Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Terapia asistată de dispozitiv - un nou tratament asigurat de Secția Clinică Neurologie, pentru pacienții cu Parkinson

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se efectuează, începând din această lună, o terapie nouă în județul Arad, pentru pacienții diagnosticați cu Parkinson și aflați în stadii avansate de boală - tratamentul prin terapie asistată de dispozitiv.

Terapia asistată de dispozitiv - un nou tratament asigurat de Secția Clinică Neurologie, pentru pacienții cu Parkinson
Comentează

Medicul șef al  Secției Clinice Neurologie, dr. Constantin Covăsală a inițiat acest tip de tratament unui pacient în vârstă de 68 de ani, diagnosticat cu boala Parkinson de mai bine de nouă ani de zile. Pacientul a fost externat astăzi, după opt zile de spitalizare și deja se observă îmbunătățiri semnificative. Pacientul a ajuns la spital cu o lentoare a mișcării, extremă, fără să se mai poată hrăni, spăla sau îmbrăca singur. Acum pacientul se poate descurca singur cu sarcinile cotidiene, fiind complet independent. 
„Terapia asistată de dispozitiv se efectuează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în urma unui consult neurologic. Bineînțeles că această terapie nu este recomandată oricărui pacient diagnosticat cu Parkinson, astfel că administrarea tratamentului se efectuează numai cu indicație de la medicul neurolog în urma investigațiilor de specialitate amănunțite. Este un tratament nou, folosit de aproximativ un an la noi în țară și este eficient pentru pacientul cu boală Parkinson, la care tratamentul medicamentos nu își mai face efectul. Terapia ajută la îmbunătățirea mobilității pacientului crescând astfel calitatea vieții și reușind să efectueze singur sarcinile uzuale, zilnice. Până acum, pacienții arădeni care îndeplinesc criteriile pentru acest tip de terapie erau direcționați către centre medicale din alte județe”, a explicat dr. Constantin Covăsală, medic șef Secție Clinică Neurologie. 

Dispozitivele de tratament pentru boala Parkinson sunt metode terapeutice moderne destinate pacienților aflați într-un stadiu avansat de boală, care nu mai pot fi ajutați cu medicamentele clasice. Spre deosebire de tratamentele clasice, aceste dispozitive permit administrarea constantă a medicației, ducând astfel la o asimilare mai bună a substanței active și la un efect de durată.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă evolutivă, care se manifestă inițial prin tremor ușor, la o singură mână, însoțit obligatoriu, de lentoare, avansând treptat și conducând la rigiditatea mișcărilor, dificultăți de mers, dificultăți la înghițire, încovoierea spatelui, dificultatea în efectuarea unor  mișcări  obișnuite. Simptomele acestei boli se agravează în timp, iar în stadii avansate, pacientul nu se mai poate deplasa singur.
În prezent, nu există un tratament care să poată vindeca boala însă, terapiile existente pot ameliora simptomele și îmbunătăți calitatea vieții, astfel încât pacientul să fie independent pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite