Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Petriș - cu primar nou și noi proiecte, inclusiv „Drumul Regelui”

De curând am ajuns și în frumoasa comună Petriș, chiar dacă este la limita cu județul Hunedoara pe drumul spre Deva, iar drumul ia ceva timp, însă merită efortul, pentru că acel tărâm cu locuri deosebit de frumoase m-au fascinat dintotdeauna.

Comuna Petriș - cu primar nou și noi proiecte, inclusiv „Drumul Regelui”
Comentează 0

Satele așezate pe firul văilor cu pădurile din jur dau un farmec aparte acestor locuri. Aici parcă și timpul se scurge mai încet, așa cum era odată, pentru că oamenii acestor locuri au rămas aceeași, calzi și primitori, iar liniștea specifică satului românesc de altă dată este mereu prezentă.

Ultima moară de apă din judeţ

Nici tradițiile și obiceiurile nu și le-au uitat acești oameni și iată că acolo între păduri pe firul apei, mai precis la Obârșia, funcționează încă ultima moară pe apă din județul Arad (complect originală) fiind unul dintre cele mai căutate obiective turistice din zonă. După  ́89 veneau străinii și mai ales nemții de la THW și filmau moara în timpul măcinatului bucurându-se precum copii, văzând-o cum scrâșnea din pietre scoțând făina albă din bobul grâului. Iar dacă vreți o pâine gustoasă de casă coaptă în „țăst”, cu siguranță veți găsi o gospodină așa cum este tanti Saveta Adam de la Corbești care știe să facă pâine foarte bună și sățioasă.

Proiecte începute şi planuri de viitor

Comuna se află între dealuri cu păduri sau fânețe, fiind așezată lateral de drumul național. Doar localitatea Ilteu este la șosea, aproape de Mureș, iar satele Seliștea, Petriș, Corbești, Roșia Nouă și Obârșia sunt așezate pe firul văii cu curge lin la vale. O comună frumoasă cu aer curat, cu păduri de foioase și fânețe cu flori, dar în același timp cu oameni harnici și cred că nu există nici o comună în județul Arad în care să vezi atâtea stupine. Cu o suprafață totală de peste 12.000 ha și șase localități în componență, comuna Petriș nu este chiar ușor de administrat, iar pentru Ionel Berari, noul primar, este o adevărată provocare. Silvicultor de profesie, dar învățat cu munca grea de copil și crescut pe aceste meleaguri, primarul Ionel Berari vrea să ridice nivelul comunei în bine, să acceseze proiecte și să modernizeze comuna, astfel încât oamenii de aici să nu mai plece spre alte zări. Stând de vorbă cu acesta, am aflat situația comunei, lucrările și proiectele începute, dar și planurile de viitor. „Aș vrea să încep cu fondul funciar pentru că este temelia tuturor proiectelor de viitor. Fără o intabulare corectă pe teren nu se pot face proiecte și obține finanțări pentru a construi ceva pe acel teren. Se lucrează la prima înscriere în cartea funciară la intabulare, atât a terenurilor agricole, cât și a domeniului public și privat al comunei. Avem unele realizări, reușind să intabulăm majoritatea drumurilor agricole, Căminul Cultural Ilteu, dispensarul uman din Ilteu și avem în lucru majoritatea obiectivelor, cum sunt străzile și clădirile școlilor, apoi grădinița «Lavinia», dispensarul uman, etc. La școli se derulează un proiect care se finanțează prin Administrația Fondului de Mediu, numit «Îmbunătățirea performanței energetice la clădirile școlilor». Prin aceasta sperăm să reabilităm din temelii școlile care sunt construite în anii 1900. Suntem în plină campanie de igienizare și reparare a sălilor de clasă, astfel încât să putem primi copiii într-o școală curată. Pe partea agricolă a comunei putem spune că suntem pe finalul lucrărilor de pietruire a drumurilor agricole, cu finanțare din bugetul local. Este o lucrare foarte benefică comunei noastre, deoarece toate drumurile erau greu accesibile, iar când ploua nu se mai putea circula pe ele. Sunt aproximativ 10 kilometri de drumuri agricole, care în curând vor fi pietruite în totalitate, astfel încât să ușurăm accesul utilajelor agricole la terenurile proprietarilor. Referitor la agricultură avem și o problemă cu care ne confruntăm an de an, legată de pagubele produse de mistreți. Legislația este deficitară, deoarece nu sunt norme de aplicare pentru cuantificarea și despăgubirea țăranilor afectați, iar în acest sens vom purta o discuție cu Prefectura sau alte instituții abilitate, astfel încât propietarii culturilor afectate să poată fi despăgubiți.

