Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul a găsit soluția pentru Palatul Copiilor: îl aruncă în brațele Primăriei

Scriam în luna februarie că profesorii și instructorii de la Palatul Copiilor sunt în pragul revoltei din cauză că Ministerul Educației nu a mai alocat bani de chirie de peste un an și exista riscul ca toată activitatea să fie relocată la periferia municipiului, mai precis la Galleria Mall, într-o zonă în care mijloacele de transport în comun nu sunt foarte ușor de găsit.

La cinci luni distanță, Guvernul a găsit soluția pentru a scăpa de cheltuieli și aruncă Palatul Copiilor, dar și Clubul Sportiv Gloria, în brațele Primăriei.

Guvernul a găsit soluția pentru Palatul Copiilor: îl aruncă în brațele Primăriei
Comentează 0

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a PNL, la care au participat europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Organizației Județene; președintele CJA, Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al Organizației Județene; vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea, președinte al Organizației Municipale și candidat al partidului pentru funcția de primar; primarul interimar Călin Bibarț, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale; Geanina Pistru, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale; vicepreședintele CJA Răzvan Cadar, secretar general al PNL Arad, viceprimarul Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Organizației Municipale, și Lazăr Faur, vicepreședinte al Organizației Municipale. „După cum știți, Bugetul României a fost aprobat în luna aprilie, iar administrațiile locale au primit 42% din impozitul pe venit în loc de 60% din impozitul pe venit. Persoanele cu handicap și însoțitorii acestora au primit în lunile ianuarie, februarie, martie bani de la Guvern, dar apoi au fost retrași de la administrațiile locale, cu promisiunea că acești bani vor fi dați înapoi. Acum, asociațiile primarilor au fost chemate la discuții, iar ministrul Finanțelor a pus pe masă 1,5 miliarde de lei, în loc de 7,5 miliarde de lei, cât ar fi fost necesar și a spus: împărțiți. Lipsesc peste un miliard de euro din banii necesari. Pe lângă 16 milioane de euro, cât a pierdut municipiul Arad în 2018, pe lângă 12 milioane de euro, cât a pierdut în prima parte a anului 2019, acum a mai pierdur 2,2 milioane de euro”, și-a început expunerea Gheorghe Falcă, cu scopul de a sublinia criza financiară cu care se confruntă Guvernul, care se află în imposibilitatea de a-și duce la îndeplinire promisiunile făcute.

„Răspunsul nostru va fi da”

În aceeași ordine de idei, social-democrații au decis să transfere autorităților locale Palatul Copiilor și Clubul Sportiv Gloria. „Am primit de la Inspectoratul Școlar Județean Arad o adresă, trimisă în baza unei adrese a Ministerului Educației Naționale, prin care suntem întrebați dacă dorim să preluăm Clubul Sportiv Gloria și Palatul Copiilor. Cu excepția cheltuielilor de salarizare urma să preluăm toate celelalte cheltuieli. Având în vedere importanța acestor domenii, răspunsul nostru va fi da. Nu ne putem bate joc de aceste domenii”, susține primarul Călin Bibarț.  

Cheltuieli de mii de euro în fiecare lună

În ceea ce privește cheltuielile care au trecut în sarcina municipalității, acestea sunt de ordinul miilor de euro pe lună, numai întreținerea ridicându-se, conform fostului primar Gheorghe Falcă la 12.000 de euro pe lună.

Mai trebuie spus că în momentul de față, o eventuală mutare a Palatului Copiilor nu este luată în calcul, dar nici nu este complet exclusă. Edilii susțin că așteaptă finalizarea clădirii în care ar trebui să se mute Palatul, lucrări care în mod normal ar trebui finanțate în continuare de Guvern.

În Palatul Copiilor funcționează 30 de cercuri frecventate de 3.000 de copii. Noul sediu, care trebuia să fie gata anul acesta, ar putea fi terminat într-un an, dacă se vor aloca fondurile necesare, adică 2,5 milioane de euro, după cum ne declara la începutul anului directorul instituției.  

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite