Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Învățătorii – Autoportretul unei generații”, un volum coordonat de Lavinia Betea, va fi lansat în cadrul evenimentelor organizate de UZPR Arad

După cum vă informam, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Dan Constantin, vicepreședintele UZPR, precum și reprezentanți ai UZPR București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Târgu Mureș, Hunedoara, Sibiu, Satu Mare și Reșița, se vor afla la Arad între 15 și 17 mai, pentru a participa la evenimentele organizate de Filiala „Ioan Slavici” Arad a UZPR condusă de Vasile Filip, în cadrul Zilelor Administrației Arădene.

„Învățătorii – Autoportretul unei generații”, un volum coordonat de Lavinia Betea, va fi lansat în cadrul evenimentelor organizate de UZPR Arad
Comentează

Cu acest prilej, Lavinia Betea, prim-vicepreședinte al UZPR Arad, va lansa volumul „Învățătorii – Autoportretul unei generații”,  apărut la Editura Corint, pe care l-a coordonat și care va fi prezentat de jurnalistul Dan Constantin, senior editor la Jurnalul Național și vicepreședinte al UZPR. La evenimentul care va avea loc vineri, 16 mai, începând de la ora 16, în Sala Regina Maria, vor participa și autorii: autorii: Ana Benghia (Varga), Benedict Benghia, Georgeta Pascu (Erdei), Cornel Ienășescu și Dimitrie Radu.

Un interviu de grup

Dar ce vor găsi cititorii curioși să răsfoiască volumul? În prezentarea trimisă presei de coordonatoarea Lavinia Betea, se arată că este vorba despre „un interviu de grup al unui sextet de absolvenți ai Preparandiei arădene, la jubileul a 250 de ani de la nașterea lui Dimitrie Țichindeal (1775 -1818), primul director al instituției. Un dialog inedit despre evoluția sistemului de educație din România, de la fondarea celei mai vechi școli de calificare a învățătorilor-preoți pentru românii din Transilvaniei (1812), până la proiectul «România educată».

O convorbire pe teme perene și de actualitate între pedagogi experimentați despre misiunea și patternul uneia dintre cele utile profesii – ÎNVĂȚĂTORUL.”

Cartea își propune astfel să aducă în prim-plan problemele de ieri și de astăzi ale psiho-pedagogiei învățământului primar și al formării cadrelor didactice. „Cei șase foști colegi ai Liceului Pedagogic din Arad, absolvenți ai promoției 1975/1976, s-au reunit într-o săptămână de vară pentru a-și reitera amintirile, experiențele, competențele și expectanțele profesiei lor. Cu umor, cu talent narativ, uneori cu nostalgie, alteori cu ironie și spirit critic, dar mai cu ales cu exigență și experiență profesională la adresa școlii, a relației educator-educat- părinte, a curriculei, stereotipiilor, derapajelor și anomaliilor... de ieri și de azi”, mai aflăm din prezentare.

Jurnalistă cu activitate prodigioasă

În ceea ce o privește pe coordonatoarea volumului, trebuie spus că Lavinia Betea este absolventă a Facultății de Istorie și Filozofie, secția filozofie-istorie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a obținut și doctoratul în psihologie. Profesor de psihologie socială și politică, Lavinia Betea deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Jurnalistă cu activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, Lavinia Betea a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a publicațiilor Jurnalul Național (2004 - 2011) și Adevărul (2011 - 2013). A inițiat și a colaborat la seria de documentare Adevăruri despre trecut la TVR. Este autor sau coordonator a 30 de volume, a publicat circa o sută de articole științifice și peste două mii de texte publicistice.

În 2003 a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu. Moartea unui lider comunist (2001).

La Editura Corint a publicat cărți precum:

  • · Partea lor de adevăr. Convorbiri cu Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Bârlădeanu și Corneliu Mănescu;
  • · Prințesele roșii.Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist;
  • · I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea;
  • · Ceaușescu și epoca sa;
  • · Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu;
  • · Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu.

Pentru mai multe detalii și fotografii de arhivă intrați AICI.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite