Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Împrumut de o sută de milioane de lei aprobat în unanimitate de CLM

Consilierii municipali au votat, astăzi, cu unanimitate de voturi, contractarea unui împrumut de o sută de milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectului „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Stefan cel Mare” care trebuie finalizat până la data de 31 decembrie 2023.

Împrumut de o sută de milioane de lei aprobat în unanimitate de CLM
Comentează 0

În preambulul proiectului se arată printre altele, că există un acord din partea BERD prin care îşi exprimă acordul ca Municipiul Arad să angajeze o datorie suplimentară în valoare totală de până la 100 milioane de lei. Maturitatea creditului va fi de zece ani, acesta fiind garantat cu cotele defalcate din impozitul pe venit care fac parte din veniturile proprii ale bugetului local. În ceea ce priveşte perioada de graţie, aceasta va fi de trei ani de la semnarea contractului de credit, cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de evoluția lucrărilor de construcție, iar perioada de rambursare de şapte ani, rambursarea urmând să fie semestrială, ceea ce înseamnă 14 rate de capital.

Ce se întâmplă cu gradul de îndatorare

„Aş vrea să mulumesc tuturor consilierilor, din tot spectrul politic, pentru că înţeleg necesităţile Aradului”, a declarat primarul Călin Bibarţ după vot. Acesta a ţinut să precizeze că nu este un credit care va fi luat de la BERD, având în vedere că banca cu pricina nu face cofinanţări. „Astăzi s-a dat girul să se facă împrumutul pe o piaţă liberă, concurenţială. Contractul va fi semnat cu cel care va oferi cele mai bune condiiţii pentru municipalitate”, a continuat primarul, care i-a invitat apoi pe consilierii interesaţi, dând dovadă de transparenţă, să participe la discuţiile pentru obţinerea creditului. De asemenea, a ţinut să avertizeze partea tehnică că proiectul are ca termen limită anul 2023, astfel încât se intră într-o bătălie contra cronometru. „Gradul de îndatorare al municipiului nu este mare, iar acest împrumut nu îl majorează. Până când se vor face tragerile, se va închide un alt credit luat cu mulţi ani în urmă. În urma licitaţiei, sper că vom rămâne cu o economie pentru alte mici proiecte care necesită finanţare”, a încheiat primarul Călin Bibarţ.

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (34)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite