Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CCR dezbate sesizarea pe completele de 5 judecători. Dragnea aşteaptă decizia cu sufletul la gură

Decizie crucială a judecătorilor în scandalul Guvern - Curtea Supremă. CCR dezbate, la această oră, sesizarea privind conflictul juridic referitor la formarea completelor de 5 judecători. Executivul este reprezentat de secretarul general Toni Greblă, iar liderul PSD Liviu Dragnea e direct interesat de ceea ce vor decide judecătorii CCR.

CCR dezbate sesizarea pe completele de 5 judecători. Dragnea aşteaptă decizia cu sufletul la gură
Comentează 0

UPDATE: Secretarul general al Executivului, Toni Greblă, reprezentantul Guvernului la dezbaterea CCR pe sesizarea privind formarea completelor de 5 judecători, a spus în şedinţă că membrii completelor de la instanţa supremă a fost făcută în afara legii.

"Refuzul ÎCCJ de a aplica prevederile legale a fost explicit şi prin adoptarea unei hotărâri a Colegiului de Conducere al ÎCCJ care a stablit contrar şi peste, adăugând la prevederile legii că în ceea ce priveşte preşedintele, vicepreşedintele şi şeful de secţie, sunt desemnaţi de drept în fiecare cele două complete de judecători, astfel încât şi în prezent, ÎCCJ, refuzând aplicarea prevederilor legale, a stabilit printr-o hotărâre a Colegiului director, că prevederea legală nu se aplică decât de la 1 ianuarie 2019. Componenţa acestor complete s-a făcut în afara legii şi practica constituţională e constantă, textele constituţionale de asemenea. Legea e de strictă interpretare şi niciun alt organ în afara de Parlament nu poate să adauge la lege sau să refuze aplicarea prevederilor legale", a spus Toni Greblă, în dezbaterea de la CCR, notează mediafax.ro.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Problema a apărut după ce în luna iunie a intrat în vigoare noua Lege a organizării judiciare. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, în noile prevederi se arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți.

Miza acestui posibil conflict juridic de natură constituțională este acela că ICCJ și-ar fi arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua Lege 304 privind organizarea judiciară, potrivit căreia completurile de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

Cristina Tarcea, șefa ICCJ, a explicat că nu a fost pusă încă în vigoare noua măsură din lege tocmai pentru că în documentul legislativ se precizează că președinții completurilor se stabilesc la începutul fiecărui an, prin urmare măsura va fi adoptată pentru prima oară la 1 ianuarie 2019.

În 21 iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite