Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fenomene meteo extrem de rar în California de Nord: Tornadă de foc declanșată de un puternic incendiu de vegetație

Un puternic incendiu de vegetaţie activ în California de Nord a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări, o rară avertizare de tornade de foc fiind emisă de meteorologi, informează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Fenomene meteo extrem de rar în California de Nord: Tornadă de foc declanșată de un puternic incendiu de vegetație
Comentează 0

\"\"Pentru noi a fost o premieră\"\", a declarat Shane Snyder de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno, care a emis avertizarea sâmbătă după-amiază.

Mai multe înregistrări video publicate pe reţelele sociale prezintă formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton, care a izbucnit vineri seară în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada.

Până duminică dimineaţă, incendiul s-a extins rapid pe mai bine de 8.000 de hectare.

Evan Bentley, meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS, a scris pe Twitter că, potrivit datelor radar, sâmbătă au existat cel puţin patru evenimente de \"\"circulaţie anticiclonică distinctă\"\" asociate cu incendiul. Una dintre aceste formaţiuni a fost activă timp de peste o oră şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri, după cum a precizat meteorologul.

Fenomenul de vreme extremă ar fi fost provocat de extinderea rapidă şi de intensitatea arderii.

Tornadele de foc sunt rare, însă au mai fost consemnate și în trecut, în California. Cel mai recent astfel de fenomen s-a petrecut chiar miercurea trecută, când o tornadă de foc a fost observată în zona Lake Hughes, la câteva ore după izbucnirea unui incendiu în Pădurea Naţională Angeles. 

Regiunea se confruntă cu valori ridicate de temperatură, care au depăşit unele recorduri locale, iar valul de căldură este prognozat să dureze cel puţin până joi.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite