Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Starea de alertă epidemiologică modifică programul de vizite la Judeţean; ce se întâmplă în şcoli

Numărul mare de cazuri de gripă a făcut ca autorităţile să intre în alertă, ministrul Sănătăţii anunţând declanşarea stării de alertă epidemică. Asta, în condiţiile în care declararea epidemiei de gripă ar fi adus impunerea unor restricAsta, în condiţiile în care declararea epidemiei de gripă ar fi adus impunerea unor restricţii.

Starea de alertă epidemiologică modifică programul de vizite la Judeţean; ce se întâmplă în şcoli
Comentează 0

Ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila a susținut, joi, o conferință de presă în cadrul căreia a explicat evoluția bilanţului creșterilor de cazuri cu noua gripă. Cu toate au fost îndeplinite condițiile pentru declararea epidemiei de gripă în România, autoritățile nu vor face acest lucru pentru că nu se dorește introducerea de restricții, scrie realitatea.net. „Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. În alți ani, în luna februarie am ajuns și la 170.000 de cazuri de infecții respiratorii. Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, conform sursei citate.

Intraţi AICI pentru detalii.

Antiviralele, doar cu reţetă

Pe de altă parte, Rafila a declarat astăzi, că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România și a atras atenția ca acestea trebuie să fie eliberate exclusiv pe bază de rețetă. 

„În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. (...) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție.

Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale. Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Alexandru Rafila.

Intraţi AICI pentru detalii.

Care va fi noul program de vizite la Spitalul Judeţean                          

În aceste condiţii, ca urmare a instrucțiunii privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a decis modificarea programului de vizită în secțiile și compartimentele unității medicale.

„Astfel, pacienții vor putea fi vizitați zilnic între orele 15.00-17.00 cu excepția pacienților internați în secțiile: Hematologie, Oncologie Medicală, Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie, Boli Infecțioase Copii, Pediatrie I, Pediatrie II unde vizita este suspendată.

În secțiile de anestezie și terapie intensivă programul rămâne neschimbat: zilnic între orele 12.00-13.00 respectiv 17.00-18.00.

Conform prevederilor în vigoare, în secțiile în care vizita este permisă, pacienții vor putea fi vizitați de un aparținător pentru cel mult 15 minute. La intrarea în secție, vizitatorul va trebui să folosească dezinfectant pentru mâini și să îmbrace echipamentul de protecție”, transmit reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Triaj zilnic în şcoli

Având în vedere că de luni copiii se întorc la şcoală, Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de precizări cu privire la măsurile care urmează să fie luate în unităţile de învăţământ pe perioada stării de alertă epidemică. Astfel, una dintre acestea vizează triajul zilnic al elevilor. Acesta trebuie făcut atât acasă, de către părinţi, cât şi la şcoală.

Instrucțiunea privind instituirea stării de alertă epidemiologică provocat de gripă a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Potrivit edupedu.ro, în document se arată că direcțiile de sănătate publică județene vor colabora cu inspectoratele școlare, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în școli și grădinițe. Aerisirea periodică a sălilor de clasă, precum și recomandarea de a utiliza masca de protecție de către profesori și, eventual, de către elevi și studenți sunt măsuri ce se regăsesc în instrucțiunea Ministerului Sănătății.

Intraţi AICI pentru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite