Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Falcă anunță că fondurile europene vin mai aproape de comunități, iar noul Guvern sare în sprijinul primăriilor

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, a venit, astăzi, în fața presei însoțit de președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL, și deputatul Glad Varga, vicepreședinte al PNL Arad. Cu această ocazie, Falcă aduce două vești bune pentru autoritățile locale. Ambele au legătură cu sursele de finanțare, dar una vine dinspre Bruxelles, iar alta dinspre București.

Falcă anunță că fondurile europene vin mai aproape de comunități, iar noul Guvern sare în sprijinul primăriilor
Comentează 4

Potrivit europarlamentarului arădean, în exercițiul financiar 2021-2027, Aradul ar putea accesa aproximativ 100 de milioane de euro. De altfel, fondurile europene vor fi mai aproape comunitățile locale, urmând să fie mai simplu de accesat. „În campania electorală pentru alegerile europarlamentare, noi, cei de la PNL am promis că pentru exercițiul financiar 2021-2027 vom simplifica procedurile de atragere a fondurilor europene. Ne-am îndeplinit o promisiune, iar marți s-a definitivat la București această procedură”, susține Gheorghe Falcă. Acesta a ținut să menționeze că în următorul ciclu financiar, în loc de o singură autoritate de management amplasată la București, vor fi șapte autorități, câte una în fiecare regiune. „Proiectul cu cea mai mare finanțare europeană care presupune și construirea unui pod peste Mureș a stat un an de zile la București până a fost semnat. Proiectul cu Centura de Sud-Est a stat la București până s-au terminat banii. În următorul ciclu financiar Autoritatea de Management se mută în regiuni. Până acum, având o singură unitate de implementare la București toți aveam aceleași direcții. Acum vor fi șapte unități de implementare și vom discuta de șapte programe operaționale”, a continuat europarlamentarul arădean. Gheorghe Falcă mai spune că România a intrat din nou în zona de credibilitate, după alegerile europarlamentare din 26 mai și după alegerile prezidențiale. În opinia acestuia, a contat foarte mult faptul că după învestirea noului Guvern, România și-a desemnat rapid comisarul european, care a fost acceptat imediat.

Excedentul nu se mai ia în calcul când se stabilesc alocările de la nivel central

În ceea ce privește sprijinul pe care îl vor primi autoritățile locale de la noul Guvern, Falcă spune că Executivul actual corectează deciziile eronate luate de fostul Cabinet. „După cum vă amintiți, în 2018 Guvernul PSD a luat din bugetul municipiului Arad 16 milioane de euro, iar anul acesta a luat 12 milioane de euro. În urma negocierilor dintre Asociația Municipiilor din România și Guvern se vor corecta deciziile luate de PSD. Pe viitor nu se va mai lua în calcul așa-zisul excedent, adică sumele calculate în buget pentru investițiile de anul viitor. De asemenea, vom trece de la un IVG de 60% (n.r. – impozit pe venit global) la un IVG de minim 63%, iar Guvernul își va asuma 50% din cheltuielile sociale, care au fost trecute de fostul executiv în sarcina autorităților locale. Am câștigat astfel trei dintre resursele care erau ale noastre, dar ne-au fost luate de PSD”, a mai spus europarlamentarul Gheorghe Falcă.

De asemenea, președintele PNL Arad a lansat și o săgeată înspre USR, acuzându-i că au acționat în municipiu ca niște aliați ai PSD. „Neștiința și posibil și ura i-au făcut pe useriști ca la Arad să ne atace pe noi, nu PSD. Foarte puține investiții se termină într-un an, astfel încât am avut bani care s-au dus în așa-zisul execent”, a încheiat Falcă.

Cionca cere audit la instituțiile din subordinea Prefecturii

La rândul său, Iustin Cionca a vorbit despre așteptările pe care le are de la noul prefect, a făcut o sinteză a măsurilor bune luate de noua guvernare și a vorbit despre problemele apărute din cauza OUG 151/2019 în ceea ce privește transportul public și cum vor fi rezolvate acestea de Guvernul Orban. „Suntem printre primele județe din România care a reușit să schimbe echipa de conducere de la Prefectură. Aștept de la noua conducere a acestei instituții să fie un partener pentru administrațiile locale, nu un paravan pentru jocurile politice și unele chiar penale. Cred că și prefectul ar trebui să înceapă un audit la instituțiile din subordine”, afirmă Iustin Cionca.

Soluții pentru transportul public

Referindu-se la transportul public, președintele CJA a ținut să menționeze că doar județul Arad și încă un județ din țară mai subvenționau transportul public în comun (Compania de Transport Public). „Guvernul PSD-ALDE ne-a obligat să oprim, din 2 decembrie, subvenționarea acestui sector. Am căutat atunci soluții. Am făcut o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transporturi, și ceea ce făceam noi, Consiliul Județean, pot să facă primăriile, dar din păcate nu au aderat la ea toate primăriile, astfel încât din 2 decembrie nu mai putem să menținem toate rutele CTP. Acum Guvernul Orban intenționează să oblige actualii operatori de transport care dețin licențe de transport în vigoare să preia copiii școlari, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice, până la organizarea licitațiilor. Până la finalul anului 2020, autoritățile locale au obligația de a organiza licitații pentru licențierea operatorilor de transport”, a mai spus Cionca, care a ținut să menționeze că în forma în care a fost adoptată de Guvern, OUG 51 restrânge dreptul la educație al elevilor.

Intrați aici pentru mai multe detalii: http://bit.ly/36HEwPp

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite