Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Frumoasa comună Hășmaș cu investiții noi în derulare

Odată ajunși în comuna Hășmaș, ochiul sesizează fără să vrea, curățenia străzilor frumos amenajate cu arbuști ornamentali, amintindu-ți totodată, după casele frumos îngrijite că ești într-o comună cu oameni gospodari. Comuna Hășmaș este una dintre cele mai frumoase din județul Arad, atât din punct de vedere al așezării, la marginea pădurilor, la poalele Munților Codru Moma, cât și datorită faptului că aici se derulează investiție după investiție, comuna modernizându-se mereu.

Frumoasa comună Hășmaș cu investiții noi în derulare
Comentează 0

Acest lucru se datorează unei echipe harnice din Primăria Hășmaș și nu în ultimul rând primarului Cornel Popa, care datorită profesiei de dascăl, are înclinații spre lucrul bine făcut, spre frumos și curat.

Este o certitudine faptul că zona centrală a comunei Hășmaș este foarte frumoasă și chochetă, fiind o plăcere pentru orice trecător să admire parcul din centrul comunei unde abundă verdele și florile, iar o vorbă din bătrâni spune că „doar un om cu suflet bun iubește florile”, iar primarul Cornel Popa este un om cu suflet bun și nu de puține ori oamenii vin la dânsul cu problemele care-i frământă.

Rezultatele se văd la fiecare pas

Dar dincolo de acest fapt primarul este un om harnic, care ține totodată cont de nevoile și prioritățile comunității și este mereu aproape de oameni. Fiecare proiect implementat este în folosul oamenilor din comună iar rezultatele se văd la fiecare pas. De ani buni primarul accesează proiect după proiect, astfel că fiecare sat din comună beneficiază de modernizare.

„Avem în această perioadă multe realizări, unele proiecte sunt finalizate, altele în curs de execuție dar avem și proiecte pentru viitorul comunei. Una dintre prioritățile noastre ca administrație a fost asfaltarea integrală a tuturor satelor din comună, respectiv asfaltarea tuturor străzilor, iar astăzi putem spune că avem toată comuna asfaltată (ultima străduță se va asfalta în curând lucrându-se acum la podețe). Proiectul a fost realizat cu finanțare prin PNDL 2, iar diferența din bugetul local. La finalul acestui proiect vom avea toate străzile asfaltate (zece kilometri străzi.) Odată cu asfaltarea s-au facut anrocamentele necesare, ziduri de sprijin, podețe de acces la gospodării etc. O altă lucrare foarte importantă a fost modernizarea iluminatului public în comună care a fost finalizat de curând, având acum 400 corpuri de iluminat economice în toată comuna, practic pe fiecare stâlp. Acum se lucrează la reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea școlii gimnaziale din Hășmaș și a grădiniței, un proiect cu finanțare prin PNDL și din bugetul local. Vom aduce școala și grădinița din Hășmaș la un standard înalt în ceea ce priveste condițiile de desfășurare a procesului de învățământ. Se construiesc grupuri sanitare de interior, iar mobilierul școlii va fi unul nou. Tot în localitatea Hășmaș suntem într-o fază avansată cu construcția capelei, fiind în faza de acoperiș, deși am început în primăvară, iată că suntem destul de avansați, iar anul viitor vom finaliza cu instalația electrică, apa curentă, amenajarea zonei și o parcare etc. Altă lucrare care va începe curând, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală se referă la modernizarea, extinderea și dotarea cu mobilier a grădiniței Botfei. Este o lucrare în valoare de 60 mii de euro din care CRFIR va asigura 26.000 de euro, iar restul vor fi finanțare din bugetul local. Lucrările vor începe în curând. De asemenea, o altă lucrare care va începe în perioada următoare este reabilitarea Căminului Cultural Botfei, cu finanțare din bugetul local și tot la Botfei vor începe lucrările la noul pod peste valea Botfei cu o anvergură mai mare, cel vechi fiind construit în 1977 și nu mai prezintă garanție în exploatare. Lucrarea la podul de pe D.C. 11 din Botfei va dura aproximativ șase luni și va fi finanțată C.N.I. La Urviș avem în lucru două podețe de beton de construit, avem deja infrastructura finalizată la ambele podețe, apoi după finalizarea acestor podețe vom asfalta și ultima străduță din comuna Hășmaș, iar în rest putem spune că avem asfaltată întreaga comună. Un alt proiect realizat de curând printr-o nouă investiție cu finanțare europeană este accesul gratuit la seviciile de internet prin sistemul WI-FI prin cele 12 punte pe raza comunei. Valoarea proiectului a fost de 15.000 euro. Sunt foarte multe lucru, unele în desfășurare, iar altele vor începe în curând”, a declarat primarul Cornel Popa.

Obiective de viitor

În continuare, edilul a vorbit și despre obiectivele pe care le are pentru viitorul mandat. „Dorim să realizăm extinderea rețelei de apă potabilă în localitățile Agrișu–Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit, astfel încât să avem apă potabilă la rețea în toată comuna. Ne gândim la realizarea unei zone industriale la Hășmaș, astfel încât cei care muncesc să nu mai fie nevoiți să facă naveta. Trebuie să ținem cont de faptul că ne aflăm într-un bazin forestier în primul rând, dar ne putem gândi și la alte domenii economice. Ne gândim de asemenea la extinderea spațiilor de joacă pentru copii în toate satele din comună, precum și la soluții pentru încurajarea micilor investitori pentru accesarea proiectelor U.E, cu dorința de a-i ajuta să-și dezvolte o afacere aici la noi în comună. Legat de acest lucru, vom depune un document la Bruxelles prin europarlamentarul nostru de Arad, pentru modificarea legii prin care au fost stabilite cu mai bine de zece ani, zonele montane defavorizate din România. Consider că și comuna Hășmaș se încadrează în acea zonă montană defavorizată din România. Deși suntem o comună inclusă în zona monatană pe noua lege a muntelui, totuși nu suntem incluși în zona montană defavorizată și nu este normal acest lucru. Dezvoltarea turismului pe Valea Hășmașului este un alt obiectiv pe care îl dorim pentru comuna noastră. Avem o comună deosebit de frumoasă, cu aer curat și cu păduri. Sunt atâtea locuri frumoase pe văile de la Botfei, Urviș și Clit și o zonă mirifică la marginea pădurii, pe Valea Hășmașului în locul numit popular «La cireș», unde ne dorim un loc de picnic frumos amenajat, cu băncuțe și mese, cu locuri pentru grătar sau ceaun, frumos amenajate și nu în ultimul rând cu o mică plajă cu nisip, astfel încât cei care doresc să poată face și plajă. De asemenea, locul va fi împrejmuit să nu intre animalele și vom fora un puț pentru apă potabilă. Desigur că vom avea montate și coșuri de gunoi astfel încât să putem păstra zona curată. Legat de felul cum arată comuna în prezent pot să spun că este o schimbare în comună, este o schimbare foarte mult în bine, oamenii au înțeles că e necesar să trăiești într-un mediu curat, de aceea au învățat să păstreze curățenia, iar acum ne putem mândri cu o comună frumoasă și un mediu curat unde trăim cu toții”, a mai spus a primarul Cornel Popa.

Galerie foto (85)

Articole asemanatoare