Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Medicii nu-ți spun de gazul radioactiv din locuința ta! Cum aflăm dacă suntem expuși iradierilor

Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară, susţine că instituţia din Cluj pe care o conduce este singura din ţară care mai măsoară concentraţia de radon .

Medicii nu-ți spun de gazul radioactiv din locuința ta! Cum aflăm dacă suntem expuși iradierilor
Comentează 0

Cu toate că este prezent în toate casele românilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar, doar câţiva cercetători clujeni atrag atenţia asupra pericolului radonului. În România, mor anual între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon.

În Codul european de luptă împotriva cancerului, pe lângă recomandări privind stilul de viaţă, alimentaţia, sportul, renunţarea de fumat etc, se găseşte şi o menţiune privind radonul.

Dintre cele 12 puncte ale Codului, la numărul 9 se arată: „Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”.

„Aceasta includere se bazează pe studii la fel de vechi ca cele legate de fumat.

La începutul anilor 50 a fost pusă clar în evidenţă apariţia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentraţii mari de radon în mine şi acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicată în prezent în toată lumea şi făcând parte din protecţia obligatorie a lucrătorilor din medii subterane”, susţine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, singura instituţie unde se cercetează nivelul de radon în România.

Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon

Codul european de luptă împotriva cancerului   Ce este radonul   „Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon.

Uraniul se găseşte peste tot, există şi în unghia noastră o mică cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat în cantităţi mari avem zăcăminte de uraniu. Uraniu există în sol pentru că solul e format din roci care conţin uraniu. Solul conţine uraniu, radiu şi degajă radon. În 4 zile radonul dispare, dar este produs tot timpul în sol, acesta fiind principala sursă de radon din locuinţe”, spune profesorul Cosma.

Cercetărorul susţine că studiile privind concentraţia radonului s-au făcut pe case şi pe parterul blocurilor, pentru că aici ajunge radonul provenit din sol. La etajele superioare, radonul nu ajunge în concentraţii mari. Radonul există şi în materialele de construcţii, însă concentraţia nu este semnificativă.

646x528

Procentul celulelor cu suprafaţă de 10 x 10 km care depăşesc pragurile de referinţă (100, respectiv 300 Bq/m3), în funcţie de ţară, Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul Comisiei Europeană (CE) (Tollefsen et al., 2014).     1% din europeni vor face cancer din cauza radonului

Un studiu publicat în 2006 (Residential radon and lung cancer, Darby S, Hill D, Deo H, Auvinen…) arată că 1% din totalul populaţiei Europei va dezvolta pe timpul vietii un cancer pulmonar din cauza expunerii la radonul din locuinţe.

„Dacă comparăm cu fumatul (5%) acest procent este mic ,dar nu neglijabil”, spune profesorul Cosma. Studiu a fost realizat în Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Analiza a fost făcută pe 7148 persoane cu cancer la plămâni şi 14.208 de persoane fără cancer la plămâni.   „Principala cauză a cancerului pulmonar la nefumători”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atragea atenţia în 2009 (HANDBOOK ON INDOOR RADON- A PUBLIC HEALTH PERSPECTIVE) că „radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat. Radonul este mult mai probabil să provoace cancer pulmonar la persoanele care fumeaza sau care au fumat în trecut, decât la nefumători.

Cu toate acestea, radonul este cauza principală a cancerului pulmonar la nefumători”. Raportul OMS analizează rezultatele studiilor realizate în Europa (2006), America de Nord (2005) şi China (2004).

„Există dovezi incontestabile că radonul acţionează ca o cauza a cancerului pulmonar în populaţia generală, la concentraţiile găsite în casele obişnuite”, arată OMS. În majoritatea statelor unde această problemă a fost conştientizată se recomandă ca de la concentraţia de 200 Bq/m3 (200 de unităţi de Radon pe metru cub de aer-nr) ar trebuie luate măsuri.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite