliului local, că ar fi înlocuit un număr de 90 de vaci cumpărate cu fonduri europene, care au murit, săvârşind astfel, în opinia juristului mai multe fapte de natură penală. De asemenea, Rotaru este acuzat şi că vidanja pe care o deţine deversează dejecţiile în Lunca Mureşului.

Dar să le luăm pe rând. Într-una din plângerile penale formulate şi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Mihai Gavril Popa susţine că drumul de exploatare DE 316, proprietatea comunei Şeitin, „a fost acoperit cu dale din beton, de provenienţă necunoscută, fără a avea acordul Consilului Local Şeitin şi fără a avea un proiect tehnic, fără a se emite vreo autorizaţie de construire.” Potrivit lui Popa, acoperirea cu dale, lăţimea drumului s-ar fi redus drastic de la şase metri, la trei metri. „Precizez că drumul, deserveşte mai multe parcele agricole cu acces direct din acesta, dar numitul Rotaru Neculai Valentin, îl tratează ca pe un drum privat personal, şicanând şi exercitând presiuni şi terorizând cu ameninţări pe ceilalţi riverani”, se mai arată în plângere.

Bovine moarte şi înlocuite

În continuare, în plângerea cu privire la drum se face legătura cu următoarea plângere cu privire la cele 90 de bovine moarte şi înlocuite. „[...] ştiind că terenul defunctului Foghiş se alflă în vecinătatea unei bălţi secate denumite popular «Balta lui Gavrilaş», balta fiind în proprietatea comunei Şeitin, Rotaru având teren şi în vecinătatea terenului defunctului Foghiş, Rotaru avea interesul ilegitim să îşi extindă abuziv explotaţiile agricole, mai bine zis să «înghită» şi balta între terenurile lui, baltă pe care a folosit-o […], pentru a îngropa în secret în jur de vreo 90 de bovine moarte, decedate în condiţii dubioase la ferma fiului său Rotaru Alexandru Daniel, unde acesta are o investiţie pe fonduri europene”, se mai arată în denunţ.

Mişcări de animale fără a se întocmi evidenţa prevăzută de lege

În cea de-a doua plângere penală, juristul Mihai Gavril Popa îl acuză pe Neculai „Culi” Rotaru „de săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, plângerea făcând referire şi la fiul acestuia.

Popa susţine că ferma deţinută de Alexandru-Daniel Rotaru, fiul consilierului Neculai „Culi” Rotaru ar fi avut loc, începând cu anul 2020 mişcări de animale, fără a se întocmi evidenţa prevăzută de legile în vigoare. „Au fost mai multe decese de vaci de lapte, la care ar fi trebuit conform legislaţiei în vigoare, întocmite formularele F3, dar aceste formulare nu au fost întocmite, încălcându-se grav legislaţia.  Ar fi trebuit anunţat medicul veterinar de circumscriptie, despre decesul animalelor şi să se preleveze probe, pentru a se stabili cauza decesului.

Animalele ar fi trebuit predate firmei, cu care ferma ferma II ROTARU ALEXANDRU-DANIEL, are contract pentru a fi incinerate. Nu a fost raportat decesul animalelor, mai mult decât atât, acestea au fost aruncate cu zecile în fosta baltă numită popular «Balta lui Grăvilaş».Pentru manipularea vacilor moarte, a fost folosit un încărcător telescopic de tip Manitou, proprietatea fermei II ROTARU ALEXANDRU-DANIEL.

Vacile moarte, au fost găsite de Grupa de vânătoare din Şeitin, în momentul în care au început goana la fazan, în zona fostei bălţi. Câinii de vânătoare au găsit animalele în stare avansată de putrefacţie. Pentru a confirma cele relatate, trebuiesc audiaţi ca martori, cei din Grupa de vânătoare Şeitin.

 Au fost vândute zeci de animale bolnave căzute, pentru abatorizare către diverşi samsari, fără a se întocmi vreun formular de mişcare F2.

Nu au fost întocmite acte, pentru că animalele se aflau în perioada de retenţie, perioadă în care nu este permisă înstrăinarea sau sacrificarea. Dacă ar fi fost întocmite acte de mişcare fermă, numitul ROTARU ALEXANDRU-DANIEL, ar fi pierdut subvenţia de tip SCZ-VL în cuantum de 379 euro/cap de bovină, în lactaţie aflată în COP.

Concomitent proprietarul exploataţiei de bovine, a cumpărat alte vaci, fără însă a face formulare de mişcare de tip F2, cu care a înlocuit în mod fraudulos, efectivul de vaci moarte/sacrificate, şi la care a pus crotaliile vacilor lipsă.

Este vorba de un număr, in jur de 90 vaci de lapte, aflate în controlul oficial al producţiei COP”, se arată în plângere. 

„Consider, că adevăratul autor moral, al tuturor faptelor penale, comise de ROTARU ALEXANDRU-DANIEL, este însăşi ROTARU NECULAI VALENTIN, (zis Culi), chiar tatăl acestuia, care se află de fapt, în spatele tuturor acestor mârşăvii îndreptate împotriva bugetului Comunităţii Europene”, mai susţine juristul în documentul trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

Vidanja buclucaşă

Potrivit lui Popa, Lunca Mureşului este locul unde ar fi deversate dejecţiile adunate din Şeitin de vidanja deţinută de Rotaru, acesta punându-ne la dispoziţie fotografii şi filmări realizate pe 18 aprilie, care să vină în sprijinul celor afirmate.

Rotaru susţine că dalele au fost puse de Primărie

Pe de altă parte, Neculai „Culi” Rotaru respinge toate acuzaţiile susţinând că nu au nicio bază reală. „În ceea ce priveşte drumul, a fost o plângere penală pentru care s-a dat clasare. Respect decizia procurorului şi a organelor de control. Este un drum public, astfel încât permit tuturor celor care vor să folosească compul să traverseze Mureşul, să treacă prin ferma mea. De 25 de ani, e cel mai scurt şi cel mai bun drum. Mai există şi un alt drum, dar cei care vor să-l folosească trebuie să facă un ocol de cel puţin cinci kilometri. Din punctul meu de vedere, acest om trebuie să consulte un medic. Are ceva personal cu mine pentru că în urmă cu câţiva ani i-am spus că este slab din punct de vedere profesional, pentru că a pierdut nişte procese. Am fost acuzat de terorism, de atentat la siguranţa naţională...  Am fost verificat de mai multe organe de control care nu au găsit nicio neregulă. Acum 25-26 de ani, când am cumpărat ferma, drumul respectiv era dalat parţial, pentru că acolo e o mlaştină, iar când plouă, nu poţi să intri nici cu tractorul. Am făcut astfel o cerere la fostul primar şi i-am cerut să ia măsuri, astfel încât a fost dalat de Primăria Şeitin în urmă cu 12-13 ani. După ce a fost depusă plângerea, au fost audiaţi toţi riveranii de acolo. Niciunul nu a declarat că i-aş fi blocat accesul. Nu se confirmă nicio acuzaţie”, ne-a declarat Rotaru.

„Nu s-a găsit nici măcar un dinte...”

Cu privire la bovinele care ar fi fost înlocuite pe şest, consilierul susţine că a fost verificat de mai multe instituţii ale statului care nu au depistat nicio neregulă. „Nu s-a găsit nici măcar un dinte, ce să mai vorbim de vaci moarte. Este adevărat, am înlocuit animale, dar nu prin schimbarea crotaliilor, cum spune el. Le-am înlocuit dacă au murit, dacă au dat lapte mai puţin, dacă s-au îmbolnăvit, dacă au murit, dar am respectat toate procedurile legale. Şi putem dovedi cu acte, că deţinem toate documentele necesare”, afirmă Neculai „Culi” Rotaru.

Dejecţii aruncate pe terenurile agricole

Consilierul respinge şi acuzaţiile legate de vidanjă. „Am două bazine de dejecţiii de un milion de litri. Când e voie, deversăm dejecţiile respective pe terenurile mele şi ale oamenilor care îşi doresc acest lucru, astfel încât nu este nevoie să le aruncăm în Lunca Mureşului. Nici nu avem atâtea dejecţii câte ne-ar trebui. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că avem contract cu o firmă pentru a duce acele dejecţii care nu se pot folosi pe terenurile agricole”, a mai spus Rotaru.

        

Citiţi şi: Scandal cu plângeri penale și acuzații de agresiune la adresa viceprimarului de la Șeitin (VIDEO - reconstituire sui-generis);

Cu POLIŢIA la şedinţă: scandalurile din Consiliul Local lasă Şeitinul fără buget (VIDEO).

Galerie foto (13)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite