Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UVVG, reprezentată la Festivalul Pogăciţelor din Ungaria

 UVVG, reprezentată la Festivalul Pogăciţelor din Ungaria
Comentează 0

O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității și conf. univ. dr. Eugen Gagea, a participat, zilele trecute, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Pogăciţelor din Kétegyháza, (Ungaria).

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Arad, a mulțumit, în deschiderea manifestărilor, doamnei primar Kalcsó Istvánné Gyuricska Mária, pentru invitația transmisă de a participa la Festivalul Pogăcițelor, din partea Consiliului Județean Arad și a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.  „Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât strămoșii noștri, până la cel de-al Doilea Război Mondial, au locuit pe aceste pământuri frumoase din Chitighaz, au muncit aici împreună, românii și maghiarii, așa cum conviețuiesc și astăzi, în cele mai bune relații de tip european. Universitatea noastră pregătește studenți în limba română și în limba maghiară, având o secție de specialitate pentru profesori și educatori în limba maghiară. Înțelegem astfel că, învățământul în Europa este unul deschis și comun pentru toate minoritățile naționale. Sub conducerea doamnei primar, această localitate înflorește de la un an la altul. De câte ori venim aici vedem numai lucruri frumoase. La ora actuala Chitighaz este un orășel, pe care îl cunosc de aproape 50 de ani și de fiecare dată văd noi realizări şi noi preocupări ale administrației, atât pentru populaţie, cât și pe plan economic, cultural și social. Vă invităm la Universitatea noastră, unde acordăm Burse gratuite „Vasile Goldiș” pentru tinerii din Chitighaz, așa cum facem și pentru alți studenți de etnie maghiară care vin la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.

În semn de înaltă recunoștință pentru activitatea depusă în administrația locală și dezvotarea învățământului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, i-a acordat, în numele Senatului Universitar, d-nei primar Kalcsó Istvánné Gyuricska Mária – „Diploma de Excelență a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

 „Diploma de Excelență primită din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” a fost o surpriză pentru mine. Îl cunosc pe dl. președinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, iar această distincţie este foarte importantă pentru mine, dar și pentru toți ceilalți care lucrează pentru această comună”, a precizat Kalcsó Istvánné Gyuricska Mária, primar Kétegyháza.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Participarea Universității noastre la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Pogățițelor a însemnat un fapt important pentru stabilirea unor noi relații cu autorităţile maghiare și cu românii din Kétegyháza. În acest sens, am avut întâlniri cu dl. Iuhasz Tiberiu, președintele Autoguvernării românilor din Ungaria, cu d-na. primar Kalcsó Istvánné și cu dl. Alexandru Finna, vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Am stabilit două proiecte pe care le vom derula împreună, astfel încât relațiile Universităţii noastre cu localitatea Chitighaz să fie europene, care să stabilească direcții de colaborare între etniile română și maghiară. În cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții Autoguvernării românilor din Ungaria, am stabilit noi planuri de colaborare privind perfecționarea cadrelor didactice române, care predau în școlile din Ungaria. Aceste școli beneficiază, anul acesta, de prevederi bugetare sporite din partea Guvernului maghiar, dar și schimburi de cadre didactice din localitățile Gyula și Szarvas, unde există secții române de școlarizare și alte proiecte pe care le gândim și le vom duce la îndeplinire până în luna septembrie, când vom avea următoarea întâlnire”.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite