Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conferinţa de inaugurare Centrului Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate X-PARC

Conferinţa de inaugurare Centrului Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate X-PARC
Comentează 0

Asociația Pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei ”EXCELSIOR” din Arad, în parteneriat cu Fundația Körös-Maros pentru Dezvoltare Rurală și Agricultură Ecologică din Gyula și Asociația Zöld 14 pentru Dezvoltarea Durabilă a Euroregiunii Békés-Bihor din Békéscsaba au inaugurat astăzi la Arad, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui Centru Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate”, X-PARC, cod proiect HURO/1101/187/1.3.1, sediul Centrului Transfrontalier de Resurse pentru Arii Protejate, X-PARC Arad. Alături de centrele locale X-PARC Békéscsaba și X-PARC Gyula, centrul transfrontalier X-PARC Arad își propune să participe la accesibilizarea informației de mediu pentru toți cei interesați, în special pentru lucrătorii în domeniul gestiunii ariilor naturale protejate și a resurselor naturale. Un al doilea scop foarte important este cel de a sprijini dezvoltarea instituțională a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției mediului, nu doar prin furnizarea de informații ci și prin suport logistic, spațiile și dotările centrului urmând a fi folosite și de către aceste asociații.

Inaugurarea centrului local X-PARC Arad, reprezintă practic punctul final al investițiilor în cadrul proiectului X-PARC. Demarat la data de 01.11.2012, proiectul are ca dată finală de încheiere 31.08.2015. Deși au fost întâmpinate o serie de dificultăți la implementarea proiectului, reprezentate în cea mai mare parte de dificultăți în asigurarea fluxului de numerar și care au condus și la întârzierea finalizării lucrărilor de investiții, proiectul se va încheia cu îndeplinirea tuturor indicatorilor asumați și cu o rată de utilizare a bugetului de peste 97%, din totalul finanțării de 996013 eur. Co-finanțarea asigurată de asociațiile partenere s-a ridicat în final la cca. 3% pentru Asociația Excelsior și peste 5% pentru asociațiile partenere din Ungaria.

La inaugurare au fost invitați să participe reprezentanți din cadrul autorităților locale și regionale de mediu, administrațiilor publice locale, Direcției Silvice Arad, ocoalelor silvice private, Administrația Națională Apele Române, DGASPC Arad, organizații neguvernamentale de mediu, colaboratori și persoane interesate din cadrul comunităților locale. Prezența acestora la evenimentul inaugural constituie o dovadă a seriozității  cu care au fost desfășurate activitățile proiectului, precum și a interesului crescut față de implicarea societății civile în soluționarea problemelor de protecția mediului la nivel local, național și chiar transnațional.

A fost prezentată baza de date GIS ”X-NATURE”, dezvoltată în cadrul proiectului X-PARC, bază de date ce cuprinde informații de mediu pentru toate cele 4 județe și care poate fi accesată on-line pe pagina de web a proiectului, www.x-parc.ro. Baza de date GIS se dorește a se dezvolta ca o platformă utilizată de către toți factorii implicați în protecția mediului și gestiunea resurselor naturale. Administratorii și custozii ariilor naturale protejate, agențiile pentru protecția mediului, administratorii bazinelor acvatice, administratorii din domeniul silvic vor putea încărca și vizualiza informații, care ulterior vor deveni accesibile spre vizualizare și utilizare publicului larg. În acest fel se va facilita practic accesul publicului la luarea deciziilor de mediu și la informarea tuturor celor interesați.

Au fost prezentate idei pentru acțiuni și proiecte de viitor, precum și posibilități de colaborare între societatea civilă, administrațiile publice locale și autoritățile statului.

Conținutul acestui comunicat nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

 

Galerie foto (112)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite