Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiecte de peste un miliard de euro prezentate de conducerea PNL Arad

Conducerea PNL Arad a prezentat, astăzi, trei proiecte mari de infrastructură, care împreună totalizează peste un miliard de euro. Este vorba despre Centura de Sud-Est, trenul de viteză Arad-Timișoara și drumul expres Arad-Oradea, parte a unui proiect mai amplu, Autostrada Transcarpatia.

Proiecte de peste un miliard de euro prezentate de conducerea PNL Arad
Comentează 3

 

La conferința de presă în care au fost prezentate proiectele au participat europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad; Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PNL și președinte al Consiliului Județean; primarul Călin Bibarț, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale; Sergiu Bîlcea, președinte al Organizației Municipale și vicepreședinte al Consiliului Județean și Geanina Pistru, prim-vicepreședinte al Organizației Municipale.

Jumătate de oră între Arad și Timișoara

Gheorghe Falcă susține că proiectele au fost discutate, săptămâna trecută, la întâlnirea Alianței Vestului cu ministrul Transporturilor, care a avut loc la Cluj-Napoca. „În perioada următoare va avea loc la Timișoara o altă întâlnire a AVE cu ministrul Transporturilor, la care se va discuta despre partea noastră de infrastructură. La Cluj s-a discutat despre conectarea Regiunii de Vest cu Regiunea de Nord-Vest. Dacă vorbim despre infrastructura feroviară, dintre toate gările din cele două regiuni doar Gara Arad a fost modernizată și dată ca exemplu. S-a mai discutat despre conectarea orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca la autostradă. La Cluj mai este nevoie de un drum de șase kilometri, la Oradea de 11 kilometri, la Timișoara de șapte kilometri, iar noi, Aradul suntem considerați ca fiind orașul cel mai bine conectat, cu patru noduri de autostradă. Aradul este unul dintre orașele foarte bine cotate și la linia de cale ferată de mare viteză. Acum, avem două mari proiecte, trenul de medie viteză Cluj-Oradea-Episcopia Bihorului-Ungaria și Arad-Timișoara-Caransebeș. După finalizarea proiectului, distanța dintre Arad și Timișoara va putea fi parcursă pe calea ferată în mai puțin de jumătate de oră”, a declarat Gheorghe Falcă.  

În continuare, primarul Călin Bibarț a vorbit despre scoaterea din municipiu a căii ferate, realizarea unei legături directe între Glogovăț și Aradul Nou, ceea ce presupune implicit construirea unui nou pod de cale ferată peste Mureș, și viteze de deplasare cuprinse între 120 și 160 km/h.  „Realizarea acestei bucle va face ca traficul prin Micălaca să fie mai redus. În două săptămâni, va fi semnat de către Primăria Arad și Primăria Timișoara un parteneriat cu Ministerul Transporturilor”, a continuat primarul Bibarț.

Potrivit fostului primar Gheorghe Falcă vor fi construite două pasaje, unul dintre acestea ducând la eliminarea barierei de la ieșirea din Arad înspre Vladimirescu și mai multe subtraversări.

Parte a Autostrăzii Transcarpatia

În ceea ce privește drumul expres Arad-Oradea, acesta va fi parte, conform declarațiilor lui Gheorghe Falcă, din Autostrada Transcarpatia, urmând să fie introdus într-o procedură specială de finațare, fondurile fiind asigurate de SUA. „Avizele ce țin de Arad au fost acordate, urmând ca până în martie să fie obținute și avizele ce țin de partea de Bihor. De altfel, drumul expres Arad-Oradea va fi o componentă al celui de al doilea inel al centurii municipiului, partea de Vest spre Nord”, a ținut să precizeze Falcă.

La rândul său, Iustin Cionca a vorbit despre proiectul Consiliului Județean de a lega viitorul drum expres de Autostrada Arad-Timișoara și despre Centura de Sud-Est. „Am alocat bani pentru proiectarea tehnică a Centurii de Sud-Est. Am avut o discuție cu domnul prim-ministru și cu ministrul Dezvoltării care ne-au asigurat că este o investiție prioritară pentru Guvern. Am alocat fonduri și pentru drumul Zimand Cuz-Horia și urmează să finalizăm legătura între Zimand și Șofronea. Suntem primul municipiu din țară care are un proiect pentru primul inel de centură și care ne gândim deja la cel de al doilea inel”, a ținut să precizeze Cionca.

„O schimbare profundă”

În încheiere, europarlamentarul Gheorghe Falcă a ținut să menționeze că toate aceste investiții sunt posibile datorită schimbării Guvernului. „Dacă până acum vorbeam de faptul că municipiului i-au fost furate 18 milioane de euro, acum vorbim despre investiții în zona noastră care totalizează peste un miliard de euro. Schimbarea de atitudine a fost una profundă”, a mai spus Falcă.   

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite