Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lansare de carte sub egida UZPR: „Învățătorii – Autoportretul unei generații”, un volum coordonat de Lavinia Betea (FOTO)

Sala Regina Maria a Palatului Administrativ a fost neîncăpătoare la lansarea volumului „Învățătorii – Autoportretul unei generații”, coodonat de Lavinia Betea și avându-i ca autori pe Ana Benghia, Benedict Benghia, Georgeta Pascu, Cornel Ienășescu și Dimitrie Radu. Lansarea a avut loc în cadrul Zilelor Administrației Arădene, fiind unul dintre evenimentele organizate astăzi de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Au ținut să fie alături de autori: Sorin Stanciu, președintele UZPR; Dan Constantin, vicepreședinte al UZPR, cel care a prezentat de altfel și cartea; Vasile Filip, președintele UZPR Arad; Doru Sinaci, vicepreședinte al UZPR Arad, moderatorul evenimentului; prof. Ioan David, în sală mai fiind prezenți prof. univ. dr. Lizica Mihuț, prof. univ. dr. Ioan Biriș, precum și profesori, foști profesori și membrii ai UZPR.

Lansare de carte sub egida UZPR: „Învățătorii – Autoportretul unei generații”, un volum coordonat de Lavinia Betea (FOTO)
Comentează

Evenimentul a fost deschis de Vasile Filip, în calitate de președinte al UZPR Arad, care a adresat celor prezenți un cuvânt de bun-venit, apoi i-a dat cuvântul lui Sorin Stanciu, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a mărturisit că este pentru a doua oară când vine în această calitate la Arad. „Sunt onorat că sunt alături de dumneavoastră. Aradul îmi este drag. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care are acum 5.000 de membri, este reprezentată cu cinste de filiala dumneavoastră, care este una dintre cele mai dinamice filiale. Sunt mândru că doamna Lavinia Betea a acceptat să facă parte din conducerea UZPR, astfel încât nu îmi fac o datorie de onoare, îmi fac o datorie de suflet să fiu alături de domnia sa aici”, a spus Sorin Stanciu.

Câteva cuvinte despre o lucrare monumentală

În continuare, dr. Doru Sinaci a făcut o scurtă prezentare a lucrării „Istoria Școalei Normale (Preparandiei) și a Institutului Teologic Ortodox-Român din Arad”, de dr. Teodor Botiș, volum reeditat acum pentru a fi accesibil și cititorilor din ziua de astăzi, apoi l-a invitat pe Ioan David să spună câteva cuvinte, acesta din urmă caracterizând cartea ca fiind „o lucrare monumentală”.

„Autoportretul mai multor generații”

A venit apoi rândul lui Dan Constantin să facă o prezentare a volumului realizat de cei șase coautori: „Învățătorii – Autoportretul unei generații”. „Aceste pagini cuprind autoportretul mai multor generații, generația părinților acestor elevi, toți veniți din mediul rural, cu complexele ciocniri cu un oraș important ca tradiție, cu ciocnirea cu istoria unei școli a Preparandiei, generația autorilor, generația profesorilor acestora, elevii, o generație care urmează și care pot extrage din această lucrare metode foarte clare de lucru, fiind o carte esențială pentru cei care se ocupă de educația lor și a altor generații”, a punctat Dan Constantin.

Referindu-se la eroii principali ai cărții, la dascăli, Lavinia Betea i-a comparat cu Aristotel, eruditul magistru al lui Alexandru cel Mare, care era pregătit în toate științele vremii sale, dascălul fiind în opinia sa „tot un Aristotel, la scara normalității”. A făcut apoi un scurt istoric al Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, având în vedere că autorii volumului sunt toți foști colegi de clasă și absolvenți ai Liceului Pedagogic. „Vreo 200 de generații au terminat această școală, dar niciun elev nu a lăsat niște memorii pentru a arăta cum s-a pregătit pentru a deveni învățător. Ne-am întâlnit astfel cinci zile și am început să povestim pentru a lăsa un document”, a mărturisit coordonatoarea volumului.

A urmat apoi o evocare a lui Dimitrie Țichindeal, primul director sau primul catehet al Preparandiei, care a condus doar pentru trei ani prestigioasa instituție de învățământ, prof. univ. dr. Anton Ilica, vorbind din suflet despre cel care dă acum numele Preparandiei arădene, iar prof. univ. dr. Lizica Mihuț a ținut să salute reeditarea lucrării lui Teodor Botiș și inițiativa Laviniei Betea de a realiza carte care să cuprindă mărturiile unor foști elevi ai Liceului Pedagogic, deveniți dascăli la rândul lor.

Gânduri de autor

La final, coautorii cărții și-au dezvăluit câteva gânduri. Ana Benghia a mărturist, referindu-se la perioada petrecută pe băncile școlii și la foștii colegi că „încetul cu încetul nu numai că ne-am cunoscut, dar am legat și prietenii pe viață”. De asemea, Georgeta Pascu a ținut să aducă în atenție observațiile unora dintre cititorii cu care a stat de vorbă: „Cei care au citit cartea mi-au spus că întâmplările pe care le-am trăit noi în internat le-au trăit și ei la rândul lor”, iar Benedict Benghia, repartizat după absolvirea liceului la o școală specială, deși nu avea pregătirea necesară pentru acest tip de învățământ, a ținut să remarce că experiența dobândită acolo i-a fost de mare ajutor după 1990, când s-au desființat școlile speciale, iar copii cu diverse probleme au fost repartizați împreună cu restul copiilor. În ceea ce-l privește, Dimitrie Radu a caracterizat volumul ca fiind un puzzle. „Acestă carte este ca un puzzle și acest puzzle este autoportretul unei generații”, a ținut să menționeze acesta.

Nu în ultimul rând mai trebuie spus că pe parcursul discuțiilor au mai avut intervenții prof. univ. dr. Ioan Biriș, Augustin Mureșan și prof. Ioan Miclăuș, care a încheiat cu câteva versuri emoționante.

Foto: Vasile Zărăndan

 

Galerie foto (78)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite