Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CLM a votat „de îndată” alocarea a aproape patru milioane de lei pentru Centrul multifuncțional de pe Tarafului

A fost ședință extraordinară de îndată, consilierii municipali fiind convocați astăzi pentru a vota suplimentarea sumei pe care Primăria o alocă pentru construirea Centrului multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate situat în zona Tarafului.

CLM a votat „de îndată” alocarea a aproape patru milioane de lei pentru Centrul multifuncțional de pe Tarafului
Comentează 2

Trebuie spus că pe ordinea de zi au fost trei puncte, consilierii alegându-și președintele de ședință pentru următoarea perioadă, în persoana lui Antoanela Naaji și fiind informați cu privire la îndeplinirea de către Compania de Transport Public a măsurilor stabilite de Curtea de Conturi.

În deschiderea ședinței, primarul Călin Bibarț a explicat de ce a fost nevoie de ședința de astăzi, în condițiile în care era deja programată o ședință miercurea viitoare. „Vineri am primit un document prin care ni se cerea ca săptămâna aceasta să clarificăm problema Centrului multifuncțional”, a ținut să precizeze primarul.

Proiectul a fost votat fără probleme, atât de consilierii Puterii locale, cât și de cei ai Opoziției, astfel încât Primăria își va majora contribuția la investiția de pe Tarafului de la 104.353,88 lei la 3.946.210,89 lei. De altfel, ședința a durat doar câteva minute, astfel încât consilierii care au ajuns mai târziu nu au avut decât să constate că proiectul a trecut și fără ei.

De ce trebuie mai mulți bani

Dar haideți să vedem în ce constă investiția de pe Tarafului și de ce a fost nevoită Primăria să plătească mai mult pentru a o realiza.

„Municipiul Arad se luptă cu o serie de provocări, printre care şi cele legate de investiţiile ce vizează zonele defavorizate şi marginalizate din interiorul orașului. Amplasamentul propus pentru implementarea proiectului de investiţii «Construire Centru multifuncţional pentru persoane din zone urbane marginalizate zona Tarafului» este localizat pe str. Tarafului - Cartierul Sânicolaul Mic, în interiorul zonei de blocuri, fiind considerată una din zonele defavorizate, marginalizate ale oraşului. Marginalizarea zonei rezultă din evaluarea făcută asupra capitalului uman a condiţiilor de locuire şi de ocupare a forţei de muncă. Clasificarea zonei ca zonă urbană marginalizată a rezultat şi în urma documentării în teren realizată de către Direcţia de Asistenţă Socială Arad, concluziile fiind centralizate în Chestionarul de evaluare a Zonei Urbane Marginalizate.

În cadrul obiectivului de investiţii se vor implementa activităţi complementare şi integrate cum sunt şi îmbunătăţirea serviciilor sociale, educaţionale şi cultural - recreative, alături de asigurarea unor spaţii publice urbane facile activităţilor şi beneficiarilor proiectului. Prestarea serviciilor sociale se va face de către partenerul de proiect - Direcţia de Asistenţă Socială Arad [...] Pornind de la oportunitatea de finanțare a acestui tip de proiecte în cadrul POR 2014 -2020, Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții PI 4.3. - Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale, Obiectivul Specific OS 4.3 - Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România, Autoritatea Urbană a Municipiului Arad a selectat ca proiect prioritar în cadrul DJFESI, acest proiect, ceea ce a creat posibilitatea solicitării de finanţare. Proiectul a fost depus în aplicația MySMIS şi admis de către AMPOR. Proiectul și bugetul acestuia, valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente implementării a fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 321/2019. Conform Solicitării de clarificare 9 din 30.08.2019, datorită faptului că proiectul se încadrează între 85,99% - 151,10%, adică valoarea acestuia depășește 100% din alocarea apelului de proiecte este necesară asumarea de către Municipiul Arad din bugetul local  ca și contribuție proprie a sumelor care depășesc procentul de 100%, conform instrucțiunii AMPOR 115/2019”, se arată în expunerea de motive care s-a aflat astăzi pe masa consilierilor locali.

Galerie foto (20)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite