Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mihai Eminescu evocat la Apateu, în Ungaria

În data de 14 iunie 2018, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la comemorarea poetului Mihai Eminescu, manifestare culturală desfășurată la Parohia Ortodoxă Română din Apateu (Körösszegapáti), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU).

Mihai Eminescu evocat la Apateu, în Ungaria
Comentează 0

Programul a cuprins o slujbă de pomenire pentru poet, săvârșită în biserică de Preasfințitul Episcop Siluan, împreună cu un sobor de preoți, cuvântări adresate în cinstea și memoria poetului național și un program artistic, cu versuri și cântece din Eminescu, oferit de un grup de 17 elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea, sub îndrumarea învățătoarei Lavinia Sabău.

La manifestare au participat Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare (CDI) al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Eva Iova-Șimon, redactorul - șef al săptămânalului „Foaia Românească", Corina Sebestyen, redactor la săptămânalul „Cronica" al AȚRU, precum și Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" din Oradea și alți invitați. Circa o sută de persoane au onorat manifestarea dedicată poetului Mihai Eminescu la Apateu. Preotul Origen Sabău a adus mulțumire tuturor participanților și celor care l-au sprijinit în organizarea acestei manifestări. De asemenea, au fost depuse coroane de flori, la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea parohiei începând din anul 2000 și realizat cu sprijinul Universității din Oradea. Evenimentul, ajuns la cea de a XVIII-a ediție, s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită de parohie, cu sprijinul financiar al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și al Autoguvernării Românești Locale din Apateu.

La data 16 iunie 2018, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la serbarea de rămas bun pentru elevii din clasa VIII-a școlii generale din Gyula. Programul a început cu imnul „Gaudeamus" și cuvântul directorului Maria Gurzău Czegledi. Evenimentul a continuat cu programul elevilor care au recitat poezii și au interpretetat cântări în limbile maghiară și română.

A urmat apoi premierea celor mai buni dintre elevi, care au primit diferite diplome, distincții și premii: pentru elevul eminent; din partea Fundației „Pro Discipulis" a Liceului; din partea AȚRU; a Autoguvernării Românești Județene a Județului Bichiș (Békés); a Fundației „Pax" din Timișoara, care a venit pentru al IV-lea an în mijlocul elevilor din Gyula și a oferit 4 diplome de excelență: doamnei director Maria Gurzău Czegledi și celor 3 directori adjuncţi, precum și premii de câte 100 de euro, o carte și o plachetă la 12 elevi, celui mai bun din fiecare clasă, de la clasa I-a până la a XII-a. La evenimentul desfășurat în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu", (LNB) ce cuprinde și școala generală, au fost prezenți elevi, cadre didactice, părinți, bunici și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), Tiberiu Juhasz, președintele AȚRU, prof. univ. dr. Petroman Ioan, președintele Asociației „Pax" din Timișoara și profesor la Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, împreună cu o delegație numeroasă de profesori, membri ai aceleiași asociații, prof. univ. dr. Teodor Cilan, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. Claudia Toma, președintele Asociației „Iris Research" și decanul Facultății de Farmacie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș" din Arad, Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica" a AȚRU, ș.a.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite