Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Generalul Berthelot, omagiat de Academia Română la Conacul Berthelot

La invitaţia Academiei Române, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a participat, zilele trecute, în cadrul programului dedicat Centenarului Marii Uniri, la o nouă manifestare cu titlul: „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Generalul Berthelot, omagiat de Academia Română la Conacul Berthelot
Comentează 0

Evenimentul s-a desfăşurat la Conacul General Berthelot din comuna cu același nume, județul Hunedoara şi a debutat cu o sesiune omagială, moderată de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, coordonator al programului aniversar „Generalul Berthelot și Misiunea Militară Franceză în România“. În cadrul lucrărilor au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Ioan Moșteanu, director de cabinet în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

Sesiunea a fost urmată de prezentarea întregului poștal „General Berthelot“ emis de Romfilatelia, de semnarea panoului filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri şi decernarea medaliei aniversare „General Berthelot“.

Evenimentul a continuat cu ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul Generalului H.M. Berthelot și plantarea unui stejar în curtea Conacului.

În spațiile expoziționale ale Conacului Berthelot a fost prezentată expoziția „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar.

Reamintim că, în urmă cu o lună, pe data de 14 iunie 2018, Academia Română a organizat, sub aceeași titulatură, ziua omagială dedicată Generalului Berthelot, la sediul său din Calea Victoriei 125, București, în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Cultural Român.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite