Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veste bună pentru bugetari. Salariile ar putea creşte cu până la 25% înainte de sfârşitul anului

Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu până la 25% încă de la 1 decembrie 2015, susţin surse guvernamentale. Potrivit stiripesurse.ro, măsura ar putea fi luată pentru că anul următor fiind an electoral, legea nu ar mai permite majorarea salariilor. Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social a precizat la România TV că aceste creşteri salariale din sectorul buugetar sunt încă în negociere. Totuşi, acesta a precizat că Guvernul vrea majorarea punctului de pensie cu 5% de la începutul anului viitor.

Veste bună pentru bugetari. Salariile ar putea creşte cu până la 25% înainte de sfârşitul anului
Comentează 0

"Legat de pensii, aşa cum a anunţat ministrul Rovana Plumb chiar dacă calculul economic prevede o creştere de 4%, Guvernul va identifica suma pentru ca toţi pensionarii să aibă punctul de pensie majorat cu 5% din 1 ianuarie 2016.

În privinţa legii salarizării unitare şi/sau creşterea unor salarii pe zona de educaţie, administraţie publică, poliţişti, căile ferate, lucrurile sunt într-o continuă negociere. A veni astăzi şi a spune că salariile din educaţie vor creşte vor creşte cu 25%, 15 sau 20% nu face decât să creeze iluzii deşarte", a precizat ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop la România TV.

Ministrul a adăugat că prioritatea Guvernului este legea salarizării unitare în sistemul bugetar.

"În maxim 2 săptămâni proiectul de lege trebuie să intre în dezbatere publică. Dacă Parlamentul o să-l voteze în forma iniţială sau dacă va modifica anumite articole, nu vă putem spune astăzi.

Proiectul prevede creşteri salariale etapizat din 1 ianuarie 2016 până la final de 2017. (...) Există o variantă înaintată de către Guvern, o posibilitate de 10% creştere, pe care sindicaliştii au avut-o în faţă înaintată de ministrul Teodoroivici, plecând de la faptul că în sistemul de educaţie s-a acordat 5% de la 1 martie şi 5% din 1 septembrie, o posibilitate de majorare cu 10% de la 1 noiembrie. Sindicalişti au cerut 15% pentru a încheia cu 25%.

Sunt negocieri. Nu e nimic negocieri. Le-am promis colegilor din educaţie că vom avea o nouă discuţie după ce se va încheia exerciţiul financiar pe primele trei trimestre. Acesta s-a întâmplaîn săptămâna următoare. Sunt sigur că în perioada următoare se vor aşeza din nou la masa negocierilor pentru a găsi soluţia finală", a adăugat Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta pregătește o adevărată bombă pentru angajații de la stat. Toți bugetarii ar urma să primească o mărire de 25% la salariu începând cu 1 decembrie 2015. În schimb, aceştia nu vor mai primi bani în plus în 2016, an electoral, întrucât legea nu permite acest lucru.

Astfel, următoarea mărire de salarii la bugetari ar putea să vină cel mai devreme în 2017, scrie sursa citată.

Motivele pentru care Ponta vrea mărirea salariilor țin de calculul electoral. Conform legii, salariile nu pot fi majorate cu mai puţin de 6 luni înainte de alegeri. Iar cum primele alegeri din 2016 vor avea loc în vara lui 2016, cele locale, iar în toamnă ar urma să aibă loc cele legislative, guvernul nu va avea dreptul să mărească salariile.

Prin urmare, singura variantă posibilă este ca majorarea salariilor bugetarilor să fie făcută în următoarele două luni.

Sursa: rtv.net

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite