Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prepară-ți singur cafeaua cu aceste sfaturi!

Cafeaua înseamnă mai mult decât o simplă băutură cu care îți începi ziua. Pentru mulți dintre cei care citesc acest articol, preparatul și savuratul cafelei este un ritual, un festival al gustului și, de ce nu, o îndeletnicire pe care o perfecționăm cu trecerea timpului.

Prepară-ți singur cafeaua cu aceste sfaturi!
Comentează 0

Dacă ești la început de drum în prepararea acestei băuturi sau dacă te-ai săturat de espressorul ieftin, care știe să funcționeze doar cu capsule cu arome care își pierd din farmec de la a doua gustare, atunci următoarele rânduri sunt pentru tine. 

Alege cele mai bune boabe pe care ți le poți permite

Boabele de cafea sunt o materie primă delicată, care începe să-ți piardă proprietățile cu atât mai mult cu cât boabele sunt mai procesate. De aceea, recomandabil este să cumpărăm cafea boabe pentru a o măcina acasă, indiferent că o facem cu o râșniță manuală sau cu una electrică. Dacă e o râșniță manuală, cu atât mai bine, dar chiar și o râșniță electrică este mai bună decât a cumpăra cafea măcinată.

Cafeaua începe să-și elibereze aromele din momentul în care este măcinată, pierzându-și astfel aroma. În plus, calitatea sa este afectată și de contactul cu aerul și cu lumina. De aceea e bine să măcinăm cafeaua doar înainte de a o prepara. Este păcat să cumperi cafea boabe de calitate și aceasta să-și piardă calitățile din cauză că a fost măcinată prea devreme.

Vei descoperi foarte repede diferența dintre aroma puternică și autentică a boabelor și ceea ce alte soluții precum capsule Dolce Gusto.

Alege un espressor care poate măcina

Nu doar că e mai bine să măcinăm cafeaua pe loc, ci e recomandabil să cumpărăm cafea cât mai proaspătă cu putință. Cu cât timp a trecut mai puțin de la culesul, uscatul, transportul și prăjitul boabelor de cafea, cu atât mai bine. Evident, este important și să ne asigurăm că boabele de cafea sunt bine conservate, niciodată nu trebuie cumpărată cafea care a fost expusă la aer și la lumină.

Când vine momentul în care trebuie să-ți prepari cafeaua, un espressor cu rasnita încorporată este cea mai comodă opțiune. Trebuie doar să introduci boabele de cafea în recipientul dedicat și să selectezi tipul de băutură pe care ți-l dorești. Dacă te numeri printre cei care preferă o abordare manuală, o râșniță propriu-zisă este ușor de folosit. Doar că vei adăuga încă un lucru de curățat după ce îți prepari cafeaua.

Folosește o apă de calitate

Un alt ingredient fundamental pentru prepararea cafelei este apa și acest lucru trebuie luat la fel de în serios ca și calitatea cafelei boabe. Apa stă la baza infuziei și trebuie să fie de cea mai bună calitate posibilă, dat fiind că o apă proastă poate strica orice cafea, indiferent de felul de preparare. Nu trebuie folosită niciodată apă caldă pentru a accelera procesul, ci aceasta trebuie încălzită gradual pentru a nu afecta procesul natural de infuzie.

Folosește apă minerală (trebuie să fie plată, nu carbogazoasă!), dacă este posibil, sau cel puțin asigură-te că e o apă cât mai puțin dură. Temperatura trebuie să fie mereu constantă, iar în metodele manuale de preparare, se recomandă adăugarea cafelei în apă imediat înainte ca aceasta să ajungă la punctul de fierbere.

Alege un recipient potrivit pentru consum

Da, chiar și banala ceașcă de cafea este foarte importantă în experiența savurării unei cafele. Poți alege dintr-o sumedenie de cești și căni de cafea, de forme, culori și materiale diferite, dar în cele din urmă tot ceașca clasică de cafea se impune atunci când vine vorba de calitate. Să nu aducem vorba de cana obișnuită, un element vulgar printre pasionații de cafea. Vorbim de ceștile de cafea espresso sau ristretto, pentru că celelalte tipuri de cafea se pot adapta mai ușor la alte tipuri de recipiente. Culoarea trebuie să fie una neutră, cel mai bine albă, pentru că astfel nu va fi afectată percepția psihologică a gustului.

În general, se folosește porțelanul, pentru că este un material nobil, rezistent și pentru că păstrează mai bine căldura. Sticla permite observarea din exterior, aprecierea culorilor și texturii, uniformitatea și crema, dar căldura se disipează mult prea rapid. O alternativă bună sunt ceștile cu fund dublu, dar trebuie ca acestea să nu fie reci înainte de a fi turnată cafeaua în ele.


Scrie un comentariu

trimite