Referitor la fondul forestier am reușit ca un composesorat, respectiv Petriș, să-și depună documentația pentru accesarea subvențiilor acordate de APIA pe măsura 15.1. Ne dorim ca toate composesoratele să poată accesa subvenții pe măsura 15.1, astfel încât să beneficieze de acei bani pentru reâmpădurirea și întreținerea suprafețelor împădurite. Am inventariat și efectivul familiilor de albine de pe raza comunei și ne încadrăm în jurul a 3.000 de stupi (familii), reușind în mare parte să facem și inventarul bazei melifere. Ne dorim ca pe viitor să putem creea un cadru legal pentru raționalizarea pastoralului. Ca prim pas în perioada culesului de salcâm împreună cu consilierii locali ne-am deplasat la stupinele venite în pastoral și le-am solicitat documente legale care indică sănătatea stupinei. Referitor la drumul județean, putem spune că a fost reabilitată o parte din acesta, respectiv de la DN 7 până la ieșirea din satul Petriș. Avem însă promisiunea de la C.J. Arad pentru reabilitarea și asfaltarea drumului DJ 707, pe raza localității Obârșia, iar în acest sens există un proiect depus la Compania Națională de Investiții. Tot la Compania Națională de Investiții am depus un proiect care are deja finațare pentru construcția unui cămin cultural cu sală de conferințe pentru localitatea Petriș. Am reușit să reabilităm din fonduri proprii Căminul Cultural de la Obârșia și ne dorim pe viitor să-l reabilităm și pe cel de la Roșia Nouă. În perioada 5-9 iulie în colaborare cu conducerea școlii Sabin Drăgoi am reușit să organizăm școala de vară concretizată prin excursii la obiectivele turistice din comună, respectiv Moara de la Obârșia, Castelul Regal de la Săvârșin, drumeții pe «Drumul Regelui», un ceaun, foc de tabără, etc., cheltuielile fiind acoperite din sponsorizări. Și tot din sposorizări am reușit să oferim copiilor și persoanelor cu probleme sociale cadouri cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Referitor la «Drumul Regelui», de curând am avut o întâlnire la Cota Zero, cu primarul comunei Vața și cu responsabilii CJ Arad și Hunedoara, pentru reabilitarea și asfaltarea acestui drum, care va face legătura între localitatea Obârșia și comuna Vața. Este un obiectiv foarte important, nu numai pentru noi ca și comună, ci și pentru cei care vor dori să treacă de pe Valea Crișului spre Valea Mureșului. «Drumul Regelui» a fost construit în anii  ́40 din piatră cubică pentru ca regele Mihai să poată ajunge la Băile Vața. Se spune din bătrâni că «patul drumului» a fost tăvălugit cu niște butoaie mari trase de boi. Cert este că pe alocuri încă se mai păstrează aproape intact carosabilul.

Un alt proiect foarte important și de anvergură este înființarea rețelei inteligente de distribuire a gazelor naturale în comuna Petriș. Am reușit prin crearea unui parteneriat cu comunele învecinate Zam, Burjuc și Gurasada din județul Hunedoara, să facem un punctaj mare încât proiectul să fie eligibil.  Suntem mândri că în cadrul Proiectului «Turist pentru o zi» am fost participanți la ediția inaugurală, unde turiști din județ au vizitat frumoasele noastre obiective, respectiv bisericile de lemn de la Roția Nouă și Corbești, moara pe apă de la Obârșia, cuptorul de pâine și au gustat din produsele tradiționale oferite de locuitori ai comunei. Ne dorim ca odată cu realizarea «Drumului Regelui», turismul în zona noastră să prindă contur, pentru că avem locuri frumoase unde se pot construi case de vacanță. O altă acțiune de promovare a zonei a fost participarea la «Ziua Turismului Arădean», iar astfel de acțiuni vom întreprinde și pe viitor, ori de câte ori se ivește o ocazie care poate să ne facă cunoscuți din punct de vedere turistic. Tot ca promovare a zonei în data de 7-8 august, vom participa la Târgul «Produs în Arad», un târg la care vom participa cu un stand.

Ca lucrări edilitare, avem tot timpul de lucru în comună. Am decolmatat albiile pârâurilor cu buldoexcavatorul, astfel încât să nu avem probleme cu inundațiile, mai ales în localități cum sunt Seliște și Petriș, urmând să începem și la Ilteu. Odată ce vom finaliza întabularea vom putea accesa proiecte guvernamentale și europene pentru modernizarea comunei, cum ar fi de exemplu canalizarea. Un alt obiectiv pe care îl vom realiza din bugetul local este modernizarea pieței din Petriș. Am reușit să reabilităm din fonduri proprii Căminul Cultural de la Obârșia și ne dorim pe viitor să-l reabilităm și pe cel de la Roșia Nouă.  În pofida situației epidemiologice, am reușit totuși să nu întrerupem frumosul obicei al Dubașilor, însă s-au respectat măsurile de prevenire, astfel încât nu s-a intrat în case, ci doar la porțile caselor. Zona noastră este una cu tradiții frumoase, mai ales în pragul Sărbătorilor de Iarnă, când răsună ulițele de glasul dubașilor și ritmul dubelor, auzindu-se până departe peste sat și peste pădurile de cleștar, în albul zăpezilor. Atunci se simte cu adevărat că tradiția neamului nostru nu a pierit, pentru că noi cei de la sate suntem păstrătorii și continuatorii tradițiilor și ai portului popular românesc”, afrmă primarul Ionel Berari.

În vizită la o stupină

Desigur că nu am plecat din Petriș până nu am vizitat și o stupină, iar edilul-şef ne-a condus chiar la stupina dânsului, așezată pe un deal între păduri pe Valea Sântească. Întrebându-l de când a prins dragostea de stupărit, mi-a răspuns că în familia Berari stupii fac parte din familie de generații întregi. O pasiune frumoasă, dar care în același timp aduce și beneficii, o pasiune care a legat generații și generații de oameni pe acest tărâm minunat.

Articole asemanatoare