Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Subscripţie publică pentru Teatrul Vechi

Primarul Călin Bibarţ a venit astăzi în faţa presei, însoţit de scriitorul Gheorghe Schwartz, un cunoscut militant pentru punerea în valoare a Teatrului Vechi. Cei doi au anunţat că va fi demarată o subscripţie publică pentru strângerea celor 200.000 de euro necesari în vederea achiziţionării Teatrului Vechi de la actualii proprietari. Asta, în condiţiile în care municipalitatea nu are în momentul de faţă buget pentru a-şi exercita dreptul de preemţiune. Astfel, şedinţa convocată pentru ziua de mâine de consilierii USR PLUS şi UDMR în vederea adoptării unui proiect de hotărâre pentru exercitarea dreptului de preemţiune pare să rămână fără obiect.

Subscripţie publică pentru Teatrul Vechi
Comentează 1

De menţionat că atât primarul Bibarţ, cât şi Gheorghe Schwartz au precizat că nu îşi doresc politizarea subiectului. „Respectivul imobil este o proprietate privată, fiind retrocedat în urmă cu mulţi ani. Proprietarii au beneficiat de prevederile unei legi nedrepte spun eu, care i-a scutit de plata impozitelor până în 2016, având în vedere că deţineau o clădire istorică, de care ar fi trebuit să se îngrijească. Din 2016, de când s-a modificat legislaţia şi s-a permis autorităţilor locale să supraimpoziteze clădirile neîntreţinute, s-a dorit să se vândă către arădeni respectivul imobil. Or, acest lucru nu mi se pare corect. Într-un gest de solidaritate cu arădenii, ar fi putut să doneze respectiva clădire, urmând ca de la acel moment arădenii să contribuie cu bani, nu puţini, la refacerea ei. Tehnic, în acest moment, Primăria nu are cum să achiziţioneze imobilul, întreaga comunitate, peste 12 asociaţii, doreşte să demareze o subscripţie publică, să vedem câţi bani se adună. După şedinţa de vineri, PSD şi USR au politizat subiectul, convocând o nouă şedinţă de consiliu. După ce dăm drumul la subscripţia publică, vreau să văd cu cât vor contribui acei politicieni”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Acesta a ţinut să menţioneze că în situaţia în care actualul proprietar va vinde totuşi clădirea, oferta de cumpărare cu fondurile adunate în urma subscripţiei publice i se va face cumpărătorului, iar în cazul în care acesta refuză, imobilul va fi expropriat.  De asemenea, primarul susţine că autorităţile locale nu vor elibera autorizaţii pentru demolarea clădirii, nici pentru schimbarea destinaţiei.

Un vis care poate fi împlinit

În ceea ce-l priveşte, scriitorul Gheorghe Schwartz este optimist. „În primul rând vreau să mulţumesc primarului pentru modul în care au decurs discuţiile. Acest vis de a face din Teatrul Vechi un centru cultural pentru toate artele prezente în municipiul Arad va demara. Alături de Oraviţa este cel mai vechi teatru de pe teritoriul României, cel mai vechi teatru în care s-a jucat o piesă în limba română, aici a fost cel mai vechi cinematograf, Urania. Hirschl a donat acest centru pentru toţi cetăţenii Aradului, nu doar pentru evrei. De altfel, mi se pare foarte ciudat că au apărut aceşti moştenitori, când există aceasta donaţie”, susţine Schwartz. În continuare, scriitorul a ţinut să menţioneze că s-a luat legătura cu reprezentanţii tuturor etniilor şi cu excepţia unuia, care nu a putut fi contactat, toţi şi-au manifestat disponibilitatea pentru a face parte dintr-un consorţiu în vederea salvării Teatrului Hirschl. „Nu am dorit să politizez acest subiect, dar după şedinţa CLM de vineri Teatrul Vechi a ajuns deja subiect de contre politice. Le mulţumesc celor care au votat, pentru că ne dorim ca Teatrul Vechi se fie al Aradului. După discuţia de astăzi cu domnul primar, am convingerea că nu ne-am zbătut în zadar”, a mai spus Gheorghe Schwartz, care a ţinut să menţioneze că foarte mulţi dintre cei care au semnat petiţia pentru salvarea Teatrului Vechi nu sunt neapărat locuitori actuali ai Aradului, fiind vorba despre arădeni stabiliţi pe alte meleaguri.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite