Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săptămână plină la Teba, cu Dan Perjovschi, TebaExpo 3.3, Orson Welles și episodul 6 al programului Kinedok!

Săptămână plină la Teba, cu Dan Perjovschi, TebaExpo 3.3, Orson Welles și episodul 6 al programului Kinedok!
Comentează 0

Chiar dacă tot orașul fuge în concediu, urmează o săptămână doldora de evenimente la Teba, cu artă și filme la înățime! Un important artist român, prezent în muzee de top din întreaga lume, expune și se întâlnește duminică, 9 august, cu publicul arădean. Un film clasic al unui gigant al cinematografiei și un documentar al unei echipe nominalizate la Oscar vor putea fi vizionate la fabrica Teba din Arad pe 5 și 7 august. Mai mult decât atât, pe 7 august, nu unul sau doi, ci chiar trei artiști locali testează pentru prima oară spațiul de expoziție de la Teba!

Expoziția artistului Dan Perjovschi, Citizen Kane al lui Orson Welles,documentarul 1989, TebaExpo 3.3 cu Ruth Borgfjord, Zoran Popovici și Arabella Krebs sunt cele patru evenimente marca CitiZenit de neratat în Arad săptămâna aceasta.

În 9 August, de la ora 19, Dan Perjovschi, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, se întâlnește cu publicul arădean, răspunde la întrebări și ne povestește despre lucrările sale în general și, desigur, despre noua sa expoziție de la Arad. Deoarece am promis la începutul lunii mai că vom transforma Fabrica Teba într-o platformă temporară de explorare a artelor contemporane, am încercat să îndeplinim această promisiune cum știm noi mai bine și să creăm o platformă actuală, alternativă și adaptabilă. Un pas semnificativ în această direcție îl constituie expoziția lui Dan Perjovschi la Teba, care va oferi arădenilor posibilitatea de a intra  în dialog cu artă contemporană relevantă și, mai ales, de calitate. Dan Perjovschi a expus la MoMA din New York, la Tate Modern din Londra, Centrul Pompidou din Paris, în cadrul bienalei de la Veneția precum și în multe alte muzee și galerii importante din întreaga lume, iar pe 9 august se întoarce la Arad cu ocazia unei expoziții de desen performativ – teBA DAn, un proiect menit să ducă mai departe și să reconfigureze caracterul de platformă artistică alternativă a fabricii Teba.

Înainte de această întâlnire, însă, vă așteptăm la două proiecții de marcă. Săptămâna cinefililor începe miercuri, 5 august, la ora21cu Citizen Kane (1941) al lui Orson Welles, un film cu un Oscar și alte 8 nominalizări, o producție clasică a unuia dintre giganții istoriei cinematografiei, peliculă considerată de nenumărați critici drept cel mai bun film al tuturor timpurilor (inclusiv în cadrul unor topuri organizate de revista britanică Sight & Sound sau de către American Film Institute). Această proiecție marchează reluarea întâlnirilor de miercuri ale cinemateciiTebaKinema.

Pe 7 august, de la ora 20, festivalul de film documentar KineDok aduce la Teba o proiecție de zile mari, un documentar produs de echipa nominalizată la Oscar pentru Burma VJ, marcând astfel al 6-lea episod al seriei KineDok și totodată finalul primei jumătăți a programului KineDok la Teba. Este vorba despre filmul 1989, o dramă politică despre căderea Cortinei de Fier. Un tânăr tehnocrat necunoscut, Miklós Neméth, este pus în funcţia de prim ministru al Ungariei. El trebuie să salveze economia aflată într-o stare deplorabilă. În curând va afla că deciziile sale îl vor pune în faţa unor adversari puternici şi a comuniştilor de modă veche. În acelaşi timp, un cuplu de tineri din Germania de Est decid să încerce să scape înspre Vest, traversând granița. Cei doi sunt însă prinşi în jocurile politice pentru putere ce se desfăşoară în spatele uşilor închise din Blocul Estic. La discuțiile de după va fi prezent, bineînțeles, regizorul Titus Muntean, căreia i se va alătura citizenitul Rareș Hanțiu, regizorul in residence al asociației.

Însă vineri, 7 august, începem seara mai devreme, de la ora 19, deoarece v-am mai pregătit ceva: TebaExpo 3.3, o expoziție eterogenă de artă vizuală la puterea a treia! Galeria pop-up de la Teba va găzdui lucrările a trei artiști locali: Ruth Borgfjord, Zoran Popovici și Arabella Krebs. --- Ruth Borgfjord pășește alături de noi pe câteva trepte fundamentale ale vieții, într-un traseu de explorare vizuală, interactivă a conceptului de sfârșit/început, trecând prin mutări, debuturi, despărțiri, pierderi, coming out stories, moarte și  naștere. --- Arabella Krebs ne prezintă un autoportret hașurat, alcătuit din obsesii, nelinişti sau preocupări personale, dintr-un registru mai degrabă negativ al existenței și transpus în mai multe lucrări de grafică. --- Zoran Popovici ia tehnologia cu asalt și ne anunță că resistance is futile, cu instalația interactivă You are data for the code stock market, resistance is futile, al cărei scop este exemplificarea relației dintre corpul uman și tehnologie în contextul unei accentuate virtualizări a interacțiunilor umane, pe de o parte, și includerea algoritmilor și a uneltelor digitale în designul obiectelor și spațiilor reale, pe de altă parte. Instalația va fi completată de o expoziție cu rezultatele de la workshopul Lăcuste în Eter 4 și 4.2.

Pentru cei care nu știu cum să aleagă între toate evenimentele de săptămâna aceasta, avem vești bune: intrarea este liberă. Drept urmare, vă așteptăm la Teba să profităm împreună de prima săptămână din august cu film & artă contemporană la discreție.

PROGRAM:

5 august, 21.00 - TebaKinema, Citizen Kane

7 august, 19.00 - TebaExpo 3.3

            sfârșit.început, Ruth Borgfjord

            You are data for the code stock market, resistance is futile, Zoran Popovici

            dublu.oglindire, Arabella Krebs

7 august, 20.00 - KineDok, 1989

9 august, 19.00 - teBA DAn/ vernisaj al expoziției Dan Perjovschi și Q&A, discuții, povești cu artistul

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite