Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dascălii continuă greva generală; ce mesaj le-a transmis astăzi premierul Nicolae Ciucă

Profesorii continuă greva generală începută pe 22 mai. Aceștia spun că nu vor intra la ore marți, 7 mai, și cer în continuare ca Guvernul să vină cu soluții la revendicările salariale, dar și în ceea ce privește „viitorul educației”, scrie realitatea.net.

Dascălii continuă greva generală; ce mesaj le-a transmis astăzi premierul Nicolae Ciucă
Comentează 0

Vorbim, practic, despre a treia săptămână de grevă, fapt ce amplifică și mai mult incertitudinile legate de susținerea examenele elevilor aflați în ani terminali, dar și situația legată de încheierea mediilor, mai arată sursa citată. 

Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din Educație, principalele solicitări sunt:

- stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie;
- aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern;
- majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute;
- acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Intraţi AICI pentru detalii.

Premierul îndeamnă la dialog

Pe de altă parte, trebuie spus că premierul Nicolae Ciucă a transmis astăzi un mesaj profesorilor, cu prilejul Zilei Învăţătorului, susţinând că solicitările greviştilor pot fi soluţionate doar pe calea dialogului şi că Executivul a început deja „o regândire echitabilă a salarizării”.

„Ziua de 5 iunie are o dublă semnificație, fiind dedicată în fiecare an dascălilor, în semn de respect și prețuire față de marele nostru cărturar și dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole și jumătate în urmă.

Bazele puse atunci învățământului românesc de Gheorghe Lazăr au hrănit dorința de educație și cultură a multor generații. Școala românească are acum o lungă tradiție și a deschis orizonturi noi multor tineri cărora dascăli dedicați și iubitori de cunoaștere le-au fost exemple.

Formarea tinerelor generații este o responsabilitate perpetuă, la care dascalii contribuie alături de familie și de întreaga societate. Ultimii 30 de ani din istoria României au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar perioada pandemiei și evoluția digitală au adus transformări și provocări majore cărora toți trebuie să le facem față.

Oriunde ne aflăm ca poziție socială sau instituțională, suntem părinți, bunici sau cunoaștem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educație. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri. Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare.

Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce privește susținerea unui învățământ accesibil și de calitate în România. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă.

Executivul acționează și pentru modernizarea infrastructurii școlare, adaptată cerințelor societății. Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în construcția de noi creșe, grădinițe, școli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea și digitalizarea unităților de învățământ. Adaugăm acestora și finanțările de la bugetul național și prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condițiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanță.

Autorități publice, dascăli, părinți știm cât de important este pentru copiii nostri să meargă la școală, să descopere sensul învățării. Un copil educat va deveni un adult împlinit, un om care are toate șansele să aibă o viață bună, într-o societate deschisă cunoașterii și progresului.

Dragi dascăli,

Dumneavoastră sunteți partenerii noștri în tot acest proces prin care ne dorim sa creștem încrederea în școala românească și performanța actului educațional.

Vă transmit cele mai bune gânduri și respect pentru misiunea atât de frumoasă pe care v-ați ales-o și prin care își vă puneți amprenta asupra viitorului copiilor și al tinerilor. Destinul lor a depins întotdeauna de modelul educațional și de formare pe care îl oferiți dumneavoastră, așa cum ne reamintește, mai ales astăzi, exemplul lui Gheorghe Lazăr!”, a scris pe Facebook premierul Nicolae Ciucă.

Sursa foto: sursadevest.ro

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite