Preambul la cea de a XV-a ediție a Festivalului Părădăicilor de la Macea (FOTO)
Primăria Macea, împreună cu Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, organizează a cincisprezecea ediție a Festivalului Părădăicilor, un eveniment deja consacrat în agenda culturală a județului.
Având la bază tradiția cultivării roșiilor, în particular, a legumiculturii și păstrării tradițiilor măcene, în mod general, Festivalul întrunește și alte elemente care să răspundă cerințelor și dorințelor participanților, pentru toate vârstele. Vor fi evenimente pentru toate gusturile: expoziție de produse tradiționale; cântec, joc și voie bună; activități pentru copii; concurs de pescuit și un deliciu gastronomic.

„Festivalul Părădăicilor de la Macea este o nouă oportunitate de a celebra un produs local de excepție, este modul nostru de a aduce respect oamenilor gospodari și harnici din această comunitate. Renumele părădăicilor de Macea a depășit de mult granițele județului, fiind cunoscut atât în țară, cât și în străinătate. Aceasta se datorează în mare parte dedicării și muncii producătorilor locali, care pun o parte din suflet în fiecare recoltă. Prin acest festival, ne dorim să consolidăm legătura dintre producători și consumatori, promovând în același timp produsele sănătoase și proaspete din județul nostru. Invit pe toată lumea să vină la Macea să descopere gustul autentic al părădăicilor și să se bucure de ospitalitatea localnicilor”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
„Anual, pregătim programe conexe, spectacole, competiții sportive. Păstrăm caracterul autentic, menținem un standard ridicat de calitate și punem accent pe promovarea specificului agrar al zonei și pe susținerea producătorilor. Sunt mândru de gospodarii noștri, de producătorii locali, oameni care prin muncă și efort constant, au reușit să aducă renumele comunei Macea. Părădăicile de Macea sunt cunoscute în toată țara pentru gust și calitate, fiind apreciate inclusiv la nivel național. Îi invit pe toți cei care doresc să guste dintr-o părădaică bună să vină la Macea, să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o pregătim aici!”, a declarat primarul comunei, Ciprian Otlăcan.
Asociația Millenium, un partener constant și fidel în toate edițiile de Festival, și-a adus și în acest an contribuția la crearea unui ambient de sărbătoare. „Sloganul «Promovăm părădăicile măcene» este de la prima ediție, 2009, și are o continuitate de 16 ani, cu excepția din pandemie. Scopul nostru a fost și este să promovăm produsele măcene, în special părădăicile, dar și să conștientizăm noile generații, tineri de azi, că Macea a fost un punct de reper al producției de părădăici din zonă, tradiție care continuă și astăzi. Dorim să-I scoatem pe arădeni din acel confort urban obișnuit, să arătăm parcursul de la producător la consumator, să încurajăm achiziționarea produselor direct de la sursă. Este un scop educativ, care presupune implicare în comunitate, voluntariat și dorința de a contribui la această tradiție”, a completat Ana Cristina Nistor, președinte al Asociației Millenium Center Arad.
În încheiere, Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, și-a exprimat încă o dată sprijinul pentru evenimentele cultural-tradiționale ale comunităților din județ. „În fiecare an, ne implicăm în acest gen de evenimente, care promovează cultura și tradiția locale, suntem parteneri ai fiecărei comunități. Avem, săptămânal, cel puțin un eveniment care promovează și statornicește identitatea comunității, iar la aceste evenimente Consiliul Județean este un partener statornic. Practic, suntem parte din fiecare comunitate a județului Arad. Ne-am impus și consolidăm repere care ne confirmă statutul de parteneri: construcție, implicare, colaborare, respect pentru fiecare comunitate. Macea este un reper deosebit al acestui parteneriat cu comunitățile, prin natura locurilor, prin Festivalurile pe care le organizează și, cu mândrie spun, din acest an s-a lansat un nou eveniment de rezonanță națională: Filmul în sat. Toate acestea fac din Macea un loc care neapărat trebuie vizitat”, a afirmat Sergiu Bîlcea.
Program
Festivalul va debuta vineri, în 4 iulie cu un concurs de pescuit la Balta Macea, între orele 8.00 și 13.00. Înscrierile sunt gratuite și se pot face până în 2 iulie la Balta Macea, zilnic între orele 9.00 și 21.00.
În 5 iulie, sâmbătă, între orele 17.00 și 20.00, Parcul Central Macea va găzdui activități interactive pentru copii, derulate de voluntarii comunei Macea. Seara se va încheia cu un retro party pe platoul Căminului Cultural Macea, începând cu ora 20.00.
Duminică, 6 iulie – program artistic: Orele 14.00 – 00.00: Festivalul Părădăicilor în cântec. Prezentatori: Nicoleta Pavel și Zoltan Lovas;
14.00 – 15.00: Taraful de la Macea. În deschidere: Viorel Papuc (nai), Borugă Andrei cu formația. Ansamblul Ghioceii Podgoriei Ghioroc. Grupul Folcloric Moții (Vața de Jos);
15.00 – 16.40: Ansamblul Cununița U.V.V.G. Sântana – Arad (conducerea muzicală: Nețiu Anton). Cu soliștii: Monica Groza, Emma Crihan, Viorel Leric, Lele Crăciunescu, Alexandru Pop Zărăndean;
16.40 – 17.30: Lucian Drăgan Jr.
17.30 – 19.00: Ansamblul Edera din Macea. Cu soliștii: Bodonea Silvana, Lupșa Sorina, Maria Stan, Oana Florina Stana, Peter Lucas;
19.00 – 19.30: Înmânarea diplomelor și medaliilor de către oficialități;
19.30 – 20.30: Otilia Haragoș cu formația Stângaciu (Bihor);
20.30 – 20.45: Casian Vițalar;
20.45 – 21.15: Gabi Bârșăuan cu formația;
21.30 – 22.30: Alexandru Pop (Maramureș);
22.30 – 00.00: Lena Miclăuș.
În încheierea festivalului – Foc de artificii.