Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Klaus Iohannis, ANUNȚ de ultim moment: Școala începe pe 14 septembrie. TREI scenarii pentru prezența elevilor în clase

Președintele Klaus Iohannis a anunțat , miercuri, că școala va începe pe 14 septembrie pentru învățământul preuniversitar. Sunt luate în calcul trei scenarii pentru prezența efectivă, fizică, a elevilor în clasă, în funcție de numărul bolnavilor din localitatea respectivă. Șeful statului a avut, miercuri, o ședință de lucru cu premierul Ludovic Orban, dar și cu mai mulți membri ai cabinetului său. 

Klaus Iohannis, ANUNȚ de ultim moment: Școala începe pe 14 septembrie. TREI scenarii pentru prezența elevilor în clase
Comentează 1

„Important pentru elevi, pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală.

Pentru a ține cont de impactul epidemiei au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.

Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online.

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ.

Scenariul galben: grădinițele și școala primară merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, restul – în funcție de decizia locală.

Învățământul online e acceptat ca învățământ online când nu se pot ține cursuri fizice.

Punem accent pe siguranța elevilor! 

Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență. 

Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare”, a declarat șeful statului.

După declarația de presă, Klaus Iohannis a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Întrebat în ce categorie se încadrează Capitala, șeful statului a spus că „Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde - foarte puține sau 0 cazuri. Câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu. Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări

Ce transmiteți celor care nu respectă regulile? 

Respectarea acestor norme e singura modalitate prin care putem ingrădi răspândirea epidemiei, care poate fi oprită numai de noi, fiecare în parte trebuie să respecte normele.

Ce se întâmplă cu părinții care trebuie să meargă la serviciu la începerea școlii?

Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență: părinții vor putea primi un ajutor dacă copiii nu pot merge la școală în scenariul roșu. Se lucrează într-un grup ministerial la o soluție legislativă corectă. I-am rugat pe guvernanți să lucreze rapid la un scenariu ce poate fi pus in practica pentru protejarea copiilor și în ajutorul părinților.

Cum se va merge la vot, cum va decurge votarea? Este sigur?

Nu trebuie sa facem confuzie intre activitate scolara si votare. Activitatea de votare, care se desfășoară în aceleași spații, este una care si ea trebuie sarespecte normele stabilite. Spațiile vor fi dezinfectate și înainte, și după. În conditiile in care vom avea toate aceste norme in vigoare, votarea poate să fie o activitate sigură.

Vor fi localități care se vor încadra în scenariul roșu. Considerați că învătământul online poate suplini varianta clasică?

Pentru o perioadă limitată de timp, da, poate ține loc de învătământ în clasă. Să nu ne imaginăm ca aceste incadrari in zone verzi, galbene sau rosii sunt pentru tot anul scolar. Ele se actualizeaza permanent. (...) Pentru a nu pierde firul, materia, online-ul, pregatit mult mai bine ca in starea de urgenta, va tine loc de invatamantul in clasa.

Dacă va crește numărul de cazuri?

E unul din motivele pentru care am reluat apelul sa ne ferim si sa ii ferim pe altii de boala. Din pacate, stim ce s-a intamplat, în Parlament PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ pe legea carantinării. Au fost saptamani in care mii de oameni bolnavi au iesit din spital, s-au dus acasa, in comunitate si boala s-a raspandit. Acum trebuie sa revenim cat de repede la normalitate. Nu stie nimeni cum va evolua epidemia. Noi lucram la un scenariu ăn care nu va ffi mai rau ca acum și in care scoala incepe la 14 septembrie. Daca va fi un numar mai mare, evident ca vom amana inceperea anului scolar , dar numai cand specialistii, Ministerul Sanatatii o vor spune. E o decizie care se va lua foarte aproape de data de 14 septembrie. Voi comunica si eu public care sunt sansele reale ca scoala sa fie amanata. Deocamdata, scenariul luat in calcul este: scoala incepe pe 14 septembrie.

Tablete și internet pentru elevi?

Guvernul și Ministerul Educației lucrează cu viteză maximă și se vor rezolva.

Pe scenariul roșu, cine îi va învăța pe copii să lucreze cu tabletele?

În fiecare școală se vor măsurile care se impun. Dar generația tânără folosește cu mare îndemânare aceste instrumente.

La câte zile se va face analiza privind numărul de bolnavi, pe baza căreia e luată decizia?

Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic. Fiecare Comandament județean va evalua situația imediat ce se schimbă ceva.

Despre clanurile interlope?

Nu se poate repara într-o săptămână ce s-a stricat în 30 de ani. Să ne amintim de cei trei ani de guvernare PSD, în care PSD a încercat să îi apere pe penali, să distrugă justiția, a incercat cu toata forta sa distruga legile justitiei, sa puna cizma pe gatul Justitiei. Asta se vede acum pe străzi. Actualul guvern vine cu măsuri, dar majoritatea PSD din Parlament se opune. Asta nu ne face sa ne oprim. Vom merge mai departe și vom găsi soluții pentru ca infractorii să fie la pușcărie. Pentru a pune lucrurile la locul lor - pentru ca infractorii sa fie la puscarie si oamenii cinstiti sa fie protejați, nu invers, cum am avut tendinta in anii de guvernare pesedistă.

Cum va fi școala în mediul rural?

Guvernul lucrează intens pentru extinderea rețelei de internet în mediul rural. Dacă nu se va putea, se va face învățământul prin TV

Cum evaluați prestația guvernului în pregătirea școlii? Se vor face angajări în sistem la începerea școlii? Schimbați ceva la formarea profesorilor?

Exact din aceste motive am convocat marea ședință de azi. Mă interesează foarte mult cum sunt pregătite cadrele didactice, cu ce resurse. Vreau să mă asigur că se vor rezolva cât se poate de multe dintre problemele existente. În multe domenii s-au făcut progrese remarcabile, în altele mai e foarte mult de lucru. Se pregătesc formate pentru platforme online, stagii de pregătire online pentru cadrele didactice.

Există suficienți profesori și învățători pentru noile formate de predare?

Multe din aceste probleme trebuie rezolvate în plan local, cei din școală vor trebui să ia măsuri. Atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare e clar că trebuie să se predea ore suplimentare și probabil dascălii vor fi retribuiți în condiții de ore suplimentare. E greu de crezut că se vor angaja pentru o lună sau două cadre în plus, deși poate fi o soluție, dar soluția nu poate fi dictată de la centru.

Cine va finanța aceste măsuri?

Este împărțită între autoritatea locală și Ministerul Educației.

Salariile profesorilor?

Guvernul va discuta despre salariile profesorilor la rectificarea bugetară.

Dosarul „10 august”? 

Dosarul a fost întors pentru cercetări mai aprofundate, ceea ce e un lucru bun. Acum o saptamana m-a intrebat cineva ce parere amsi am zis ca mi-as dori sa se verifice. Persoana mentionata a decis verificarea pentru cercetari mai amanuntite, mai mult la aceasta speta nu am ce sa spun.

Dar s-a pierdut un an cu dosarul la DIICOT. Ați numi-o din nou, pe Giorgiana Hossu, dacă ar fi să dați timpul înapoi?

Daca as putea sa dau timpul inapoi, mi-aș  fi dorit sa nu existe guvernare PSD-istă, care să îi bată și să-i gazeze pe români, dar s-au întâmplat. Important e sa se faca lumina. Și daca dureaza mai mult, e destul de rau ca dureaza, important pentru mine e ca adevaratii vinovati sa fie trasi la raspundere, sunt convins ca asta se va intampla. Pana la urma asta conteaza.

Predarea online asigură dreptul constituțional la educație?

Da. Nu facem aceste chestiuni pentru că vrem să experimentăm cu copiii noștri, ci pentru a face față și în condiții de pandemie. E evident că e mult de lucru până devine foarte performantă, dar sunt convins că predarea online va fi din ce în ce mai performantă. E imposibil ca totul să funcționeze impecabil și perfect când începi un lucru nou”, a mai declarat, miercuri, șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Realitatea PLUS a anunțat înainte de declarația președintelui, că, potrivit unor surse, s-a luat decizia ca școala să înceapă pe 14 septembrie, dar într-un sistem mixt, adică în sistem online în zonele unde sunt focare de coronavirus și cu prezența fizică a elevilor în clase în zonele cu mai puține cazuri de coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întâlnire cu mai mulţi membri ai Guvernului, între care și ministrul Educației, Monica Anisie, pe tema educației.

La şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.

Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an şcolar şi universitar.

„Această situaţie a deschiderii noului an şcolar, implicit a anului universitar, este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii şi a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că reuşim să conturăm câteva scenarii care pot fi comunicate pe urmă public”, spunea, pe 29 iulie, Klaus Iohannis.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite