Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Salariile majorate din sectorul bugetar dublează deficitul bugetar

Guvernul se laudă cu încasări-record la bugetul Statului în luna iulie, însă deficitul este dublu față de primele 7 luni din 2017. Aproape 12 miliarde de lei este diferența dintre chletuieli și încasări. Iar cauza principală a acestui deficit este creșterea salariilor din sectorul bugetar cu peste 25%, potrivit Realitatea TV.

Salariile majorate din sectorul bugetar dublează deficitul bugetar
Comentează 0

Luna iulie a adus încasări bune la bugetul Statului pentru că firmele au avut termen de declarare și plată a impozitului pe profit și TVA datorat pe al doilea trimestru din acest an. Nu pentru că au crescut, cu adevărat încasările. De acolo vine explicația unui deficit bugetar în scădere față de luna precedență de la 1,61% din PIB la 1,26%. Adică o reducere cu aproximativ 3 miliarde de lei.

Însă, dacă ne raportăm la deficitul pe primele 7 luni din 2017, deficitul este de două ori mai mare. Adică, în luna iulie din 2017, difgerența dintre venituri și cheltuieli era puțin peste 5 miliarde de lei, reprezentând 0,63%. Iar în 2016, era doar 0,23% din Produsul Intern Brut.

Veniturile au crescut cu 14%, pentru că, în principal, au crescut încasările din contribuțiile sociale cu peste 37%, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. În schimb, din aceeași cauză, au scăzut încasările din impozitul pe venit cu 22,7%. Ministerul de Finanțe susține că la capitolul venituri au mai înregistrat creșteri din colectarera TVA, cu aproape 10 procente față de primele 7 luni ale anului trecut.

În schimb, la cheltuieli bugetul este sufocat de creșterea salariile din sectorul bugetar și a punctului de pensie de la 1 iulie.

Cheltuielile sunt cu 18% mai mari față de anul trecut. Salariile bugetarilor au urcat cu peste 25% în comparație cu primele 7 luni din 2017. Iar cele cu asistenșa socială au crescut cu peste 13%, în special după majorarea punctului de pesnie cu 9%. Subvențiile au fost mai mari cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Chiar dacă se laudă cu creșterea investițiilor, Guvernul are de plătit sume tot mai mari pentru pensii și salarii, iar ținta deficitului sub 3% pe 2018 pare greu de realizat în opinia specialiștilor.

În 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96%.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite