Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cu ce pedeapsă s-a ales un medic de la Spitalul Militar din Timișoara care a pensionat ilegal peste 70 de angajaţi ai Penitenciarului Arad

Un medic de la Spitalul Militar din Timişoara, săltat de procurorii DNA în 2018, pentru că a pensionat ilegal peste 70 de angajaţi ai Penitenciarului Arad, a scăpat destul de ieftin. Eugen Poşiar a scăpat de puşcărie, fiind condamnat, ieri, de Tribunalul Timiş, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 zile.

Cu ce pedeapsă s-a ales un medic de la Spitalul Militar din Timișoara care a pensionat ilegal peste 70 de angajaţi ai Penitenciarului Arad
Comentează 0

De menţionat că lui Poşiar i s-a interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de medic pe o durată de patru ani, care începe să curgă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere.

Val de pensionări la Arad

Vă reamintim că în octombrie 2018, procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţau că dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a  șefului Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită (2 fapte), trafic de influență (2 fapte).

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial).

Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu, care:

- în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave),

- acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile,

- întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani.

În același context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei.

De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale”, susţineau procurorii DNA Timişoara.

Luna următoare, aceştia au dat publicităţii un comunicat de presă prin care anunţau că inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), trafic de influență (2 fapte), fals intelectual în formă continuată (2 fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul în care, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-a constatat o intensificare a preocupărilor legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane care doreau să se pensioneze anticipat în modalitatea amintită, suma totală de 3.400 lei. De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleași persoane 300 lei și o sumă neprecizată de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă pensionarea celor două persoane din motive medicale”, au ţinut să precizeze procurorii.

Ce sume au fost puse sub sechestru şi ce sume au fost confiscate

De menţionat că  s-a instituit şi măsura asiguratorie a sechestrului în ceea ce privește sumele de bani ridicate de la inculpat, respectiv 156.950 de euro, 6.480 lei, precum și asupra a două monede din metal prețios în valoare de 5.200 lei.

În ceea ce priveşte sumele de bani asupra cărora s-a instituit măsura sechestrului, instanţa a dispus confiscarea extinsă a următoarelor sume de bani: 68.581,4836 euro (156.950 de euro - 88.368,5164 euro), 6.480 lei, precum şi a celor două monede din metal preţios, în valoare de 5.200 lei, iar în ceea ce priveşte suma de 88.368,5164, trebuie spus că s-a dispus restituirea acesteia.

Soluţia pronunţată de Tribunalul Timiş nu este însă definitivă, putând fi atacată în apel în decurs de zece zile de la comunicare.

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite