Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce vinuri bem de sărbători la Arad

Ce vinuri bem de sărbători la Arad
Comentează 0

Crăciunul este un arc de timp bogat în lumini, muzică, parfum, voci și culoare; cea argintie și cea aurie împodobesc vitrinele magazinelor; bucate alese, concerte de colinzi, serbări și târguri însufleţesc aceste zile fericite și parfumate; traversăm clipe speciale care dospesc parcă în așteptare. Înainte de a coborî în inimă, atmosfera de Crăciun trece prin delectarea simțurilor: văz, miros, auz, gust. Tocmai simțurile sunt instrumentele degustării vinului, pe care le-am folosit pentru următoarele recomandări succinte și independente.

Scriu aici despre vin cu toată modestia, nu pentru că aș dorii să etalez aceasta pasiune obligându-vă să-mi urmați sfaturile; până la urmă felul în care resimțim gâdilatul papilelor gustative de către vin în gură este subiectiv; oricine se poate pretinde connoisseur al vinului, până și câinele vecinului meu, cu nasul său fin, are alură netă de somelier.  

Lăsând la o parte gluma și vinul de casă de care suntem legați afectiv, opțiunile de Crăciun disponibile în zona Aradului sunt nenumărate. Am făcut pentru voi un tur oenologic prin diferitele crame din zonă și iată selecția și concluziile mele vag conturate, legate de vinul îmbuteliat.

Când vorbim de vinul potrivit pentru masa de Crăciun trebuie să avem în vedere asocierea cu diferitele feluri de mâncare. La gustari aș recomanda un vin spumant sec de calitate care ne binedispune cu efervescența și scânteierea lui luminoasă din pahar. Crama Balla Geza de la Păuliș, una din cele mai importante și cunoscute, a croit din Mustoasă de Măderat, singurul spumant din România care folosește predominant acest soi. Este elegant, cu perlage fin, persistent și strălucire: nu degeaba se numește Clarus. Costa în jur de 60 de lei.


Pentru aperitive ca salata de boeuf, salata de vinete, brânzeturi și mezeluri dar și la felul întâi cum ar fi o supa de găină grasă aș propune un vin Orange fabulos, un adevărat unicorn.

Este produs de crama Dradara de la Mocrea sub atenta supraveghere a reputatului enolog Cosmin Reaboi. Surpriza mai întâi vine din soiul palavă, o încrucișare cehă între gewurtztraminer și muller thurgau, soi rar întâlnit pe meleagurile noastre. Acești struguri albi sunt lăsați la macerat împreună cu pielițele, procedeu care adâncește savoarea și gustul vinului. Deși cu un grad alcoolic ridicat 15°, m-a surprins prin verticalitate și desigur complexitate. Costă in jur de 50 de lei. Fără îndoială cel mai bun raport preț-calitate dintre vinurile încercate pentru voi aici.

Pentru felul doi, de obicei friptură, cârnați și alte preparate din carne roșie, obligatoriu alegem un vin roșu sec, mai tânăr sau mai structurat în funcție de structura mâncării din farfurie. Dacă vreți ceva sprinten care se bea ușor puteți încerca un Pinot Noir vibrant (60 de lei) de la Dorvena din Pâncota - arhitectura minimalistă a cramei aduce de la șosea a buncăr futurist. În pahar vinul își dezvăluie timid identitatea fiind realizat în stilul lumii vechi, cu parfum de Burgundia.

Dacă în schimb preferați un vin amplu, catifelat, chiar opulent, puteți încerca pe cel din struguri vinificați separat în funcție de soi de la crama MaxiMark, Suiram (90 de lei) echivalentul cupajului bordolez cu un strop autohton de Fetească neagră. Lângă această crama am avut bucuria să văd, fiind ușor de remarcat printre vii, unul din cei zece arbori giganți plantați în România, faimosul sequoia de la Măderat care apare și pe etichetă.

Pentru un altfel de vin roșu recomand un Merlot baricat sau Cabernetul Sauvignon inedit de la crama Villa Veche, o mică oază de relaxare, datorită ospitalității neobișnuite a gazdelor, la poalele dealurilor din Șiria. Fără îndoială merită din plin o vizită. Născută din pasiunea pentru vin și având la bază o frumoasă poveste de dragoste dintre o româncă și un englez, crama Villa Veche pe lângă conacul renovat - care seamănă arhitectural cu casa memorială Slavici din localitate - are în dotare o sală de primire și degustări ultramodernă.

La desert este obligatoriu un vin dulce. Aș recomanda aici Cadarissima (70 de lei), crama Balla Geza. Din soiul cădarcă vinificat în dulce după stafidirea boabelor și după apariția putregaiului nobil pe boabe se obține acest nectar foarte intens și aromat care te predispune la meditație; se vrea rival al vinurilor mai cu blazon din regiunea Tokay și este cu siguranță cel mai bun aliat local pentru exaltarea savorii prăjiturilor de sărbători.

În final, acelora care nu pot sau nu doresc să aloce un buget mare băuturilor, le recomand un singur vin care poate parcurge cu succes toate etapele mesei festive. Este vorba de vinul rozè sec care este foarte versatil și se poate mula atât pe gustări și primul fel, ținând loc vinurilor albe dar însoțește cu brio și felul doi, mulțumită compușilor astringenți reziduali care curăță de grăsimi limba și permit un anume echilibru gustativ. Un vin rozè excelent se face în județul Timiș la renumitele crame Recaș. Este vorba de Solo Quinta rozè (85 lei), un cupaj produs din cinci soiuri: patru soiuri de struguri roșii și un soi de vin alb, ales anual prin rotație în funcție de aprecierea enologului.

Pentru a ne bucura pe deplin de aromele fiecărui vin, trebuie să ținem cont de temperatura la care îl servim dar și de forma paharelor. Puteți adăuga pe lista cadourilor un set de pahare de vin de calitate. Moș Crăciun este darnic cu iubitorii vinului.

Vinurile albe se toarnă în pahare mai înguste iar cele roșii se servesc în pahare cu baza cât mai mare pentru a permite aromelor stratificate și complexe să iasă mai ușor la suprafață. Sărbători fericite!

Robert Hag-Barkher

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite