Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Festivalul de științe umaniste de la Arad” se transformă în „Conferințele Dilema veche”

Între 3 și 7 aprilie 2019, va avea loc la Arad prima ediție a Conferințelor Dilema veche, organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad, revista Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC).

„Festivalul de științe umaniste de la Arad” se transformă în „Conferințele Dilema veche”
Comentează 0

Conferințele Dilema veche preiau și dezvoltă conceptul Festivalului de științe umaniste, desfășurat la Arad în fiecare an începând cu 2015. Patru ediții pînă acum, într-un format de maraton cultural, care a propus în fiecare an teme grele și importante (Despre libertate, Despre adevăr, Despre rău și România următorilor 100 de ani), provocînd publicul la evenimente de anduranță și concentrare, pe parcursul a trei-patru zile.

„Revista noastră a împlinit anul trecut 25 de ani. Desigur, România de azi diferă de România de acum 25 de ani, dar în nevoie de dileme tot a rămas. Așadar, dezvoltarea proiectului Conferințele Dilemei vechi exprimă pe deplin spiritul și istoria revistei. Este, de asemenea, foarte important că proiectul Conferințelor Dilema veche se va dezvolta din succesul Festivalului de științe umaniste, organizat în fiecare an, începând cu 2015, la Arad. Întîlnirea dintre Dilema veche și Festivalului de științe umaniste este, neîndoilenic, un moment fericit al culturii române”, afirmă Sever Voinescu, redactorul-șef al Dilemei vechi.

Tema propusă pentru ediția 2019 a Conferințelor Dilema veche este Europa versus...

Lumea a reintrat în competiție, iar Europa, ca civilizație istorică ori ca proiect politic, nu poate evita confruntarea cu alte structuri politice și civilizaționale, dar mai ales nu poat evita confruntarea cu ea însăși.  România este stat membru al UE, cu solide rădăcini culturale europene. Este, așadar, firesc ca intelectualii români să articuleze viziunea lor în vremea marilor dezbateri contemporane cu privire la identitatea, prezentul și viitorul Europei.

„În jurul acestei teme importante pregătim un program întins pe mai multe zile, cu mai multe evenimente, susținute de invitați de prestigiu. Aducerea revistei Dilema veche în calitate de co-organizator înseamnă nu doar simpla schimbare de titulatură, ci și o mai bună difuzare a ideilor dezbătute. Astfel, revista Dilema veche va publica două dosare dedicate Aradului și Conferințelor, iar momentele publice cele mai importante ale evenimentului vor fi transmise în direct pe platforma Adevărul live”, susține Cătălin Lazurca, reprezentantul GMMC, unul dintre organizatori.

 

Daniel Funeriu, Mircea Vasilescu și Andrei Pleșu, printre invitați

 

Primii invitați confirmați ai Conferințelor Dilema veche sunt trei personalități publice de anvergură, toate trei incluse pentru prima dată în programul evenimentului arădean.

Astfel, Daniel Funeriu, reputatul cercetător științific născut la Arad, fost europarlamentar și ministru al Educației, se va întâlni cu publicul în seara zilei de miercuri 3 aprilie. Daniel Funeriu va deschide șirul conferințelor cu o expunere al cărei miez va fi, în mod sigur, savuros și provocator: despre ideea europeană și flagelul prostiei.

Al doilea invitat confirmat este Mircea Vasilescu, profesor universitar, scriitor și fost redactor-șef al revistei Dilema veche. Conferința profesorului Mircea Vasilescu poartă titlul Cultură națională sau cultură europeană? Despre ce vorbim când nu ne înțelegem, întâlnirea cu publicul având loc în seara de vineri, 5 aprilie. Totodată, în programul complet al evenimentului este inclusă și lansarea celui mai recent volum semnat de Mircea Vasilescu, Cultura română pe înțelesul patrioților, apărută recent la editura Humanitas.

Andrei Pleșu, un invitat mult așteptat de publicul arădean încă de la primele ediții ale festivalului umanioarelor, este personalitatea care va încheia Conferințele Dilema veche în seara de duminică, 7 aprilie. Andrei Pleșu va susține un dialog public moderat de Sever Voinescu, redactorul-șef al Dilemei vechi, un dialog așezat sub titlul: Anti-europenismul european.

Organizatorii precizează că evenimentele se vor desfășura în sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad (conferințele lui Daniel Funeriu și Mircea Vasilescu) și în sala de concerte a Filarmonicii de Stat (întâlnirea cu Andrei Pleșu). Mai multe detalii despre invitați, ca și programarea pe ore a evenimentelor publice ale festivalului, vor fi comunicate în curând.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite