Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferinţa de informare a Administraţiilor publice locale cu privire la finanţările de mediu X-PARC-Arad-

Conferinţa de informare a Administraţiilor publice locale cu privire la finanţările de mediu X-PARC-Arad-
Comentează 0

Asociația Pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei ”EXCELSIOR” din Arad, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui Centru Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate”, X-PARC, cod proiect HURO/1101/187/1.3.1, a organizat astăzi 28.08.2015, la sediul Centrului Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate, X-PARC Arad, o întâlnire cu administrațiile publice locale din regiunea țintă a proiectului.

A fost prezentat Centrul local X-PARC Arad, ca investiție în cadrul proiectului HURO/1101/187/1.3.1. Demarat la data de 01.11.2012, proiectul are ca dată finală de încheiere 31.08.2015. Deși au fost întâmpinate o serie de dificultăți la implementarea proiectului, reprezentate în cea mai mare parte de dificultăți în asigurarea fluxului de numerar și care au condus și la întârzierea finalizării lucrărilor de investiții, proiectul se va încheia cu îndeplinirea tuturor indicatorilor asumați și cu o rată de utilizare a bugetului de peste 97%, din totalul finanțării de 996013 eur. Co-finanțarea asigurată de asociațiile partenere s-a ridicat în final la cca. 3% pentru Asociația Excelsior și peste 5% pentru asociațiile partenere din Ungaria.

Întâlnirea a avut ca scop, pe lângă prezentarea reprezentanților administrațiilor publice locale din regiunea a centrului local X-PARC Arad și a realizărilor proiectului și prezentarea liniilor de finanțare pentru proiecte de mediu ce vor sta la dispoziția acestora în perioada programatică 2014-2020. În acest fel, Asociația Excelsior a dorit să se asigure că se va asigura o absorbție cât mai ridicată în regiune pentru proiecte de mediu și astfel să se contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii. S-au discutat și posibilități de colaborare între societatea civilă și administrațiile publice locale, pentru a conserva și promova moștenirea culturală și valorile naturale ale regiunii.

A fost prezentată baza de date GIS ”X-NATURE”, dezvoltată în cadrul proiectului X-PARC, bază de date ce cuprinde informații de mediu pentru toate cele 4 județe și care poate fi accesată on-line pe pagina de web a proiectului, www.x-parc.ro. Baza de date GIS se dorește a se dezvolta ca o platformă utilizată de către toți factorii implicați în protecția mediului și gestiunea resurselor naturale. Administratorii și custozii ariilor naturale protejate, agențiile pentru protecția mediului, administratorii bazinelor acvatice, administratorii din domeniul silvic vor putea încărca și vizualiza informații, care ulterior vor deveni accesibile spre vizualizare și utilizare publicului larg. În acest fel se va facilita practic accesul publicului la luarea deciziilor de mediu și la informarea tuturor celor interesați.

Pe viitor se vor organiza la sediul X-PARC Arad și alte evenimente de acest fel, pentru a asigura o vizibilitate sporită finanțărilor de mediu.

Conținutul acestui comunicat nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

C. P.

Galerie foto (31)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide