Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glasul motoarelor a răsunat din nou pe dealurile Secașului

Iată că pentru a doua oară, localitatea arădeană Secaș (comuna Brazii) a fost gazda Campionatului Național de anduranță „ENDUROCROSS”, acest campionat fiind acum la a II-a etapă din acest an, după ce în data de 21 mai s-a desfășuat prima etapă la Sebiș, urmând ca în data de 8 iunie să aibă loc etapa a III-a la Pleșcuța

Glasul motoarelor a răsunat din nou pe dealurile Secașului
Comentează 0

Județul Arad devine de la an la an tot mai atrăgător pentru sportul cu motor, datorită ospitalității noastre, cât și datorită unui om cu suflet mare, respectiv Cătălin Mocuța, organizatorul acestor evenimente sportive. În urmă cu doi ani localitatea Secaș prin intermediul primăriei Brazii a fost pentru prima dată gazda acestui eveniment, apoi din păcate, anul trecut evenimentul nu a mai putut avea loc,însă iată că în acest an pe dealurile Secașului au răsunat din nou motoarele ambalate la maxim într-o competiție destul de grea, din cauza terenului moale după ploile din ultimul timp.

De ce s-a ales din nou SECAȘUL ca loc de desfășurare a concursului? Pentru că aici este un teren foarte bun pentru desfășurarea sporturilor cu motor, urmând ca de acum acest Campionat Național să aibă loc anual pe frumoasele plaiuri secășene.De altfel, se intenționează, în parteneriat cu autoritățile locale și proprietarii terenurilor, extinderea traseului începând cu anul viitor.

Trebuie spus că și în această etapă, la start au fost prezenți concurenți atât la clasa MOTO, cât și la clasa QUAD și ATW din aproape toată țara, începând cu Bihor, Timiș, Satu-Mare, Maramureș,  continuând cu Caraș-Severin, Buzău, Dâmbovița, București și terminând cu Râmnicu-Sărat, Mureș, Harghita, dar și din Ungaria.

Treizeci și cinci de concurenți la clasa MOTO și două zeci și cinci de concurenți la clasa QUAD și ATW și-au disputat un loc pe podium în competiția de la Secaș. Atât organizatorul Cătălin Mocuța, cât și președinta Federației Române „TOT TEREN” clasa moto, Nicoleta Olariu se dedeclară mulțumiți cu privire la derularea acestui campionat care a avut loc pe un teren destul de dur, care a pus la încercare măestria fiecărui participant.

Și de această dată concursul s-a desfășurat fără incidente, cu o mică excepție cînd un ATW s-a dat peste cap însă pilotul (un sebișan) a reușit să sară de pe el la timp, astfel că doar ATW-ul a făcut tumbe după care pilotul și-a continuat cursa. Dar să nu uităm că este un sport care implică și riscuri fiind un sport extrem.

Traseul a fost ales cu grijă astfel încât să treacă prin păduri, văi și dealuri punând la încercare om și motor. Atât o ambulanță, cât și o formație de pompieri cu o autospecială au fost prezente la fața locului, în caz de necesitate.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat la căminul Cultural din Secaș, unde a fost servită și o masă caldă tuturor celor care au participat la eveniment. „Ne bucurăm că localitatea Secaș, din comuna noastră Brazii, a fost din nou gazda acestui eveniment sportiv la care au participat mulți concurenți dar și localnici în calitate de spectatori, tineri sau mai în vârstă și aici trebuie să amintim și pe nană Catița Măguran care a venit de acasă cu scăunelul de dimineață să vadă concursul și a rămas până la final. Este o onoare pentru noi ca și comunitate să fim gazde bune și dorim ca acest sport să se desfășoare în fiecare an la Secaș. Pe această cale mulțumesc tuturor participanților și organizatorilor, lui Cătălin Mocuța și doamnei Nicoleta Olariu președinta federației Române  «TOT TEREN». Așteptăm ca anul viitor să vină aici la Secaș și mai mulți concurenți”, a spus primarul interimar al comunei Brazii, Nicușor Vesa. (Cred că nană Catița merită o diplomă de onoare atunci când se va desfășura  „Ziua satului Secaș”, respectiv „Tradiții Secășene” - n.r.).

Am stat de vorbă și cu fostul primar, Ioan Vesa, cel care a fost promotorul acestui eveniment la Secaș. „Mi-am dorit dintotdeauna ca Secașul să devină un punct de atracție turistică și sportivă, dar nu numai Secașul, ci întreaga comună Brazii, pentru că aceste locuri sânt deosebit de frumoase și merită promovate, astfel că atunci când am fost solicitat în 2017 de Cătălin Mocuța, organizatorul acestui eveniment am spus «DA», gândind acest lucru ca o oportunitate pentru promovarea acestor meleaguri frumoase. Astăzi mă bucur că din nou că suntem gazda acestui eveniment și chiar dacă nu sânt eu primar acum, m-am implicat ca persoană fizică pentru a da o mână de ajutor organizatorilor, pentru că îmi doresc ca acest eveniment să devină un BRAND al localității Secaș, satul meu natal. Este o oportunitate pentru noi toți de a promova satul românesc și de a face din comuna Brazii o comună turistică, având un potențial extraordinar în acest sens. Acest eveniment consider că este de bun augur pentru comunitate și ne dorim ca începând din acest an, această competiție să se desfășoare anual la Secaș, gândindu-ne și la o extindere a traseului destinat acestui concurs, astfel încât Federația Română «TOT TEREN» să găsească la Secaș cel mai potrivit loc din România pentru desfășurarea acestei competiții.Desigur acest fapt ar aduce după sine și alte lucruri benefice dezvoltării localității din punct de vedere turistic. Momentan există doar o pescărie și o cabană pe teritoriul comunei, însă ne dorim o dezvoltare mai amplă din punct de vedere turistic, poate cu agropensiuni, cabane turistice etc.Sunt multe locuri frumoase aici la noi, pe Valea Mădrigeștiului spre Slatina de Muraș, la Iacobini, la Buceava și Șoimuș, practic fiecare localitate are o frumusețe și un farmec aparte, iar oamenii sunt primitori și calzi. Avem câteva obiective de interes în comună cum este biserica de lemn de la Buceava-Șoimuș care este pe lista UNESCO, mai este și o moară acționată pe apă la Buceava, însă ne dorim și alte obiective de interes turistic care ar aduce plus valoare comunei. În curând absolut toate drumurile(străzile) vor fi asfaltate, iar turistul poate găsi la noi liniștea și recreerea de care are nevoie”, a încheiat fostul primar Ioan Vesa.

Cu siguranță acest sport cu motor va prinde rădăcini tot mai adânci pe Valea Crișului-Alb, pentru că tot mai mulți tineri sunt pasionați de acest sport extrem cu motor.Cât despre frumusețile acestui județ pot să spun doar atât... căutați-le și veți vedea frumusețea la noi acasă, fie ea pe Valea Crișului la Brazii, la Păiușeni sau Zâmbru, la Pleșcuța, Vârfurile sau la Hălmăgel,sau de ce nu, trecând peste frumoasele păduri de la Mădrigești (oprindu-vă la cascadă) spre Slatina de Mureș, la Baia, Julița, Groșii Noi sau Dumbrăvița, pe Valea Troașului sau la Obârșia. Toate vă vor încînta atât ochiul, cât și sufletul.

Galerie foto (517)

Articole asemanatoare