Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cu ce proiecte va fi întâmpinat la Arad Lucian Bode, ministrul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, vine mâine la Arad. Liderii Organizației Județene a PNL au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat europarlamentarul Gheorghe Falcă, Iustin Cionca, președintele CJA, primarul Călin Bibarț, și vicepreședinții CJA Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, principalele puncte care vor fi atinse în cadrul vizitei.

Cu ce proiecte va fi întâmpinat la Arad Lucian Bode, ministrul Transporturilor
Comentează 0

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, a anunțat că mâine se va semna un protocol între primăriile din Arad și Timișoara. Prin poziția mea de europarlamentar, pe lângă banii care au fost aduși pentru calea de rulare a trenului de medie viteză Curtici-Arad-Simeria, am putut solicita finanțare europeană și pentru a lega de acest culoar marile metropole. Adică Timișoara se leagă de acest culoar european, a declarat Falcă.

În continuare, primarul Călin Bibarț susține că prin investiția în linia de medie viteză Curtici-Arad-Simeria, traficul feroviar prim Micălaca urmează să se diminueze. „Deși este un culoar paneuropean, deși este finațat din fonduri europene și ține de Ministerul Transporturilor ca beneficiar al lucrării, pe noi ca oraș ne interesează foarte mult bucata Glogovăț-Aradul Nou. În prima fază nu ne propunem să eliminăm calea ferată existentă care trece prin Micălaca, dar cu certitudine, traficul va fi mult mai scăzut. De aceea venim ca parteneri cu Minisrerul Transporturilor, nu doar declarativ, dar tot ceea ce va ține pe partea UAT-ului nostru de documente, încercăm să fim parteneri cât mai puțini birocratici și să meargă lucrurile repede. Pe de altă parte, pentru că o cale ferată nu trebuie să despartă UAT-uri, va avea treceri pe sub ea. Vom încerca să legăm rutier orașul de celelalte localități, în speță Vladimirescu, astfel încât calea ferată să nu mai fie în oraș, dar în același timp să nu mai fie o barieră, o piedică înte localitățile noastre. La fel este și situația Timișoarei, de aceea o facem în doi plus Ministerul Transporturilor”, a menționat Călin Bibarț. În continuare, europarlamentarul Gheorghe Falcă a ținut să precizeze că noua cale ferată va avea un pasaj între Arad și Vladimirescu, care va înlocui trecerea la nivel. „Acest lucru va însemna foarte mult pentru oamenii din zonă și pentru trafic și evident mâine vom discuta despre o posibilă legare a ceea ce înseamnă strada Voinicilor cu cartierul din Vladimirescu”, a mai spus Falcă.

Cionca prezintă proiectul Centurii de Sud-Est

Iustin Cionca susține că va profita de vizita ministrului pentru a-i prezenta proiectul Centurii de Sud-Est Vladimirescu-Arad-Fântânele, proiect care are asigurată deja finanțarea din POR, dar se află pe lista de rezervă.

Vrem să profităm de noua ordonanță care a fost dată de Guvernul României, prin care putem să revenim de acolo de unde am plecat, am luat această centură nefinanțată de la Ministerul Transporturilor sub forma unui studiu de fezabilitate, am încercat să identificăm o sursă de finațare din fonduri europene, să o facem drum județean. Între timp a apărut această oportunitate. O ducem înapoi, în parteneriat. Vom semna un parteneriat între CJA și Ministerul Transporturilor, urmând ca după ce realizăm această lucrare, pentru care primim finanțare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, tot din fonduri europene, o vom transfera Ministerului Transporturilor care o va administra pe viitor. Practic, începând de la exproprieri până la toate cheltuielile legate de execuția acestei lucrări vor fi realizate de Ministerul Transporturilor, conform articolului cinci din această ordonanță dată de Guvern. Constatăm în sfârșit că există o preocupare de la nivel național de a veni în parteneriat cu noi”, a ținut să menționeze Cionca.

Programul vizitei

În ceea ce privește programul vizitei, trebuie spus că ministrul va vizita Fabrica de Tramvaie, Fabrica de Vagoane Călători, șantierul de la Bata, unde se lucrează la calea ferată, iar la Prefectură se va face o prezentare a lucrărilor realizate pe partea rutieră. Ministrul va pleca apoi la Timișoara, unde se va semna și protocolul dintre cele două municipii vecine. „Suntem singurul oraș conectat cu o autostradă spre Europa și singurul oraș conectat cu tren de medie viteză spre Europa. La Prefectură vom avea două tipuri de prezentări. Vom avea prezentări pe domeniul rutier. Se va prezenta ca studiul de fezabilitate legătura Arad-Oradea printr-un drum expres, ceea ce va însemna pentru Arad al doilea inel de centură. În cadrul acestui proiect vom realiza o centură a orașului Chișineu-Criș.  De fapt este un proiect pe care și Alianța Vestului l-a solicitat. Mâine vom vedea o prezentare a acestui proiect și sursa de finațare. Când se va finaliza și Centura de Sud Est, Aradul va fi singurul oraș din România, cu un inel 100% realizat. Discutăm de al doilea inel în zona Vest-Nord Est, pentru că la nivelul Consiliului Județean se va aproba finațarea unui studiu de fezabilitate din zona Horia până în zona Zimand, ca să legăm inelul de la Vladimirescu, Zimand, cu acest tronson al drumului expres Arad-Oradea”, a încheiat Falcă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite