Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Națională fără Tutun: fumatul este principala cauză EVITABILĂ a cancerului pulmonar şi factor de risc pentru numeroase boli

În țara noastră, data de 16 noiembrie 2023 este dedicată celebrării unui comportament sănătos, fără consum de tutun. Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

Ziua Națională fără Tutun: fumatul este principala cauză EVITABILĂ a cancerului pulmonar şi factor de risc pentru numeroase boli
Comentează 0

„Consumul de tutun este principala cauză evitabilă a cancerului pulmonar, riscul acestuia fiind de 20-25 de ori mai mare la bărbații și femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează și este totodată factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratorii. Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară. De asemenea, fumatul dublează riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Riscul de deces și invaliditate din cauza consumului de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate. Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi. De asemenea, fumul de țigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

În țara noastră:

Consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, conform estimărilor, la 17% din totalul deceselor și anilor de viață pierduți prin dizabilitate în 2019.

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Conform studiului Institutului Național de Statistică din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% în timp ce 9,81% fumează ocazional.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control ale epidemiei de fumat, în timp ce  limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție a consumului de tutun. De asemenea, mediatizarea largă a acestei zile, prin toate canalele de informare, poate ajuta adolescenții și adulții deopotrivă să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă”, transmit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Sursa foto: monitorulcj.ro

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite