Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Final de grevă în Educaţie: de mâine începe şcoala / UPDATE: Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Sindicatele din Educaţie au decis astăzi, după consultarea membrilor, să accepte oferta Guvernului şi să pună capăt grevei. Astfel, începând de mâine, dascălii, care nu au fost plătiţi pe perioada protestului, şi copiii se vor întoarce la şcoală.

Trebuie spus însă că în rândul sindicaliştilor există şi voci care contestă rezultatul consultării interne, susţinând că cei mai mulţi dintre ei ar fi votat pentru continuarea grevei.

Final de grevă în Educaţie: de mâine începe şcoala / UPDATE: Ce spune premierul Nicolae Ciucă
Comentează 0

Update 1 Ce spune premierul Nicolae Ciucă

La începutul şedinţei de Guvern care a început imediat după ce a venit răspunsul sindicatelor, premierul Nicolae Ciucă a declarat că vor fi adoptate două ordonaţe de urgenţă pentru a răspunde doleanţelor profesorilor.

„Așa cum am menționat ieri și cum am agreat cu liderii sindicatelor din Educație, astăzi, pe baza discuțiilor de ieri și a angajamentelor tuturor părților implicate în soluționarea conflictului de muncă, am decis la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt - cum am făcut-o de altfel și până acum - prin adoptarea ordonanței de urgență cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele.

Ca atare, coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximum de responsabilitate - responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație - și încă o dată subliniez, sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți. Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul acesta este: în atâția ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate și în deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație, copiilor, părinților, soluția prin care să putem să încheiem anul școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat.

Ca atare, în acest moment vom adopta ordonanța de urgență - de fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană. Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. În felul acesta, subliniez încă o dată că acest guvern de coaliție a asigurat începând cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022-2023, 2023-2024, o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cuvenite pentru anul 2021-2022. Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență, de aproximativ 3 miliarde de lei.

Doresc, de asemenea, să subliniez că în acest în acest tablou al finanțării, trebuie să amintim că nu doar partea salarială este cea care contează și contează și investițiile pe care le facem în învățământ. Sunt banii care sunt alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din întreg sistemul de educație. Am cuprins toate aceste elemente - și nu vreau să le repet acum - în noile legi ale educației. Doamna ministru le-a precizat de fiecare dată atunci când a avut ocazia și probabil că după ședința de guvern, în briefingul de presă, poate să reia toate aceste prevederi legale ce sunt cuprinse în legile educației pentru învățământul preuniversitar și universitar.

Și la toate acestea trebuie să subliniem alocarea de aproximativ 3,6 miliarde de euro, bani prin PNRR, care vin tocmai pentru a complementa efortul care se face de la nivelul bugetului de stat. Ca atare, în acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza și aproba toate aceste documente”, susţine premierul.


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” anunţă că în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată într-un comunicat de presă comun semnat de liderii celor două federaţii, Simion Hăncescu şi Marius Nistor.

Potrivit actului normativ publicat de Guvern, profesorii vor avea în medie 1.300 de lei brut în plus la salariu, iar 400 de lei brut vor primi cei din categoria personalului nedidactic. Mai mult, se vor acorda inclusiv prime până în anul 2027. Pe de altă parte, majorarea de 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 nu este menționată în ordonanța de urgență, așa cum au cerut profesorii. Procentul este stipulat doar în nota de fundamentare, scrie realitatea.net.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite