Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un medic arădean explică proprietăţile unui aliment minune. „Scade riscul de cancer şi desfundă vasele de sânge”

Un medic arădean explică proprietăţile unui aliment minune. „Scade riscul de cancer şi desfundă vasele de sânge”
Comentează 0

După o vară în care nu am ţinut cont ce ceea ce mâncăm, a venit momentul, spun nutriţioniştii arădeni, să scăpăm de kilogramele în plus cu dieta de toamnă. În aşa fel pregătim organismul şi pentru iarnă. Medicul arădean Dan Merişca spune că dieta de toamnă trebuie să fie bogată în legume şi fructe de sezon.

Dovleacul este un remediu delicios prin culoare, parfum, substanţe nutritive şi gust. Acesta oferă o paletă extinsă de beneficii: copt este folosit ca o delicatese în plăcinte, doar în perioada asta a anului; crud poate fi ras în salate combinate cu roşii, gulii, conopidă şi castraveţi-oferă o doză maximă de energie; fiert - înăbuşit în supe pentru a nu se pierde aromele, abundă în elemente nutritive cu conţinut scăzut de calorii.

„Seminţele sunt de departe extrem de importante, efectele lor terapeutice fiind multiple. Amintesc doar câteva: stimulează activitatea renală; desfundă vasele de sânge; elimină paraziţii intestinali. De asemenea, au un rol energizant şi anume stimulează secreţia de adrenalină –de aici şi explicaţia firească a folosirii acestora de către spectatorii participanţi la intreceri sportive - în special la meciurile de fotbal. Uleiul de dovleac reduce colesterolul. Antioxidanţii din provitamina A scad riscul producerii diverselor tipuri de cancer. Oferă organismuilui protective impotriva anumitor boli de inimă. Scade procesul de îmbătrânire şi are acţiune laxativă. Sucul proaspăt stors este un adevărat balsam pentru ulcer. Sucul consumat cu 30 de minute înainte de somn conferă un somn liniştit. Este şi un remediu bun pentru insomnii şi are acţiuni diverse în tulburări hormonale, menopauză, pentru uz extern este folosit în tratarea abceselor, în arsuri, în cosmetică-creme antirid”, spune Dan Merişca.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite