Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Complexul Muzeal Arad: Proiect de solidaritate și prezentarea Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj

Complexul Muzeal Arad: Proiect de solidaritate și prezentarea Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj
Comentează 0

La inițiativa Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, cu prilejul sărbătoririi unui veac de existență în slujba națiunii române și a cercetării științifice, Complexul Muzeal Arad, alături de alte muzee, institute, arhive din țară, promovează  în rândul tinerilor valorile și munca de cercetare a specialiștilor prestigiosului Institut de Istorie . 

La Complexul Muzeal Arad - Muzeul de Istorie din Palatul Cultural și Muzeul Orașului Lipova, s-au desfășurat în săptămâna care a trecut lecții de istorie dedicate Centenarului  Institutului de Istorie din Cluj, prilej cu care elevii au descoperit istoricul Institutului de-a lungul unui veac de existență, personalitățile istoriografiei românești din Transilvania și munca de cercetare a specialiștilor. 

Totodată s-a punctat colaborarea istoricilor arădeni cu Institutul clujean, materializată prin conferințe naționale și internaționale, volume colective și granturi de cercetare. 

Partenerii noștri în cadrul proiectului de solidaritate cu Institutul de Istorie de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române sunt: 

Colegiul Național ”Preparandia Dimitrie Țichindeal” Arad (prof. Nicolae Danciu) și Liceul ”Atanasie Marienescu” Lipova (prof. Dr. Sebastian Bunghez), iar prezentările au fost realizate de muzeografii Serviciului Proiecte, Educație Muzeală și Marketing Muzeal: Dr. Adelina Stoenescu și Ionel Costin (Arad), Corina Dubeștean (Lipova).

Evenimentul de la muzeul arădean a fost organizat de către Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române (director Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan) cu sprijinul Complexului Muzeal Arad (manager Conf. Univ. Dr. Sorin Bulboacă).  

 

--------------------------------------------------------------------  

  

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române împlinește în primele zile ale lunii februarie 2020 un secol de existență. 

Începuturile activității sale se plasează în februarie 1920, când regele Ferdinand a anunţat oamenii de ştiinţă români că acordă o subvenţie de 400.000 de lei pentru înfiinţarea unui institut academic în marele oraş ardelean, în care să se studieze istoria românilor din Transilvania. Înființat în cadrul Universității din Cluj, imediat după ce această instituție de învățământ superior în limba română și-a început parcursul său național și universal, Institutul de Istorie Națională a cunoscut succesive metamorfozări și apartenențe instituționale (la Universitate și la Academia Română). Directorii Institutului au fost personalități marcante ale istoriografiei din România, membri ai Academiei Române, foști rectori etc.: Ioan Lupaș (1920-1945), Alexandru Lapedatu (1920-1938), Ioan Moga (1945-1949), Constantin Daicoviciu (1949-1973). Astăzi Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române  este condus de Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, istoric arădean. 
 
”Institutul de Istorie „George Barițiu” este cel mai vechi institut de istorie din România, creat cu scopul primordial de a cerceta istoria națională, cu precădere cea a Transilvaniei în conexiunile ei firești cu celelalte provincii locuite de români și cu spațiul Central-European în general. Programele de cercetare ale Institutului s-au axat pe  publicarea sistematică a documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme și epoci istorice, și elaborarea de dicționare, enciclopedii, lexicoane etc. Început din 1920, acest proiect național continuă și în prezent și reprezintă producția științifică de cea mai mare importanță ce reflectă și consacră rolul Institutului în realizarea de cercetări fundamentale și punerea în circuitul istoriografic a documentelor istorice, esențiale pentru reconstituirea trecutului și avansul oricărei istoriografii”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, Directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. 

Institutul clujean a susținut Seriile C. Transilvania ale corpusurilor de documente privind Istoria României (DIR), actualmente Documenta Romaniae Historica (DRH), ajunsă la volumul XVI; De asemenea, Documente privind Revoluția de la 1848-1849. Seria C. Transilvania (ajunsă la vol. XI). Alte două colecții sunt Izvoarele Răscoalei lui Horea (16 volume) și Mișcarea națională a românilor din Transilvania între 1848-1849, cu 7 volume publicate până în prezent. De asemenea, utilă pentru epoca modernă este și colecția George Bariț și contemporanii săi. La fel de importantă a fost și publicarea volumelor Bibliografia istorică a României.

Anuarul Institutului de Istorie George Barițiu din Cluj Napoca cu cele două serii Historica și Humanistica figurează în peste 400 de biblioteci europene și de pe continentul american.

Mai multe detalii despre Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române : 

http://www.history-cluj.ro/

https://www.facebook.com/Institutul-de-Istorie-George-Bari%C5%A3iu-al-Academiei-Rom%C3%A2ne-267197260579206/

Mai multe detalii despre prezentarea de la Complexul Muzeal Arad:

https://www.facebook.com/pg/complexul.muzealarad/photos/?tab=album&album_id=4018363158189653

(Fotografii: Nelu Scripciuc - Complexul Muzeal Arad)

 

Adelina STOENESCU,

muzeograf

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite