Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Peste 500 de arădeni la Serbările Naţionale de la Ţebea, pentru a comemora 151 de ani de la moartea Crăişorului Munţilor (FOTO)

Mii de români au participat, astăzi, la Serbările Naţionale de la Ţebea, pentru a comemora 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit de moţii săi Crăişorul Munţilor.

Conducătorul de facto al Ţării Moţilor în 1849 şi lider de necontestat oştii ţărăneşti care s-a opus unirii Ardealului cu Ungaria proclamată de Dieta de la Cluj, a trecut în eternitate la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş, pe prispa casei lui Ioan Stupină, un brutar din localitate, care intră astfel în istorie.

Peste 500 de arădeni la Serbările Naţionale de la Ţebea, pentru a comemora 151 de ani de la moartea Crăişorului Munţilor (FOTO)
Comentează 0

Delegaţia Aradului a fost formată din peste 500 de persoane, printre care s-au aflat europarlamentarul Gheorghe Falcă, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, deputatul Sergiu Bîlcea, subprefectul Doru Sinaci, dar şi vicepreşedinţii CJA, Răzvan Cadar şi Ionel Bulbuc.

„În biserica de la Țebea gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către cel care a fost Avram Iancu. Spiritul creștin și sacrificiul pentru țară il definesc pe eroul națjonal Avram Iancu”, a scris pe Facebook europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad. La rândul său, Iustin Cionca a ţinut să precizeze că printre arădenii veniţi la mormântul lui Iancu s-a aflat şi Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi al Partidului Naţional Liberal. „Mi-a făcut plăcere să îl revedem și, profitând de ocazie, să schimbăm opinii despre marile proiecte ale Aradului!”, a scris Cionca pe Facebook. Cu privire la Crăişorul Munţilor, acesta susţine că „pentru zona noastră de țară, pentru oamenii locului, Avram Iancu a fost un model de patriotism autentic, de dragoste de țară și de români, de loialitate și curaj.”

În ceea ce-l priveşte, deputatul Sergiu Bîlcea afirmă că spiritul lui Avram Iancu animă an de an mii de români. „Sunt locuri și eroi care rămân în sufletul unei națiuni: la Țebea, spiritul lui Avram Iancu animă an de an mii de români. Este aici un sentiment cald de solidaritate cu putere de exemplu, care te face să te simți mândru că ești român!

Este deja o tradiție participarea numeroasă a arădenilor la Țebea, sunt aici sute de prieteni, colegi, cunoscuți. Venim din orașul care a pregătit Marea Unire și suntem bucuroși să afirmăm sentimentele naționale la Țebea!”, scrie Bîlcea pe Facebook.

Surda foto: Facebook Gheorghe Falcă, Iustin Cionca şi Sergiu Bîlcea

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite