Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce surprize au pregătit organizatorii celei de a XII-a ediţii a Festivalului Părădăicilor

Macea găzduiește, în perioada 8-9-10 iulie 2022, cea de a XII-a ediție a Festivalului Părădăicilor, un eveniment organizat de Consiliul Județean, Centrul Cultural Județean, Primăria și Consiliul Local Macea, în colaborare cu Asociația Experiența Multisport. Eveniment pune în valoare caracterul agricol al comunei și hărnicia locuitorilor ei, fiind un bun prilej de socializare, de reîntâlnire cu valorile locale.

Ce surprize au pregătit organizatorii celei de a XII-a ediţii a Festivalului Părădăicilor
Comentează 0

Festivalul Părădăicilor revine cu forțe proaspete, după doi ani de pandemie, organizatorii pregătind un program divers, pentru toate categoriile de vârstă. Pentru că una dintre priorități este promovarea produselor locale, dar și a zonei în sine, în cadrul evenimentului au fost incluse expoziții de produse culinare, concursuri de ciclism și de pescuit, dar și o seară interculturală. Festivalul va fi însoțit de un generos program artistic, părădăicile fiind în centrul atenției.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, i-a invitat pe arădeni să vină la Macea: „Doamnelor și domnilor, vă invit la Macea să sărbătorim împreună roadele pământului și oamenii gospodari. Festivalul de la Macea se încadrează perfect în tendința de a ne promova produsele tradiționale. Activitățile conexe prezentării produselor tradiționale fac din Festivalul de la Macea un punct de atracție nu doar culinar, ci și sportiv sau turistic”.

Acesta a subliniat interesul CJA pentru viața culturală a județului: „Consiliul Județean Arad este și în acest an un animator al vieții culturale arădene. Sprijinim primăriile care organizează evenimente locale și prin Centrul Cultural Județean contribuim și noi la diversificarea ofertei culturale arădene. Zilele trecute am organizat un concert la Radna, la care au asistat peste 2000 de arădeni. Suntem implicați în diverse activități care pun în valoare producătorii locali, în cadrul târgurilor organizate pe platoul din fața Consiliului Județean Arad”.

În contextul interesului mare față de Festivalul Părădăicilor și față de alte acțiuni care au loc în acest sfârșit de săptămână în județ președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat decizia de a amâna târgul de produse arădene de la Consiliul Județean pentru săptămâna viitoare. Deci, el nu se mai organizează în acest weekend, ci weekendul următor.

„O bună oportunitate pentru promovarea producătorilor locali”

La rândul său, Ciprian Otlăcan, primarul comunei, afirmă că „Festivalul reprezintă o bună oportunitate de a promova producătorii locali, veniți în număr mare. Vom avea peste 20 de standuri cu produse locale, marea majoritate din Macea, dar și de la Turnu, Curtici, Nădlac, Pâncota. Dorim să-i sprijinim pe acești producători și să-i promovăm, pentru că, prin ei, și numele comunei noastre merge mai departe. Festivalul Părădăicilor se desfășoară la Castelul Csernovics, unde se află și Grădina Botanică «Pavel Covaci», tot atâtea oportunități de a cunoaște cât mai bine Macea”.

Asociația Experiența Multisport este un partener fidel al Festivalului, prin concursul de ciclism organizat pentru a promova beneficiile mișcării în comunitate. Cristina Nistor, reprezentanta Asociației Experiența Multisport consideră că „acest concurs de ciclism se integrează perfect în programul Festivalului, fiind o componentă importantă a promovării comunei Macea. Traseul va fi în lungime de 34 de km și este adresat tuturor celor care au împlinit vârsta de 14 ani. Mai multe detalii pot fi accesate la adresa https://experientamultisport.ro/eveniment/festivalul-paradaicilor-pe-biciclete-2022-/31.

Nicoleta Șușcă, voluntar al Asociației Clubul Sportiv Experiența Multisport menționează: „În organizarea evenimentului este implicat un grup de aproximativ 120 de tineri voluntari provenind din localitățile Macea și Arad, dar și din alte țări, voluntarii din cadrul proiectului «Promovează Sportul», prin programul Erasmus+ Corpul European de Solidaritate.”

Programul festivalului

Festivalul cuprinde trei zile de activități:

8 IULIE

8:00 - 13:00 - CONCURS DE PESCUIT LA BALTA MACEA

 ÎNSCRIERILE SE FAC PÂNĂ ÎN DATA DE 6 IULIE PE PAGINA DE FACEBOOK   BALTA MACEA

9 IULIE

FESTIVALUL PĂRĂDĂICILOR –  PE BICICLETE

08:00 - 14:00  - CONCURS DE CICLISM

Start și sosire: centrul loc. MACEA; Județul: ARAD

CURSA 34 KM –MACEA-SÂNMARTIN-GRĂNICERI-SÂNMARTIN-MACEA

Limita de vârstă - 14 ani

8:00-9:00 Ridicare pachete de concurs

9:30 - 10:00 Începere eveniment, ședința tehnică

10:00-12:30  Start și derulare cursa/ competiții copii

12:00-13:30 Prânz tradițional

13:30-14:00 Premiere Open Masculin și Feminin

10 IULIE

Locație: Curtea Castelului Csernovics din Macea

13:30 - 23:00  FESTIVALUL PĂRĂDĂICILOR –  ÎN EXPOZIȚIE

Expoziția produselor tradiționale ale județului Arad și a părădăicilor măcene - producători locali

13:30 - 23:00 FESTIVALUL PĂRĂDĂICILOR –  ÎN CÂNTEC

DANSATORI:

Taraful de la Macea

Ansamblul de copii ai Căminului Cultural Macea

Ansamblul Păstrătorii Tradiției Pecica Juniori

Borugă Andrei și Raul Vasi - orgă și vioară

Ansamblul Edera Macea

Ansamblul Cununița UVVG Sântana

SOLIȘTI:

Casian Vițelar

Monica Groza

Gabi Bîrsăuan

Lucian Drăgan Junior cu formația

Ovidiu Homorodean - folclor

Oana Tomoioagă

Simona Costin cu Ionuț Mațeș și formația

ÎN ÎNCHEIERE - FOC DE ARTIFICII

Galerie foto (8)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite