Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Învățare Autentică în Mediu Nonformal – activități de succes realizate în Atelierul de scriere la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad

Învățare Autentică în Mediu Nonformal – activități de succes realizate în Atelierul de scriere  la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad
Comentează 0

În cadrul proiectului POSDRU/154/1.1/G/139480 „Învățarea Autentică în Mediul Nonformal”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1 "Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere", domeniul major de intervenţie 1.1 ”Acces la educație și formare profesională de calitate”, , Atelierul de scriere și-a propus să inițieze elevii în tainele scrisului, aceștia având posibilitatea să-și dezvolte imaginația, creativitatea, vocabularul și să găsească încrederea în a-și exprima liber propriile trăiri și emoții. Atelierul de scriere are două componenete: Atelierul micului scriitor care le dă elevilor șansa să devină mici-magicieni care creează universuri, planete şi lumi imaginare, personaje cu puteri nebănuite sau schimbă poveștile cunoscute după bunul lor plac și Atelierul micului jurnalist în care copiii învață să descopere și să scrie povești despre lumea în care trăiesc.

Activitățile desfășurate în cadrul atelierul „Printre cuvinte- Ce înseamnă să fii scriitor/ Ce înseamnă să fii jurnalist?” au dorit să apropie elevul de lumea scriitorului și a jurnalistului. Copiii au avut prilejul să îi cunoască pe:  domnul Gheorghe Schwartz, scriitor contemporan, fost director de televiziune și jurnalist; profesor universitar doctor la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, care le-a vorbit copiilor despre viața de scriitor, despre munca scriitorului, despre arta de a stăpâni cuvântul, despre proză; scriitoarea arădeană,  Lucia Bibarț de la Biblioteca Județeană „Alexandru D.Xenopol” Arad,  care le-a povestit despre pasiunea ei pentru scris, precum și despre  importanța și misiunea unui scriitor,  lecturând din creațiile sale cele mai cunoscute și apropiate vârstei elevilor. Au avut loc întâlniri cu jurnaliști arădeni, Vasile Blidar,  jurnalist și actual director de televiziune, Televiziunea West Tv Regional Arad. Lucian Dănilă, jurnalist la ziarul online Special Arad. Întâlnirile  au reprezentat pentru copii șansa de a înțelege rolul ziaristului în viața socială, de a se familiariza cu ceea ce presupune documentarea și crearea textelor jurnalistice. cât de important este ca munca jurnalistului să fie făcută din pasiune, să respecte adevărul; au aflat taina celor cinci ”W”  care stau la baza redactării unui articol de ziar, întrebari de baza la care trebuie sa raspunda o stire: Cine? Ce? Cand? Cum? De ce?

Elevii au învățat care sunt pașii spre realizarea unui interviu reușit. Astfel au fost realizate interviuri cu scriitorii pe care i-au întâlnit, cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cu directorul Galeriilor Turnul de apă, Horia Truță, cu profesorul și scriitorul Virgiliu Bradin  urmând să ia câte un interviu colegilor din celelalte ateliere,

În cadrul activității ”Calator prin orasul meu si…..prin lume” s-a început activitatea de realizare a unor anchete documentare: Turnul de Apă, Palatul Cenad - Primăria Arad.. Elevii au fost foarte incantati de activitatea Atelierului de Scriere si sustin ca au invatat foarte multe, au ajuns în cladiri în care nu au fost niciodată până, au stat de vorbă cu arhitecți.

În atelierul Micul scriitor, copiii au descoperit regulile de construcție a unei povești, au realizat diverse exerciții de scriere creativă, iar pe baza unui plan dat au realizat patru povești: Scufița roșie cu un personaj surpriză, Șoricelul cel mândru- o poveste educativă, Legenda mărțișorului și Basmul meu-compunerea unui basm cu titlu la alegere.

Copiii participă cu  entuziasm la realizarea producțiilor literare și jurnalistice, se ajută reciproc în activitățile desfășurate, învăță să descoăpere, să accepte și ideile partenerilor, își îmbogățesc  cunoștințele și leagă frumoase prietenii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite