Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pandemia şi preţurile prea mici ne lasă fără anumite medicamente în farmacii

Deşi a trecut destul de mult de la suspendarea exportului de antibiotice şi antitermice pentru copii, sunt în continuare probleme cu stocurile din farmacii. Astfel, nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificulate siropuri pentru copii, antibiotice pentru adulţi sau alte produse pe bază de paracetamol ori ibuprofen, dar şi medicamente folosite pentru tratarea afecţiunilor cronice. Asta, în condiţiile în care măsura de a opri exportul este criticată dur de Asociaţia Distribuitoare Europenă de Medicamente.

Pandemia şi preţurile prea mici ne lasă fără anumite medicamente în farmacii
Comentează 0

Într-o primă fază, Ministerul Sănătăţii a anunţat că opreşte exportul pentru nouă antibiotice, dar şi pentru unele antitermice destinate copiilor. Deocamdată măsura nu a dat niciun rezultat. Potrivit farmaciştilor, sunt mari probleme în ceea ce priveşte achiziţia de  antitermice şi antibiotice, medicamentele pentru copii fiind cel mai greu de găsit, dar au înceout să lipsească şi cele pentru adulţi.

Pe de altă parte, trebuie spus că distribuitorii europeni de medicamente nu cred că soluţia suspedării exportului este cea mai potrivită, dând vina pe importurile deficitare. De asemenea, aceştia acuză lipsa unor medicamente, cum ar fi Amoxacilina, la nivel european.

Cum criza antibioticelor se agravează în toată Europa, un grup de organizaţii europene de pacienţi şi consumatori a cerut măsuri urgente în acest sens.

De menţionat că la nivel naţional ne confruntăm cu un val de gripă şi viroze, care dă serios de furcă cadrelor medicale din spitale, forte mulţi dintre pacienţi prezentându-se cu forme severe.

Medicii spun că mai avem încă de furcă, însă va urma, din fericire, un trend descendent destul de curând.

Cum s-a ajuns aici?

Potrivit farmaciştilor arădeni cu care am stat de vorbă, problema e la nivel naţional şi internaţional chiar şi două ar fi cauzele principale: pandemia şi preţurile prea mici. „Totul se discută la nivel naţional şi internaţional, noi la Arad nu avem ce să facem. Sunt probleme cu aprovizionarea şi în ţară, şi în străinătate. Cauza? A fost perioada de pandemie, dar au crescut şi preţurile la substanţe. Să vă dau un exemplu, Nurofen sirop pentru copii. În 2021, în pandemie, am avut stocuri care aproape au expirat. La fel a fost şi cu antibioticele. Toată lumea era izolată în case şi nu avea nevoie de medicamente. Atunci, sigur că şi producătorul şi-a făcut un calcul, cât a vândut în anul în cauză şi cât va produce mai departe”, susţine reprezentanta unei farmacii din Arad.

Reprezentanta unei alte farmacii susţine că a încercat să cumpere anumite medicamente din Ungaria, dar probleme similare erau şi în ţara vecină. „La fel se întâmplă şi în Europa. Am fost în Ungaria să cumpărăm şi nu am găsit. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar în pandemie se spunea că anumite medicamente nu sunt bune, că ne omoară, aşa că nu s-au mai vândut. Dacă nu s-au vândut, nici producătorii nu le-au mai produs... E şi problema cu preţurile. Au crescut preţurile substanţelor, dar la noi nu pot creşte preţurile de vânzare, aşa că mulţi producători preferă să nu mai vândă în România”, susţine farmacista.

O altă problemă apare şi din cauza comportamentului pacienţilor, care, motivat sau nu, nu doresc să cumpere produse alternative, cu aceeaşi substanţă activă, unele oferite spre vânzare de producătorii români, dar şi unele dintre acestea încep să se găsească din ce în ce mai greu pe piaţă. În încheiere, mai trebuie spus că farmaciştii arădeni care nu au depozite de medicamente, susţin că au fost cazuri în care depozitele ale marilor lanţuri farmaceutice au refuzat să le onoreze comenzile, pentru a-şi aproviziona propriile farmacii.

Sursa foto: businesstoday.in

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite