Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ţebea 2019: Iohannis invitat, Maria Ciobanu pe scenă; vezi programul complet

Serbărille Naţionale de la Ţebea vor avea loc în acest weekend, duminică, în localitatea Ţebea din comuna Baia de Criş. Anul acesta se împlinesc 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Ţebea 2019: Iohannis invitat, Maria Ciobanu pe scenă; vezi programul complet
Comentează 0

Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi mii de oameni să participe la marea sărbătoare de comemorare a Crăișorului Munților”, Avram Iancu.  La eveniment au fost invitate mai multe personalităţi printre care şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis. Pe lângă acesta au mai primit invitaţia fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi inclusiv premierul ţării, Viorica Dăncilă. Pe lângă cei menţionaţi, au mai fost invitaţi şi membri ai Guvernului, parlamentari şi primari. Rămâne de văzut ce figuri politice vor fi prezente la eveniment ţinând cont că este an electoral. 

 

Programul Serbării Naţionale de la Ţebea

Manifestările vor începe la ora 10:30 printr-o slujbă religioasă, urmată apoi de o evocare istorică, după care se va desfăşura ceremonia depunerii de coroane, culminând cu defilarea Gărzii de Onoare. 

Bineînţeles că după va avea loc un spectacol de muzică folclorică, de la ora 14:30. În cadrul spectacolului folcloric vor urca pe scenă artiști consacrați şi ansambluri folclorice precum:

  • Maria Ciobanu,
  • Nicolae Furdui Iancu,
  • Veta Biriș,
  • Mariana Anghel,
  • Ciprian Roman,
  • Sava Negrean Brudașcu
  • Grupul Iza (Maramureș), Grupul Voievozii Munților (Covasna) și Ansamblul Folcloric profesionist Drăgan Muntean

Evenimentul va fi transmis în direct pe postul TVR 1 şi prezentat de Iuliana Tudor.

 

Scurtă istorie despre Avram Iancu

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 la Vidra de Sus şi a decedat la data de 10 septembrie  1872 la  Baia de Criş din judeţul Hunedoara. A fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluţia din 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth. În dimineața zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost găsit mort, cu privirea încremenită spre cer, pe prispa brutăriei (azi muzeu) lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș. A fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea". La slujba de înmormântare au slujit 36 preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit) din Roșia Montană. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor, care se mai aflau în viață: Simion Balint, Axente Sever, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. Comitetul de înmormântare l-a declarat "erou al națiunii". Înmormântarea a avut loc sub Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Țebea, după dorința lui Avram Iancu. Peste 4.000 de persoane, după alte surse 10.000, au participat la înmormântare. Moții au sosit călări din Vidra de Sus încă din data de 11 septembrie, pentru a-l priveghia. - date preluate de pe wikipedia.org -

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite