Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Omleta, cenușăreasa gastronomiei arădene?

Omleta, cenușăreasa gastronomiei arădene?
Comentează 1

Pe masa din cerdacul înalt al casei unchiului Martin din Pârneava, trona zi de zi în văzul lumii la ora amiezii, soarele rotund al paparei cu ouă pe care el o numea ratotă. În plină criză alimentară a ultimei perioade ceaușiste, acest veteran al războiului înfuleca cu mare poftă, făcându-i să saliveze pe vecini și trecători. În ochii celor care abia reușeau să își facă rost de câteva ouă după statul la cozi interminabile, curtea plină de găini a unchiului constituia orizontul celui mai glorios și râvnit prânz.

Omleta ne este azi mereu la îndemână și ne scoate din impas atunci când optăm pentru o soluție rapidă de hrană în intimitatea locuinței noastre. După găină și ou, ordinea apariției acestora nefiind clar stabilită, se ivește papara. Riscă să devină un fel de cenușăreasă a felurilor de mâncare. O găsim rar în meniurile restaurantelor din Arad. Deși ar avea toate  calitățile pentru a se face plăcută. Exista o infinitate de ingrediente, amintesc aici omleta cu sparanghel sau anghinare, sau chiar cu dovlecel pe care am gustat-o recent (foto), multe surse de încântare și variante care s-ar putea folosii cu succes pentru a o diversifica.

Îi proclamăm aici virtuțile gastronomice amintind de soldații romanii care numeau papara ovorum intriga, ouă bătute. Niciodată nu lipsea din bagajul centurionilor ajunși în Dacia instrumentul de gătit numit frixorium, banala tigaie pentru "fript" ouă.

În zonele aristocratice, bunăoară în meniul curții bizantine de la Constantinopol, întâlnim mai târziu papara înaltă și pufoasă sphoungate (burete) care era la loc de mare cinste.
Etimologic omletă ne vine din franceză pe când papara are originile latine de la verbul pappare, a mânca. Pentru a fi conciși nu ne vom oprii asupra nuanțelor acestor termeni care se multiplică din cauza regionalismelor.

Există nenumărate variante de omletă, de la cea la cuptor la cea cu brânză, grecească, italiană până la la omletă cu cartofi sau chiar omleta siberiana, întâlnită în bucătăria olandeză și care de fapt este un desert.

O experiență de neuitat am făcut-o la Osaka unde în jurul unei mese cu plită încorporată am asistat la pregătirea unei 卵焼き tamagoyaki, omleta japoneză. Într-o tigaie pătrată se adună treptat în straturi ca un tort.

Acasă la Arad, ador să mănânc papara lângă o salată de roșii proaspete de Macea. Alături, cern în pahar celebrul coktail Bloody Mary. Istoria acestei băuturi este legată de Hemingway. I se plânsese unui barman că soția Mary îl controlează negrăit de romantic pentru a dibui halena alcoolică. Barmanul propuse soluția, pregătind un pahar mare cu suc de roșii și vodkă: aciditatea roșiilor ar anula mirosul de alcool. Se pare că a funcționat. Iar băutură a fost botezată Bloody Mary, sângeroasa Mary.

Pentru a stabili recordul  inedit a celei mai mare omlete din lume au fost amestecate o cantitate de peste 2 tone de oua. Se întâmpla în Mauritius pe 27 octombrie 2018 doborând recordul anterior al polonezilor din 2014. La amestecul de 36.000 de ouă s-au adăugat o tigaie uriașă de 6m x 4m și aproximativ 375 kg de unt, 340 de litri de lapte, 6,8 kg de sare și 2,5 kg de piper.

Provocarea însă rămâne mereu deschisă.

Nu vă ascund că mi-aș dorii enorm să batem acest record mondial la Arad. Esplanada somptuoasă din fața primăriei ar constitui o scenografie potrivită unui astfel de demers. La final mii de porții de papară ar putea fi împărțite arădenilor. S-ar întoarce roata. Mirat, unchiul Martin ar privi cu lăcomie din înaltul cerului.

Robert Hag-Barkher

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite