Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiect unic în Europa – Vestă de monitorizare cardiacă pentru Clinica de cardiologie a UVVG din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad

Sistem non-invaziv de cartografiere 3D CardioInsight (Vesta cardiacă), implementat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea din Pavia (Italia).

Proiect unic în Europa – Vestă de monitorizare cardiacă pentru Clinica de cardiologie a UVVG din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad
Comentează 0

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea din Pavia sunt partenerii unui proiect, prin care cele două Universități vor realiza, în premieră europeană, pentru Clinica de cardiologie a Universității arădene, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, un Laborator de electrofiziologie cardiacă - cartografiere 3D CardioInsight (Vesta cardiacă), o metodă revoluționară de monitorizare cardiacă, realizată de compania Medtronic din Minneapolis (SUA). Costurile pentru achiziționarea sistemului non-invaziv de cartografiere 3D CardioInsight (Vesta cardiacă) se ridică la suma de 200 mii euro. 

Primele demersuri au fost realizate de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care însoțit de dr. Adina Moldovan și dr. Radu Lala, din cadrul Clinicii de Cardiologie a UVVG, din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, au avut, zilele trecute, o întâlnire cu reprezentanții Institutului de Cercetări al Spitalului din Pavia, pentru a stabili modul de implementare al proiectului. „Având în vedere inițiativa Consiliului Județean Arad și a Universității noastre pentru modernizarea Clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, am fost invitați de Institutul de Cercetare al Spitalului din Pavia, pentru a face parte într-un proiect unic în Europa, de a implementa un Laborator de electrofiziologie cardiacă - cartografiere 3D CardioInsight (Vesta cardiacă). Sistemul de cartografiere este non-invaziv și colectează semnalele ECG din cavitatea toracică pe care le combină cu datele din scanare realizate cu tomograful pentru a produce și afișa hărți cardiace 3D simultane, bi-atriale și bi-ventriculare, care vor fi analizate de către medicul de specialitate. Vesta cardiacă se aplică pe corp, are 252 de electrozi, oferă o hartă tridimensională a inimii pacientului și determină toate modificările care se realizează la nivelul inimii fără intervenție chirurgicală deschisă pe cord”.

„Avantajul pentru Universitatea noastră este faptul că putem obține un laborator de electrofiziologie cardiacă, la un preț, în jur de 200 mii euro, pentru dotarea secției clinicii de cardiologie, Universitatea Pavia va pregăti medici și infirmieri, în această specialitate, în mod gratuit, iar aparatele se pot prelua și în comodat. Este un mare pas înainte spre cunoașterea acestui complex, care coordonează activitatea organismului uman – inima”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. 

Daniel Albu

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite