Ambasadorul SUA la NATO: „Washingtonul nu se retrage din Europa”
Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO, a dat asigurări, marți, 13 mai, că SUA nu se retrag din Europa. „Înţelegem importanţa strategică esenţială a Mării Negre mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Matthew Whitaker, într-un briefing de presă.

ambasadorii din regiunea Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria, pentru că înţelegem importanţa strategică esenţială a Mării Negre mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Matthew Whitaker, într-un briefing de presă ţinut înainte de reuniunea infomală de miercuri şi joi din Turcia a miniştrilor de externe din NATO, care vor pregăti summitul alianţei de luna viitoare, de la Haga, scrie News.ro.
„Am menţionat abordarea 360 de grade pe care NATO o are în legătură cu toate regiunile. Putem spune în legătură cu Ucraina că aşa cum nu poţi avea un copil preferat într-o familie, tot aşa nu poţi avea o regiune preferată în cadrul NATO şi, prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi, vorbim despre provocări şi ameninţări strategice cu care ne confruntăm”, a adăugat ambasadorul.
„Suntem pe deplin conştienţi de importanţa unei Mări Negre puternice în contextul războiului din Ucraina şi ne asigurăm că nevoile aliaţilor noştri sunt satisfăcute atât de alianţă, cât şi de SUA care le furnizează ajutor strategic”, a subliniat Matthew Whitaker, care şi-a preluat postul de la NATO la începutul lunii trecute.
Întrebat dacă Washingtonul plănuieşte retragerea forţelor sale din Europa, el a spus că SUA îşi revizuiesc tot timpul postura forţelor sale, dar „aşa cum au subliniat şi secretarii Marco Rubio şi Pete Hegseth (secretarul de stat, respectiv şeful Pentagonului - n.r.), Statele Unite nu se retrag din Europa”, a dat asigurări ambasadorul.
El a confirmat că următorul summit al NATO, din iunie, de la Haga, se va concentra pe planurile de investiţii în apărare şi pe dezvoltarea industriei de apărare.
„Vom vorbi despre ameninţările de securitate din perspectiva a 360 de grade. Preşedintele Donald Trump le va vorbi aliaţilor şi partenerilor despre importanţa angajamentului de a investi în apărare”, a spus Whitaker confirmând că preşedintele american va fi prezent la summit, în condiţiile în care apăruseră speculaţii în presă că ar putea fi absent.
De asemenea, Whitaker a amintit de apelul lui Donald Trump adresat statelor de a crește cheltuielile în apărare la 5% din PIB.
„Aşteptăm cu nerăbdare să obţinem mai multe detalii săptămâna aceasta despre modul în care aliaţii intenţionează să facă acest lucru posibil. 5% nu este doar un număr. Este o necesitate pentru securitatea noastră. Alianţa se confruntă cu ameninţări semnificative, după cum ştiţi cu toţii, şi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă. Acest nivel de investiţii este necesar pentru a ne asigura că aliaţii au capacităţile necesare pentru a descuraja şi apăra alianţa şi pentru a contribui la apărarea noastră colectivă”, a punctat Whitaker.
„Banii singuri nu ne vor oferi securitatea de care avem nevoie”, a atras atenţia reprezentantul administraţiei Trump.
„Fără o industrie a apărării capabilă să producă ceea ce armatele noastre au nevoie pentru a ne menţine în siguranţă, aceşti bani nu înseamnă nimic şi vor fi cheltuiţi pe lucruri inutile, precum inflaţia. În Statele Unite, creştem producţia de apărare şi ne încurajăm aliaţii şi partenerii să facă acelaşi lucru”, a arătat el.
Acesta a subliniat în acelaşi timp și că trebuie să existe „un tratament echitabil” pentru companiile americane din domeniul tehnologiei de apărare.
„Excluderea industriilor din afara UE din iniţiativele UE în domeniul apărării ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini reînarmarea Europei, ar creşte costurile şi ar înăbuşi inovarea”, a avertizat diplomatul.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că cifra de 5 la sută este fermă, nu este doar o ştachetă de la care să se coboare, de exemplu, spre 3,5 la sută.
Sursa: realitatea.net