Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Agendă bogată la Filarmonica de Stat Arad în luna septembrie

Agendă bogată la Filarmonica de Stat Arad în luna septembrie
Comentează 0

Filarmonica arădeană se pregătește să își întâmpine publicul așa cum se cuvine, pregătind deja patru evenimente majore, ce vor avea loc în luna septembrie și în prima zi a lunii octombrie. Astfel, duminică, 6 septembrie, de la ora 20,00,pe scena amplasată în incinta Ștrandului Neptun va avea loc ediția a IX-a a Galei de Operă – OPEN AIR, invitații acesteia fiind soliștii Erdenetuya Balgansuren (Mongolia) și Paride Pandolfo (Italia). Plasată sub titlul Bel Canto între folclor şi clasic, Gala din acest an va oferi, în prima parte, decupaje de tradiţie din opera italiană a secolului al XIX-lea, în timp ce a doua parte va fi dominată de strălucitoare melodii aparținând fascinantului folclor mongol, precum și de celebre refrene populare din Italia. Orchestra Filarmonicii de Stat Arad va fi condusă de maestrul Roberto Salvalaio, iar Corul academic de maestrul Robert Daniel Rădoiaș.

Cel de-al doilea eveniment major al lunii va avea loc între 9 și 13 septembrie: Concursul Internațional de Canto „Alexandru Fărcaș“, dedicat tinerilor care doresc să se afirme în plan internațional. Juriul competiției va fi format din mari personalități ale scenei lirice mondiale, aflate în plină activitate, fapt care nu face decât să demonstreze seriozitatea cu care este abordat acest concurs de către organizatori. Etapele preliminare se vor desfășura la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi“, iar finala (12 septembrie) și Gala laureaților (13 septembrie) în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, acestea din urmă readucându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Roberto Salvalaio.

Colaborarea cu cunoscutul dirijor italian se va fructifica, în 17 și 18 septembrie, prin două concerte extraordinare pe care orchestra și corul Filarmonicii de Stat Arad le vor susține în Italia, la Milano, în cadrul manifestărilor conexe ale Expoziției Internaționale de la Milano. Cele două concerte vor cuprinde exclusiv pagini din creația lui Astor Piazzolla, alături de ansamblurile filarmonicii arădene urmând a evolua și invitați speciali: Peter Soave (bandeone), Diana Trivelato, Salvatore Manieri, Massimo Turrini (vioară), Jose  Carlos Morgana (recitator), Sorin Dogariu (pian). Cu această ocazie, lui Aldo Pagani, cel care l-a descoperit pe Astor Piazzolla și l-a susținut și promovat încă de pe vremea când era un necunoscut, îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră, de către Ambasada Argentinei în Republica Italiană. Intr-o companie selectă, filarmonica arădeană va fi, cu această ocazie, un adevărat ambasador al culturii arădene și românești în Italia,, această expunere europeană, de înaltă ținută artistică, venind  exact înainte de intrarea oficială a orașului nostru în cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană a Culturii 2021.

Marele eveniment al perioadei va fi deschiderea oficială a stagiunii 2015 – 2016, care va avea loc în data de 1 octombrie, cu spectacolul de operă TOSCA, de G. Puccini, sub bagheta maestrului Roberto Salvalaio și în regia artistică a lui Nicolae Mihai Brânzeu. Având în vedere locul în care va fi prezentat acest spectacol de operă și implicațiile culturale majore ale evenimentului, care vor constitui o surpriză enormă pentru toți arădenii, ne rezervăm dreptul de a vă dezvălui toate detaliile evenimentului într-un viitor foarte apropiat, împreună cu partenerii noștri care au răspuns cu inima deschisă acestui proiect de mare anvergură.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

 

Galerie foto (16)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide