Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Investiții de 50 milioane de euro în zona centrală a municipiului. Locurile speciale pentru terase „vor mușca” din parcări. Vezi când se închide traficul pe Dragalina

Autoritățile locale au prezentat, astăzi, stadiul investiţiilor care sunt programate să se deruleze în următorii trei ani în centrul oraşului. Potrivit primarului Gheorghe Falcă, este cea mai mare investiție derulată până acum în centru, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 50 de milioane de euro. „Din suma totală de 50 de milioane de euro, 25 de milioane provin din fonduri europene și 25 de milioane de la bugetul local și posibil împrumuturi”, afirmă primarul Falcă.

Investiții de 50 milioane de euro în zona centrală a municipiului. Locurile speciale pentru terase „vor mușca” din parcări. Vezi când se închide traficul pe Dragalina
Comentează 2

Edilii susțin că  startul modernizării a fost dat de Compania de Apă care a început lucrările de reabilitare a reţelei de  canalizare de pe Bulevardul Revoluţiei. „Vorbim despre un proiect în valoare de 2,3 milioane euro care-şi propune să înlocuiască vechea canalizarea realizată acum 110 ani. Investiţia va spori confortul cetăţenilor din zonă”, a declarat primarul.

Înainte de termen

Tot anul acesta se vor înlocui şi conductele de apă din zona centrală în urma unei investiţii în valoare de 4,2 milioane de euro. Cu toate că cele două proiecte ale Companiei de Apă ar trebui să se încheie, conform contractului abia în 2020, Gheorghe Falcă susține că se fac eforturi pentru terminarea lucrărilor în acest an. „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi încercăm să îl diminuăm pe cât posibil lucrând etapizat, pe sectoare de drum cuprinse între străzile perpendiculare pe bulevard”, a ținut să precizeze viceprimarul  Călin Bibarţ.

Locuri speciale pentru terase

Odată încheiată investiţia Companiei de Apă, reprezentanții Primăriei susțin că se va putea demara proiectul de reconfigurare a Bulevardului Revoluţiei. Aici vor fi investiți opt milioane de euro. Se urmărește reconfigurarea benzilor de transport, a locurilor de parcare şi a zonei pietonale, amenajarea pistei de biciclete şi amplasarea staţiilor de închiriere biciclete, redimensionarea şi realizarea  trotuarelor şi a bordurilor cu un pavaj din piatră naturală, refacerea alveolelor pentru copacii din trotuar. Primarul a ținut să precizeze că stălpii de iluminat existenţi se vor păstra şi se va analiza posibilitatea de suplimentare a acestora. De asemenea se va reface canalizarea pluvială şi menajeră, se va pune în valoare punctul de colectare a apelor menajere Shone de la intersecţia Bulevardului Revoluţiei cu strada Cloşca, se va amplasa mobilier stradal, se va revizui instalaţia de irigat, se va amenaja spaţiul verde şi se vor amplasa toalete publice automate. În plus, primarul Gheorghe Falcă susține că vor fi proiectate o serie de locuri care vor fi destinate teraselor. Acestea vor fi amplasate din loc în loc pe toată lungimea bulevardului, urmând „să muște” din parcări. Primarul Gheorghe Falcă susține însă că parcarea ce urmează să se construiască în Piața Avram Iancu va suplini locurile de parcare pierdute.

Se închide traficul pe Dragalina

La vară însă vor începe lucrările de reabilitare a reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice de pe Bulevardul General Dragalina.  Investiţia presupune înlocuirea parţială a magistralei termice pe o lungime de 4,3 km. „Acesta este  motivul pentru care nu am reabilitat acest bulevard. Îi anunţăm încă de pe acum pe şoferi că vor fi zile când traficul rutier va fi restricţionat complet pe Dragalina. De altfel, vrem ca lucrarea să fie realizată în vacanța de vară”, a ținut să precizeze Falcă.

În ceea ce priveşte stadiul reabilitării clădirilor din zona centrală, primarul a punctat: „La Colegiul Economic, aşa cum ştiţi, lucrările sunt în desfăşurare. Vorbim despre o investiţie  în  valoare de  3,4 milioane euro. Anul acesta începem reabilitarea de 3,2 milioane euro a  Colegiului Elena Ghiba Birta.  La Teatrul Clasic «Ioan Slavici» suntem în perioada de evaluare a ofertelor pentru etapa întâi, de reabilitare a fațadei. În toamnă sperăm să avem constructor. Vorbim despre o investiţie de 3,1 milioane euro. Au început lucrările şi la clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr. 82, la clădirea situată pe acelaşi bulevard, dar la numărul 50, până în 15 mai depunem documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de construire”.

În cazul imobilelor situate pe străzile Mărăşeşti nr.10 şi Ciocârliei nr. 1, până în 11 mai se finalizează evaluarea lucrărilor şi discuţiile cu locatarii, iar în aceste condiţii lucrările ar putea începe până în 14 mai.  Imobilul situat pe strada Gheorghe  Bariţiu nr.24 şi cel de pe strada Ştefan Cicio Pop nr. 9 vor intra şi ele în lucru până în 17 mai.

Parcare subterană și piață pietonală

În ceea ce priveşte Piaţa Avram Iancu, edilul Gheorghe Falcă a estimat că lucrările ar putea începe în vara anului viitor. Investiţia în valoare de aproximativ 20 milioane de euro presupune amenajarea unei parcări subterane şi transformarea zonei într-o piaţă pietonală. „Estimăm că odată cu aceste investiţii care însumate depăşesc 50 milioane de euro, Aradul  va cunoaşte o modernizare profundă a zonei centrale. Faţă de 2004 când 50% din infrastructură nu exista, 35% era degradată şi numai 15 procente era bună, în 2022 Aradul va avea o infrastructură nouă în proporţie de 80-90%, va avea o imagine publică centrală şi periferică corectă,  un flux de trafic corect şi un transport public modern. Este cea mai mare investiţie derulată până acum în zona centrală a Aradului”, a încheiat Falcă.

 

 

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite