Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcţiei Securităţii Statului

De la revoluția din 89 ies la iveală nume noi ai colaboratorilor cu Securitatea. Iată că după 28 de ani trei nume sonore în viața publică românească au fost deconspirate, este vorba despre Ioan Aurel Pop, recent numit președinte al  Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu, purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu sau sociologul Dorel Abraham.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcţiei Securităţii Statului
Comentează 0

Aceștia ar fi avut drept misiune de la Securitate să monitorizeze emigrația românească și sunt acuzați de a fi făcut poliție politică în adevăratul sens al cuvântului

Cercetătorul Mădălin Hodor, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității prezintă nume din prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti.

În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe, a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita ”Brigadă Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.

Nu s-a scris mai nimic în toţi aceşti ani despre UM 0225 din cadrul fostului Departament al Securităţii Statului şi nu fără motiv pentru că sub enigmaticul indicativ s-a ascuns, înainte de 1989, una dintre cele mai nocive unităţi ale spionajului comunist. Unitatea făcea parte din Centrul de Informaţii Externe (CIE)

Actualul presedinte al Academiei Române se disculpă:

„Nu stiu despre ce e vorba, modul de prezentare mi se pare insa insiduos, pentru ca da impresia ca aceia care apar acolo au fost colaboratori ai Securitatii, sub forma ei externa. Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nicio forma a Securitatii, nici interna, nici externă”

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite