Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sistem de iluminat public inteligent într-o comună arădeană

E.ON a finalizat la Frumușeni primul proiect „smart street lighting“. Astfel, comuna care are aproximativ 2.700 de locuitori va beneficia de un sistem de iluminat public inteligent.

Sistem de iluminat public inteligent într-o comună arădeană
Comentează 0

Potrivit reprezentanților companiei, iniţiativa face parte dintr-un program mai amplu prin care E.ON Energie şi-a propus să dezvolte conceptul smart village în localităţile rurale din România. „O reducere substanţială a consumului de energie electrică, precum şi a emisiilor de CO2 şi, desigur, o economie semnificativă la bugetul local, sunt doar câteva dintre beneficiile generate de noul sistem de iluminat public care a fost instalat în comuna Frumuşeni, județul Arad de compania E.ON Energie România. Lucrările pentru eficientizarea consumului reţelei de iluminat public din localitate au urmărit înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat stradal cu instalaţii LED performante, precum şi montarea de camere de supraveghere pe stâlpii stradali. Noile sisteme LED vor putea fi echipate cu senzori care vor ajusta intensitatea iluminatului stradal în funcţie de lumina exterioară, precum şi cu senzori de mişcare, astfel încât să adapteze intensitatea luminii în funcţie de traficul auto sau pietonal. În acest fel se realizează o economie consistentă de energie, ţinând seama că în perioadele din noapte când nu există circulaţie pietonală sau auto intensitatea luminii este menţinută la un nivel redus. Totodată, prin interconectarea lor cu camerele video montate pe stălpii de iluminat se va obţine un beneficiu pe partea de creştere a siguranţei locuitorilor pe domeniul public”, susțin reprezentanții E.ON.

A doua etapă

Proiectul „smart street lighting” marchează cea de-a doua etapă a unui program mai amplu derulat de E.ON Energie România în comuna Frumuşeni. Astfel, în luna iunie 2018, compania a finalizat lucrările de eficientizare a sistemelor de iluminat interior din imobilele care aparţin administraţiei publice locale. Instalarea noului sistem de iluminat duce la scăderea poluării rezultate în urma consumului anual de energie de la 0,63 t CO2 la 0,19 t CO2. Mult mai performante, noile corpuri de iluminat au un număr de ore de funcţionare de peste trei ori mai mare decât cele clasice. „Reducerea consumului, dar şi a costurilor de mentenanţă a reţelei, vor duce la diminuare semnificativă a facturii pentru iluminat public stradal. De altfel, proiectul smart village pe care l-am lansat în anul 2018 vizează, în perspectivă, şi montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică al unor imobile aparţinând adminstraţiilor publice locale”, susține Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

De menționat că, în toate clădirile administraţiei publice, inclusiv în şcoala şi grădiniţa din localitate, lumina este neutră albă, de 4000 K (Kelvin), imitând perfect lumina naturală percepută pe timp de vară între orele 11:00 – 15:00.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite