Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Savoarea suprarealistă a prăjiturii politice

Nu a trecut multa vreme de când am zărit, în vitrina unei cofetării din Arad, prăjitura Petre Roman.

Savoarea suprarealistă a prăjiturii politice
Comentează 0

După revoluție au apărut noi și noi prajituri care au încercat să conturează dinamic identitatea noastră gurmandă. Printre ele se află cele pe care le-am putea numi prăjituri politice. Se înscriu într-o albie semantică mult mai largă și greu de definit, la confluența între viața publică și gastronomie în sens larg.

Celebrul rapper Marshall Mathers la începutul carierei jucându-se cu inițialele numelui său și cu cele ale celebrelor snackuri M&M, „em&em”, a evoluat în Eminem, nume care i-a purtat noroc și vizibilitate.

Putem creiona o constelație de exemple diferite care înfiripează o tradiție: de la gogoașa roz preferata lui Homer Simpson celebrul personaj de animație, la diferitele produse de cofetărie chiamate cu nume de sfinți, de exemplu tortul Sfântului Anton sau Prinzregententorte - tortul prințului regent, creat în cinstea lui Luitpold Karl Joseph Wilhelm al Bavariei, până la tortul de curmale cu glazură de nucă de cocos și zahăr ars - inventat în Australia în anii 1950 - regăsit azi în sofisticata tradiție franceză sub numele de Gâteau Reine Élisabeth sau rețeta românească a tortului Reginei Maria.

În cazul prăjiturii politice, atunci când nu este vorba despre un destul de trivial act de PR, (avem exemplul unui politician local în Moldova care spera să obțină astfel notorietate) transpare în creația cuptorului o dorință inepuizabilă de nou, de ceva cu adevărat savuros dar și un gust teribilist; cofetarul anonim, ca un funambul prudent și în același timp grăbit, prevestește o stare de conflict între obsesia pentru politică, frustrarea speranțelor puse pe seama promisiunilor de multe ori deșarte și șarmul personajelor publice.

La o simplă căutare pe internet veți găsi rețetele unor prăjituri de acest fel, de altfel destul de populare. Ca niște zaruri aruncate deopotrivă pe masa istoriei și a sufrageriei, pe lângă prăjitura "Petre Roman" care a bătătorit calea, întâlnim prăjitura "poșeta Elenei Udrea", "șuvița lui Băsescu" și chiar "ochelarii lui Ciorbea" care se bucură de această fotografie răsărită public din frumoasa inițiativă a celor care adună "Caiete de rețete" tradiționale, un proiect lăudabil și inedit. Unele din aceste denumiri corespund unor aspecte reale sau caricaturale. Locuțiunea în limba latină - “nomina sunt consequentia rerum”, numele corespund lucrurilor - ilustrează perfect această situație.

Prăjitura politică înlătură orice sentiment de detașare și indiferență: forma sau denumirea prăjiturii ne solicită o reacție, de obicei în registrul amuzamentului. Acest tip de umor balcanic, rod de cele mai multe ori al creativității spontane, poate ascunde un sentiment răvășitor de exagerare suprarealistă, lipsită de sens.

De aceea viitorul acestor rețete se cere neutru din punct de vedere politic: pentru a fi judecate la adevărata lor valoare trebuie savurate împreună cu familia sau prietenii dragi. Dacă ar reușii cineva să transforme în energie electrică mișcarea lingurițelor din farfurioarele de prăjituri am rezolva rapid criza energetică actuală.

Robert Hag-Barkher

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite